Vágólapra másolva!
Amíg a nőknél az őstehetségnek nevezhető Berkenyei Daniella, a férfiaknál Ifj. Sárközi Richárd győzött a háromnapos hétvégi szövetségi versenyen, a 4. Nyílt Winter Cupon a Magyar Golf Clubban. Ez utóbbi elképesztő véghajrában mutatta meg, hogy a golftudását kellő magabiztossággal kiegészítve valóban Európa éljátékosa.

Ahogy írtuk, a golfozó körökben csak „kicsi Ricsinek becézett" tehetségünk profi golfozó és edző édesapja, Id. Sárközi Richárd óvó tekintete mellett mára felnőtt, és egyre közelebb van ahhoz, hogy profi golfozóvá váljon, vagyis az egész világ megismerje a nevét. Már az idei szezonban nagy nemzetközi versenyeken indul, de a magyar szövetségi megmérettetéseken is igyekszik dobogóra állni. A hétvén a modern magyar golf legrégebbi pályáján mutathatta meg, hogy világszínvonalú játékos.

- magyarázta a golfozó, akinek az osztrák Paul Schebestát kellett leköröznie. Legalábbis papíron. Ebben a sportágban ugyanis mindenkinek saját magát kell legyőznie ahhoz, hogy nyerjen, aminél nincs nehezebb.

„Aki golfozik, jól tudja, hogy 18 lyukat lejátszani nem könnyű és nem is fizikailag, hanem inkább mentálisan nem az.

Végig, minden ütésnél koncentrálni kell, ami nehéz, főleg három napon keresztül.

Nagyon össze kell rakni fejben a játékot. Lefekvés előtt el kell képzelnünk, hogyan szeretnénk ezt vagy azt a szakaszt megjátszani. A második vagy harmadik napon pedig tudnunk kell levonni az előző napi játékból következtetéseket, át kell gondolnunk, min kellene változtatnunk a győzelemért és mit rontottunk el. Ez eléggé komplett és nagyon komplikált" - mondta Richárd, aztán arról beszélt, hogy egy rossz ütés után is ugyanúgy kell koncentrálnunk a következőre, mintha sikerült volna, hiszen a jó golfozó gyorsan felejt. Szerinte ez volt az, ami Schebestának nem sikerült vasárnap.

Paul Schebestára még egy komoly nyomás nehezedett, ez pedig bajnokunk, Ifj. Sárközi Richárd volt, akinek a játékát a saját szemével láthatta. Ugyanis az idei Winter Cupon - ahogy az megszokott - a legeredményesebbek ugyanabban a fligtban fejezték be a versenysorozatot.

„A 16-oson a kezdő ütésem kicsit hosszabbra sikerült a kelleténél. Az osztrák srác 40 méterre volt a zászlótól, én 130-ra és a virágosban, a fa alatt. Nekem sikerült odaütnöm 6 méteres puttra egy pitching wedge-el úgy, hogy az ütésembe beleért a fa is. A srác 40 méterről beleütötte a homokba maga elé. Szó szerint ütött egy 20 méterest.

Szerintem én ott rátettem egy nagy nyomást azzal, hogy ugyan rosszat ütöttem, de megoldottam és ugyanúgy birdie chance-em volt"

- mondta a magyar golfozó, aki három napon át riválisa nyomában járt, végül sikerült fordítania. Az első napon +1-et, a másodikon -4-et ütött, vasárnap pedig elég volt PAR-t játszania, hogy -3-mal megnyerje a bajnokságot.

Ifj. Sárközi Richárd megnyerte a 4. Nyílt Winter Cupot 2023. április 16-án Kisorosziban Fotó: Sárközi Lara/Id. Sárközi Richárd

- tette hozzá mosolyogva, majd elárulta, hogy a hétvégén is caddiezett neki profi édesapja, akivel ma már nagyon jól tudnak együtt dolgozni. Tudja, hogy ő egy biztos pont az életében, lelki támasz, akire bármikor számíthat, de azt is megtanulta, hogyan zárja ki azt, hogy ott van és nézi a játékát. Hiába a sok kupa és az esély arra, hogy mindent megnyerjen, Richárd nem gondolja, hogy nem veszíthet:

Golfbajnokunk április 27-én Berlinbe utazik egy Bundesliga csapatversenyre, amin a német klubját képviseli, aztán egy szlovén következik, majd egy komoly nemzetközi bajnokság, a francia Open vár rá májusban.