Hatalmas bulival indul majd franciaországi körútjára az olimpiai láng

Horizontal
An athlete lights the Olympic torch during the olympic flame handover ceremony for the 2020 Tokyo Summer Olympics, on March 19, 2020 in Athens. (Photo by ARIS MESSINIS / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Marseille-ből kezdi majd meg franciaországi útját a 2024-es párizsi olimpia lángja.

Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke "természetes és nyilvánvaló" döntésnek nevezte a "sportot szenvedélyesen szerető, szívélyes, közkedvelt és multikulturális" déli nagyváros kiválasztását, utalva egyben arra, hogy a települést görög hajósok alapították az időszámítás előtt 600 körül.

A játékok idején Marseille mellett zajlanak majd a vitorlásversenyek, és az ottani Vélodrome lesz összesen tíz női, illetve férfi labdarúgó-mérkőzésnek is a helyszíne.

A láng franciaországi körbevitele - a görögországi meggyújtása és az ottani útja után - 2024 tavaszán kezdődik. A pontos és teljes útvonalat idén május végén jelentik be.

A fáklya egy háromárbocos vitorlás, a Bélem fedélzetén érkezik majd Görögországból, és miután lehorgonyzott, kezdetét veszi egy nagy buli.

"Gyakran azt mondják, a sportban az eredményességhez jó rajt kell, ezért fontos nekünk, hogy ez az ünnepség szép és közkedvelt legyen" - tette hozzá Estanguet.

A jövő évi párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia.