Megvan az öttusa-világbajnokságra utazó csapat

DEMETER Bence; MAROSI Ádám, Regős Gergely
A második helyezett magyar csapat tagjai,, Demeter Bence (b), Regős Gergely (k) és Marosi Ádám az öttusa Európa-bajnokság férfi hagyományos csapatversenyének eredményhirdetésén a székesfehérvári Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban
Vágólapra másolva!
Szakmai egyeztetés után a Magyar Öttusa Szövetség elnöksége szerdai online ülésén véglegesítette a június 8. és 14. közötti kairói világbajnokságra utazó csapat névsorát.

Azt már a hét elején elmondta az MTI-nek Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, hogy a lábszársérüléssel bajlódó Kasza Róbert szerepeltetését nem tervezi. A KSI öttusázója az áprilisi két szófiai világkupán remekelt, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett, bő másfél hete, a székesfehérvári világkupa-döntőben viszont már nem tudott úgy teljesíteni, mint előtte. Martinek hozzáfűzte, amennyiben Kasza az eddigi pontszámaival is olimpiai kvótát tud majd szerezni, a hazai válogatási elvek alapján kedvező helyzetben van. Ám kérdéses, hogy a hátra lévő rövid idő alatt rendbe jön-e a lába - erről orvosi szakvélemény szükséges -, illetve fel tud-e készülni Tokióra.

A kairói vb férfi hagyományos versenyében így Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és Bereczki Richárd indul. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Kardos, bár a kapitány eredetileg még Regősben gondolkodott. Mivel a hagyományos - férfi és női - váltók a vb elején versenyeznek, a vegyes váltóra pedig a program végén kerül sor, anyagi megfontolásból olyan versenyző indul a mix váltóban, aki a hagyományos egyéni és csapatversenyben is szerepel. Regős így hazautazik, és Kardosra vár majd feladat a vegyes váltóban is.

A női vb-csapat összeállítását illetően Kállai Ákos szövetségi kapitány azzal kezdte az ismertetést az MTI-nek, hogy "a világbajnokság a hagyományos váltóversennyel kezdődik, melyben Simon Sarolta és Erdős Rita képviseli színeinket, utóbbi elsősorban menedzselési szempontból, hogy szokja a felnőttmezőnyt".

A hagyományos versenyben Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka és Réti Kamilla indul, a vb-t záró vegyes váltóban pedig Guzi szerepeltetését tervezi a kapitány, mert közülük neki van még a legtöbb szüksége rutinszerzésre.

Az már korábban eldőlt, hogy az olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta - akinek március végén megműtötték a lábát, majd az operáció után fellépő trombózis miatt később kezdhette el a felkészülést - nem indulhat a világbajnokságon, de Kállai Ákos szerint a székesfehérváriak klasszisa képes lehet utolérni magát.

- mondta a kapitány.

A vb-n a férfi és a női mezőny első három helyezettje közvetlen kvótát kap, amennyiben korábban még nem szerzett. Ha viszont igen, a fel nem használt helyeket az olimpiai ranglistáról töltik majd fel.

A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával.

Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőny pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistáról válik majd teljessé. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.

A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.