Magyar sikerrel kezdődött az atlétikai világbajnokság

Halász Bence, atlétika, világbajnokság, kalapácsvetés
EUGENE, OREGON - JULY 15: Bence Halasz of Team Hungary competes in the Men's Hammer Throw qualification on day one of the World Athletics Championships Oregon22 at Hayward Field on July 15, 2022 in Eugene, Oregon. Patrick Smith/Getty Images/AFP (Photo by Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Halász Bence bejutott a kalapácsvetés döntőjébe az eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon.

A Szombathelyi Dobó SE vb- és Eb-bronzérmes versenyzője 79,86 méteres idei legjobbjával a hatodik volt a nevezettek között. A selejtező szintet 77,50 méterben határozták meg, azaz ennyi kellett a fináléhoz vagy a legjobb 12 között kellett végezni.

Halász Bence remek első kísérlete hasonlóan remek döntős szereplést ígér szombatra Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Patrick Smith

A 24 éves Halász remekül mutatkozott be,

elsőre 79,13 méterrel túldobta a szintet, ezzel biztosította helyét a szombaton - magyar idő szerint - 21 órakor kezdődő döntőben.

„Kicsit izgultam az első sorozat előtt, mert a bemelegítő dobásom a hálóban végezte, de tudtam mit kell kijavítani" – nyilatkozott az M4 Sport csatornán Halász Bence.

Hozzátette, nem foglalkozik az ellenfelekkel, csak magára figyel, hogy olyan eredményt érjen el méterben, amire képes, és akkor ez hozza magával a jó helyezést is. Kiemelte,

bármelyik versenyen „elsülhet", hogy túldobja a lélektani határnak számító 80 métert.

Nála jobban a selejtezőben csak a négyszeres világbajnok lengyel Pawel Fajdek (80,09 m), honfitársa, az olimpiai bajnok Wojciech Nowicki (79,22) és az idén már 80 méter fölötti eredménnyel büszkélkedő amerikai Daniel Haugh (79,34) szerepelt – utóbbinak azonban ehhez mindhárom kísérletére szüksége volt.

A három évvel ezelőtti világbajnokság négy érmese Eugene-ban is a dobogóért harcolhat Forrás: AFP/Karim Jaafar

A további vetélytársak közül ugyancsak elsőre bekerült a fináléba az ötkarikás ezüstérmes norvég Eivind Henriksen (78,12). A másik amerikai, az olimpiai döntős Rudy Winkler (78,61) és a Dohában a magyar kalapácsvető előtt második francia Quentin Bigot (77,95) szintén megdobta a szintet, valamint harmadikra a tokiói játékokon negyedik ukrán Mihajlo Kohan (77,58) is.

A vb másik magyarja, a hétpróbázó Krizsán Xénia vasárnap kezd a vb-n.