Óriási botrányt csinált az alaposan összevert Anthony Joshua az évszázad bokszmeccsén

Usyk v Joshua - Rage in the Red Sea in Jeddah box,Boxing,Jeddah,Joshua,rematch,Saudi Arabia,sports,Usyk v Josh Horizontal
JEDDAH, SAUDI ARABIA - AUGUST 21: Oleksandr Usyk of Ukraine (R) in action against Anthony Joshua (L) of Great Britain during boxing rematch under the name of "Rage in the Red Sea" at King Abdullah Sports Complex in Jeddah, Saudi Arabia on August 21, 2022. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán Olekszander Uszik megosztott pontozással nyert a brit Anthony Joshua ellen a Szaúd-Arábiában szombaton éjjel megrendezett nehézsúlyú profi ökölvívó címmeccsen. A mérkőzés végé a vesztes brit őrjöngeni kezdett, nem bírta elviselni a vereséget és öveket dobált ki a ringből.

Az emlékezetes, tavaly szeptemberi első, londoni ütközetük után (amely a kihívó pontozásos sikerével zárult) szombaton ismét egymásnak feszült a WBO, WBA, IBF, IBO jelenlegi nehézsúlyú világbajnoka, a veretlen, korábbi vitathatatlan cirkálósúlyú világelső ukrán Oleksandr Usyk, valamit a címeket az odavágóig birtokló brit Anthony Joshua, az ütközet helyszíne pedig a dzsiddai (nagyjából 10 ezer néző befogadására képes) King Abdullah Sports City volt.

A világszinten nagy érdeklődéssel kísért összecsapást az új edzővel, Robert Garciával felkészülő Joshua megfontoltan, a fordított alapállású, az elmúlt hónapokban az ukrán-orosz háborút is megjáró Uszik pedig sokat mozogva, hajolgatva, gyors ütéseket indítva kezdte, ez pedig a második etapban változott csak némileg, akkor is Joshua részéről, aki egyre több akciót indított és próbált célba juttatni, miközben - vélhetően teljesen tudatosan - a kombinációi jó részét testre irányuló ütésekkel zárta.

A mérkőzés első harmadának végén azt lehetett érzékelni, hogy Joshua taktikusabb boksza előrelépést jelentett számára az első találkozón látottakhoz képest, de Uszik gyors kezeinek, mozgásának kordában tartása továbbra is komoly kihívást jelentett számára, miközben az ukrán világbajnok zsenialitása továbbra is kézzelfogható volt.

A balra látható Anthony Joshua kikapott az ukrán Usziktól Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

Az ötödik menet közepén Joshua mélyet ütött, ez azonban szerencsére nem befolyásolta érdemben a küzdelem képét. A 6. felvonásban tovább folytatódott a sakkjátszma, viszont egyre többször láthattunk - mindkét oldalról - agresszívabb támadásokat is, viszont Joshua mintha „beragadt" volna ezen a ponton, és a pontosabb Uszik egyre meggyőzőbbnek tűnt, ugyanakkor a csata továbbra is szoros volt.

A 9. etapban Joshua váltani próbált, és az említett három percben volt olyan szakasz, amikor a brit bunyós a teljes ütés repertoárját (ebben azért volt szabálytalan megmozdulás is) „hozzávágta" riválisához, aki igyekezett minél zártabban védekezni, a következő menetben pedig már ő volt az, aki több látványos találatot jegyzett.

Uszik a győzelmét ünnepli Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

Az ütközet záró percei nagy feszültségben teltek, mindkét öklöző képes volt kemény ütéseket célba juttatni, összességében mégis inkább Joshua volt az, aki futott az eredmény után, a hátrányát pedig a pontozás is igazolta, ugyanis végül a döntnökök a 35 éves Uszikot látták jobbnak, aki 115-113, 116-112, 113-115 arányú megosztott pontozással védte meg világbajnok címeit, és sorozatban másodszor is felülmúlta brit riválisát.

Ezzel azonban nem volt még vége a történetnek, mert Joshua a meccs végén őrjöngeni kezdett. Két világbajnoki övet (amit éppen akkor vesztett el) a levegőbe emelt és kidobdta őket a ringből. Ekkora balhét aligha látott még a világ.

Forrás