Vágólapra másolva!
A Nemzeti Atlétikai Központ lesz az otthona az augusztus 19-től 27-ig sorra kerülő atlétikai világbajnokságnak, amelynek futópályája a világon egyedülálló technológiával készült, a célegyenest pedig úgy alakították ki, hogy a Duna folyásával egyirányú, uralkodó északi szelet kihasználva hátszél legyen, így a rekordok tekintetében (is) minden bizonnyal történelmi sportteljesítményeknek lehetnek majd tanúi a stadionban ülő szurkolók.

A nyár végén Magyarországra figyel majd az egész világ, hiszen hazánk ad otthont a nyár végén sorra kerülő atlétikai világbajnokságnak. A világbajnokság központi helyszíne a Nemzeti Atlétikai Központ, amely egy 35 ezer néző befogadására alkalmas stadion, amelyet nemzetközi szintű atlétikai versenyekre terveztek.

A pályán minden bizonnyal világrekordok születnek majd Fotó: Major Kata - Origo

A Mondo borítású, világszínvonalú pálya rendkívül gyors és Magyarországon egyedülálló. Ráadásul a stadionban kialakított pályafelület aszimmetrikus,

így a nézők mind a futó-, mind az ugró számoknál közelebbről láthatják majd versenyeket.

A futópályán a világ legjobb atlétái fognak küzdeni az aranyérmekért, így minden bizonnyal több világrekord is születhet majd az Atlétikai Központban.

Schmidt Ádám sportért felelős államtikár a Sportrádiónak elmondta, hogy célegyenest úgy alakították ki, hogy a Duna folyásával egyirányú, uralkodó északi szelet kihasználva hátszél legyen, de azért ne veszélyeztesse a szabályosnak minősíthető csúcsokat.

A stadionbejáráson Németh Balázs, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy nemcsak itthonról, hanem külföldről is hatalmas az érdeklődés a világbajnokság iránt,

amelyre 203 országból már 2500 atléta nevezett, így egész biztosan ez lesz idén a legnagyobb sportesemény lesz a világon.

A világbajnokság után a stadion mellett az egészségesebb életmód kiszolgálása érdekében egy 10,5 hektáros sportparkot alakítanak ki.