Vágólapra másolva!
Sidi Péter világ- és Európa-bajnok sportlövő közleményben utasította vissza azokat a vádakat, melyek szerint köze lenne a világranglista-vezető Péni István indiai világkupán adott pozitív doppingmintájához.

"A tisztelt közvélemény napok óta érdeklődéssel kíséri az indiai vk-n történt eseményeket. A sajtóban megjelent közlemények alapján olyan hírek terjengenek, hogy engem gyanúsítanak Péni István doppingolása közreműködőjének, melyet visszautasítok" - olvasható a Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) által felfüggesztett komáromi puskás közleményében.

Azért indult ellenem eljárás, mert szerintük jogosulatlanul beléptem Péni szobájába."

Sidi Péter szerint kettős mércét alkalmaznak Péni Istvánnal és vele szemben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A légpuska alapversenyének világcsúcstartóját múlt szerdán függesztették fel. Állítása szerint a nyilatkozattal azért várt mostanáig, mert május 18-ra tűzték ki a fegyelmi tárgyalását, ám az végül elmaradt, mivel a testület három tagjából csak kettő jelent meg. "Úgy gondoltam, hogy ez az a fórum, ahol véleményemet az ügyről elmondhatom" - jelentette ki.

Sidi a közleményben arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte már az eljárás megindításának és felfüggesztésének módja is szabályellenes, mert azt az MSSZ elnöksége rendelte el és nem a fegyelmi bizottság elnöke.

"Ez sérti a fegyelmi felelősségről szóló kormányrendelet 4. paragrafusában foglaltakat. Ez egyértelműen prejudikálás, hisz a másodfokú fegyelmi szerv gyakorlatilag meghatározta a fegyelmi bizottság döntését."

"A fegyelmi bizottság értesítéséhez jogszabály ellenesen nem csatolták a bizonyítékokat, mely alapján a fegyelmit elrendelték - így különösen a szállodai videófelvételt, melynek eredetére sem kaptunk magyarázatot - ennek hiányában bármiféle nyilatkozat részemről megalapozatlan lenne" - írta Sidi, megjegyezve, hogy ügyvédje is hiába kérte a felvételt, a mai napig nem bocsátották a rendelkezésére. Azt is sérelmezi, hogy a tárgyalásra Péni Istvánt, a feljelentőt nem idézték be, pedig szerinte ez alapvető követelmény lenne, "különösen az ügy homályos előzményeire tekintettel".

- írta Sidi. Emellett azt is megjegyezte, hogy a május 27-re kiírt új tárgyaláson sem ő, sem Péni nem tud majd megjelenni.

Péni István és Sidi Péter között évek óta óriási a feszültség Forrás: Péni István

Az olimpiai ötödik lövő az ügy kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy hosszú ideje van feszültség Péni és közte.

"Az Európa-bajnokságon való részvételem megakadályozásának okai már korábbi évekre visszavezethetők. Csak a 2020. évi februári és szeptemberi országos bajnokságokon Péni István óvással és egyéb módon akadályozta a versenyzésemet, arra hivatkozva, hogy a fegyverem szabálytalan. Akkor még az óvásait elutasították, de a zaklatásai az eredményeimet negatív irányba befolyásolták, majd 2021. március 7-ei újonc főbírónál az óvás eredményt ért el és kizártak a versenyből ugyanazon ok miatt. Megjegyzem, hogy négy éve ugyanazon felszereltségű puskával versenyzek és minden nemzetközi versenyen azt szabályosnak találták" - hangsúlyozta Sidi, aki szerint

a szövetség kettős mércét alkalmaz Pénivel és vele szemben, amit az indiai világkupán történtek után is bizonyított, mivel nemcsak a csapatverseny döntőjétől visszalépő Pénit és Pekler Zalánt, hanem őt is büntették.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezen fegyelmije, illetve a március 7-én rendezett hazai versenyből történt kizárása miatt keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre.

A klasszis puskás ügyvédjén keresztül szerette volna elérni, hogy felülvizsgálják felfüggesztését, annak érdekében, hogy szerepelhessen a napokon belül rajtoló eszéki Eb-n, "figyelemmel arra, hogy sem a Péni doppingügyében, sem az ellenem indított fegyelmi eljárásban még bizonyítás nem került lefolytatásra és Pénit az ISSF (nemzetközi szövetség) nem függesztette fel".

Sidi Péter szerint az eljárás azt a célt szolgálja, hogy ne szerepelhessen az Európa-bajnokságon, melyen 5-6 éremre is képesnek érezte magát, illetve az olimpiai szereplését is meg akarják akadályozni.

"A felfüggesztésemnek és a versenyektől való távoltartásomnak vannak haszonélvezői, akiknek a szerepe az ügy kialakulásában is jelentős volt.

Az előzményekből megállapítható, hogy nem Én akadályozom Péni István fejlődését, nem Én indítok ellene eljárásokat megalapozatlanul, nem Én lépek vissza csapatversenyektől, nem Én kezdeményeztem az Ő felfüggesztését és nem Én alkalmazok tisztességtelen eszközöket hibám kivédésére" - zárta a közlemény Sidi.

Veszélybe került Sidi Péter olimpiai szereplése Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az MSSZ vasárnap jelentette be, hogy pozitív lett az olimpiai kvótás Péni István márciusi doppingtesztje, de ott lehet a május végi eszéki sportlövő Európa-bajnokságon. Az MSSZ hírlevele szerint a sportoló az indiai világkupaversenyen adott pozitív mintát, ami után kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a nemzetközi szövetségnél.

"Mivel a vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható, az ISSF első döntése értelmében nem korlátozzák az UTE sportlövőjének versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztés feloldásra került, Péni pedig ott lehet az eszéki Európa-bajnokságon"

- írta az MSSZ, jelezve, az ügy - melynek kapcsán az MSSZ felfüggesztette Sidi Péter versenyengedélyét, és eljárást indított ellene - kivizsgálása a rendőrségen és a szervezet fegyelmi bizottságánál is folyamatban van, annak lezárása és a végleges döntés az Eb után várható.