Nem tudták kirúgatni Mohamed Aidát az olimpiai csapatból

Mohamed Aida Budapest vívó vb 2019
Nagyot fordítva jutott a főtáblára a rutinos Mohamed Aida
Vágólapra másolva!
Pénteken délután rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Vívó Szövetség elnöksége. A testület az ülésen megerősítette a tokiói olimpiára utazó vívócsapat összetételét, azaz nem rúgták ki a női tőrválogatottból a hetedik olimpiájára készülő Mohamed Aidát, aki így elutazhat a japán fővárosba.

Három nappal a keddi elnökségi ülést követően Csampa Zsolt elnök vezetésével ismét összeült a Magyar Vívó Szövetség vezérkara. Ennek kettős oka volt. Egyrészt formai okok miatt meg kellett ismételni az olimpiai vívóválogatott személyi összetételéről szóló szavazást, valamint határidőre ki kellett jelölni a tokiói játékokon részt vevő teljes magyar vívóküldöttséget.

Udvarhelyi Gábor megismételte keddi előterjesztését, melyet ezúttal valamennyi fegyvernemben elfogadott az elnökség. Ennek értelmében a tokiói vívóválogatott személyi összetétele nem változott. Az összeállítás a következő.

Női kard: Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta (egyéni és csapat), Battai Sugár (csapat). Tartalék: Szűcs Luca.
Női tőr: Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, (egyéni és csapat), Mohamed Aida (csapat). Tartalék: Lupkovics Dóra.
Férfi kard: Szilágyi Áron Szatmári András, Decsi Tamás (egyéni és csapat), Gémesi Csanád (csapat). Tartalék: Iliász Nikolász.
Férfi párbajtőr: Siklósi Gergely.

A női tőrcsapattal tehát kiutazhat az olimpiára a 45 éves Mohamed Aida. Pénteken reggel kezdődött el az a botrány, amelyet a női tőrválogatott négy tagja robbantott ki azzal, hogy egy Facebook-bejegyzésben közölték: ők nem szeretnék, ha Mohamed lenne a csapatverseny tartalékembere Tokióban.

A Kreiss Fanni által jegyzett levélben a négy magyar tőrvívónő hosszan sorolta, miért nem Mohamednek és miért Lupkovics Dórának kellene a csapat tartalék versenyzőjének lenni Japánban. Az ügy elég nagy vihart kavart, viszont a vívószövetség elnöksége most pontot tett ennek a végére.

Forrás