Vágólapra másolva!
Miután a legutóbbi tornától visszalépett egy vereséget követően, ezúttal a második lépésben feladta a mérkőzését az akkori ellenfele ellen az ötszörös világbajnok norvég sakkozó, Magnus Carlsen.

Két héttel ezelőtt óriási meglepetésre egy 19 éves amerikai sakkozó, Hans Niemann megszakította az ötszörös világbajnoki címvédő Magnus Carlsen 53 meccses veretlenségi sorozatát egy St. Louis-i nemzetközi sakktornán, miután 57 lépésben legyőzte őt sötéttel.

Már ez is hatalmas meglepetés volt, ám a parti következményei még inkább, hiszen előbb Carlsen visszalépett a tornától, majd a döntésének okáról egy sejtelmes Twitter-bejegyzést tett közzé José Mourinho szavait használva:

Ezzel a világbajnok kimondatlanul is csalással gyanúsította meg a 19 éves riválisát, ám ezt sem ő, sem más bizonyítékokkal nem támasztotta alá, és azóta csak elmélkedés folyik arról, mit követhetett el Niemann. Az esethez hozzátartozik, hogy az amerikai fiatalabb korában már többször is rajtakapták nem megengedett eszközök használatával, ami miatt a világ legnépszerűbb sakkportáljáról is kitiltották.

A sors fintora, hogy a Julius Baer Generációk kupája viadal hétfői játéknapján a két sakkozó újra összetalálkozott egymással, ekkor már online formában.

Az ezúttal sötéttel játszó norvég klasszis most nem várta meg a meccs végkimenetelét, és a második lépésben feladta a partit

(1.d4 Hf6 2.c4 – sötét feladta), ezzel azt jelezve, hogy nem hajlandó az amerikai ellen játszani.

A vereség ellenére Carlsen folytathatja a tornát, ugyanis a tizenhat fős mezőnyből a legjobb nyolcba kell bejutnia a körmérkőzések után. A továbbjutásra is jó esélye van, ugyanis jelenleg hat mérkőzésen négy pont (három győzelem, két döntetlen és ez a vereség) a mérlege.

Forrás