Vágólapra másolva!
Ifj. Sárközi Richárd 33. lett a Spanyol Openen, amelyre magyar golfozó eddig még kvalifikálni sem tudta magát soha. Ezzel komoly lépést tett afelé, hogy profi golfozóvá váljon.

Európa egyik legrangosabb golfversenyét, az 1912-ben alapított Spanyol Opent idén február 28-a és március 5-e között rendezték az Infinitum Golf Lakes golfpályán. Ahogy korábban írtuk, ide magyar játékos még soha nem jutott el, hiszen már benevezni sem könnyű. A többnapos megmérettetésre kizárólag világranglista helyezés alapján kvalifikálhatnak a jelentkezők. Idén 275 golfozó szeretett volna indulni, de csak 120 üthetett el az első napon, köztük a 19 éves magyar tehetség, ifj. Sárközi Richárd is.

A 6 napos verseny 2 fő részből ált. Az első két napon mindenki stroke playt játszott, amelynek az eredményei alapján a legjobb 64 indulhatott match playben.

Mi a stroke play és a match play?

Stroke play

A stroke play vagy más néven „Medal Play" a golf egyik játékformája, amelyet 1759-ben, St. Andrewsban találtak ki. A stroke play-nél az a játékos győz, aki a legkevesebb ütésszámot („Score") éri el a meccs egyes fordulóiban. Egy forduló általában 18 lyukat jelent, de 2006 óta léteznek 9 lyukas fordulók is. A legtöbb profi torna négy fordulóból áll, amelyeket csütörtök és vasárnap között bonyolítanak le. Az amatőr meccsek általában egyfordulósak, de a golfklubok saját bajnokságain, gyakran több nap alatt több fordulót is lejátszanak.

Match play

A match play a golf másik játékformája, amely a stroke play 1759-es megjelenéséig egyedüliként létezett. Két játékos, vagy két kétfős csapat játszhatja. Mindkét fél a lehető legkevesebb ütésszám („score") elérésére törekszik, a lyuk megnyerése egy pontot ér. Ha felek azonos score-t érnek el, akkor mindketten fél pontot kapnak. A meccset az a fél nyeri, aki az adott fordulóban legtöbb lyukat nyerte meg. Egy forduló általában 18 lyukat jelent, de 2006 óta léteznek 9 lyukas fordulók is.

A magyar golfozó élete egyik legjobb játékával a 33. helyen végzett, amely jelentős siker a magyar golfvilágnak.

– magyarázza az egyik legtehetségesebb fiatal magyar golfozó, akinek az édesapja is jelentős sikereket ért el a világ egyik legtechnikásabb sportjában.

Id. Sárközi Richárd ma már sikeres, keresett golfedző.

Számtalan tanítványa nyert kupákat, bajnoki címeket. A legeredményesebb golfozója viszont a fia, akinek a Spanyol Openen caddie-zett is, vagyis vele sétált a pályán, vitte utána a bagjét és benne a golfütőit, de ami a legfontosabb, hasznos tanácsokkal látta el verseny közben.

– árulta el a golfkörökben csak kicsi Ricsinek nevezett golfozó, aki gyerekként fogott először ütőt a kezébe és mára a profivá válás útjára lépett. Az amatőr golfversenyeken vannak játékost/játékot segítő eszközök. Ilyen a lézer, amely megmutatja,

mekkorát kell ütni, vagyis milyen távol van a labda a lyuktól.

Emellett minden komolyabb pályának van olyan farzsebbe illeszthető füzete (yardage book), amely rajzokat és adatokat tartalmaz az egyes szakaszokról. Egy „nagy" golfpálya 18 szakaszos, de létezik ennél kisebb 9 és nagyobb, 36 szakaszos is. Ha valaki tud pályatérképet olvasni, még azt is látja rajta, hogy a lyuk közelében, vagyis a greenen, merre „törik a talaj", hol vannak a breakek, és ez alapján merre kell puttolnia, hogy a labda jó eséllyel a lyukba guruljon.

ifj. Sárközi Richárd híres első ütéseinek egyike után Forrás: Origo

A professzionalizmus egyébként abból is kiderül, ahogy a játékosok viselkedtek a pályán. A magyar amatőr golfversenyeken gyakori, hogy az együtt induló flight társak beszélgetnek két ütés között, mondjuk sétálás közben.

A Spanyol Openen mindenki komoly volt a pályán és csak a játékra, a jó eredményre fókuszált.

Léteznek folyamatos golfmúlttal rendelkező nagy golfnemzetek. A skótok, angolok, németek mellett a franciák is ilyenek. Ifj. Sárközi Richárd fligthjában is voltak franciák, akik ledöbbentek attól,

milyen hosszúak a magyar tehetség első nagy ütései,

az úgynevezett drive-jai, amiről híres.

– magyarázta boldogan és azt is hozzátette, hogy nem nagyon voltak rossz ütései a három nap alatt.

– mondta Ifj. Sárközi Richárd, és kihangsúlyozta, hogy a Spanyol Open az egyik utolsó lépcsőfok az amatőr golfvilágban a profivá válás előtt.

- tette hozzá, majd arról beszélt, hogy sosem titkolta, hogy ő is profi szeretne lenni és ezért mindent meg is tesz. Tervei szerint az idei golfszezon végén elindul a DP World Tour Qualifying Schoolon, amely az első állomás a profi golfozói karrier felé vezető hosszú úton. Ez három stage-ből, állomásból áll és mindegyik versenyen 18 játékos kerül föl a következő szintre. Amint egy golfozó eljut a harmadikra,

már küldik is neki a Europen Tour kártyáját, amivel a profi európai golfversenyekre is benevezhet.

Addig viszont még számtalan lehetősége van arra, hogy fejlessze a tudását. Ifj. Sárközi Richárd nem titkolja, hogy hazai szövetségi versenyeken is indul idén, de próbál minél több külföldin jó eredményt elérni.

- magyarázta.

Már készül a Francia, a Svájci, a Német és a Cseh Openre, hogy aztán az európai versenyeken és talán egy PGA Tour versenyen is elindulhasson.

Ezzel hazánk végre újra felkerülhetne a világ golftérképére, ahol a két világháború között már voltunk.

A tehetsége megvan hozzá.