Caster Semenya 5000 méteren indulhat az atlétika világbajnokságon

16th IAAF World Athletics Championships London 2017 - Day Ten Caster Semenya 800 meter ATHLETICS Day 10 England Keywords Photography UK World Athletics Championships CHAMPIONSHIP FINAL IAAF london SPORT track and field women world
Caster Semenya of South Africa compete in 800 meter final in London at the 2017 IAAF World Championships athletics. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Caster Semenya kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok dél-afrikai futó neve is felkerült a pénteken kezdődő atlétikai világbajnokság női 5 ezer méteres számának rajtlistájára.

Bár Semenya az év elején 15:31.50 perces egyéni csúcsot ért el, de nem tudta teljesíteni a 15:10.00 perces vb-szintet. Utóbb mégis bekerült a dél-afrikaiak csapatába, és ott lehet az egyesült államokbeli Eugene-ben sorra kerülő világbajnokságon, mivel több hosszútávfutó is bejelentette, hogy távolmarad a csúcseseménytől.

- tudatta a Dél-afrikai Köztársaság sportági szövetségének szóvivője szombaton.

Caster Semenya 5000 méteren indulhat az atlétika világbajnokságon Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Semenya azt követően kezdett el 5000 métert futni, hogy a rövidebb távoktól eltiltotta a világszövetség. A World Athletics irányító testülete 2018-ban döntött úgy, hogy a tisztességes verseny biztosítása érdekében a magas természetes tesztoszteronszinttel rendelkező nőknek gyógyszereket kell szedniük, és csak a megengedett érték alá csökkentett szintnél állhatnak rajthoz a nők középtávú versenyein, vagyis 400, 800 és 1500 méteren.

Semenya viszont nem volt hajlandó semmilyen gyógyszert bevenni, és a 800 méter londoni és riói ötkarikás aranyérmeseként a tavaly nyári tokiói olimpián már nem indulhatott.

A 31 éves atléta, aki női 800-on háromszoros világbajnok, azért próbálkozott meg az 5000 méterrel, mert ezen a távon nem kötelező a tesztoszteron-csökkentés. Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt és az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.