Hóban, fagyban, napsütésben, a Mount Ventoux-on győzni maga az álom

Jesús Herrada Cofidis kerékpár
CORRECTION / Jesus Herrada (Cofidis) crosses the finish line of the sixth stage of the 2019 La Vuelta cycling tour of Spain, a 198,9 km race from Mora de Rubielos to Ares del Maestrat, on August 29, 2019 in Ares del Maestrat. (Photo by JOSE JORDAN / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by JOSE JORDAN has been modified in AFP systems in the following manner: [---] instead of [---]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Jesús Herrada napjaink egyik legjobb spanyol kerékpárversenyzője. A 30 éves bringás már jó néhány nagy győzelmen túl van: megnyerte hazája országos bajnokságát, szakaszt nyert a Vueltán, valamint ő lett az első, aki az általunk is a tíz legnehezebb emelkedő közé nem ok nélkül beválasztott Mont Ventoux-on megrendezett egynapos viadal első kiírását megnyerte. Exkluzív interjú a Cofidis csapat versenyzőjével.

Összesen 9 Grand Touron versenyzett már, így bőven van tapasztalata: melyik a legkülönlegesebb a Giro, Tour, Vuelta hármas közül az ön számára?
Úgy gondolom, hogy a sajtóvisszhang szempontjából a Tour de France a legjelentősebb a három közül. A Giro d'Italia nagyon szép és nagyon nehéz is, és az olaszok nagyon nagyra becsülik, de én leginkább a Vuelta España-t szeretem, a hazám nagy megmérettetését. Nagyon különleges érzés, hogy otthon versenyezhetek.

Mi teszi ezeket a versenyeket olyan nehézzé?

Jesús Herrada 2019-ben szakaszt nyert a Vueltán Forrás: AFP/Jose Jordan

Bátyja, José is profi kerékpárversenyző, ráadásul csapattársa a Cofidisnél. Ő volt az, aki miatt elkezdett komolyabban tekerni?
Igen, José testvérem 5 évvel idősebb nálam és számomra mindig példakép volt. Az Ő példája sokat segített nekem a versenyzésben.

A spanyol korosztályos bajnokságokat szinte végig nyerte. Kik voltak a legnagyobb ellenfelei ezeken a versenyeken? Lett másból is World Tour-szintű bringás közülük?
Igen, kétszer nyertem meg a spanyol bajnokságot egyéniben, a 23 év alatti korcsoportban szintén. Mindenekelőtt Victor Cabedóra szeretnék emlékezni, ő végzett másodikként az első spanyol bajnokságon, amit megnyertem. Az Euskatel csapatában volt profi versenyző, de sajnos baleset miatt nincs már velünk, most öccse, Oscar követi idősebb bátyja nyomdokait.

Mondjon három okot, amiért a kerékpársport csapatsport és nem egyéni sport!
Úgy gondolom, hogy egy kerékpáros sikere mögött komoly csapatmunka van, a biciklizésben a csapatmunka nagyon fontos. Ezért gondolom, hogy egyáltalán nem egyéni sport.

Az olyan értékek, mint a bajtársiasság, a tisztelet és az empátia egységesebbé és erősebbé kovácsol egy csapatot.

A kerékpározás igenis csapatsport Forrás: DPPI via AFP/Bettini Luca

Egy spanyol bringásnak a Movistarban tekerni általában maga a csúcs. Miért váltott mégis csapatot a 2018-as év előtt? Miért a Cofidisre esett a választása?
Úgy gondolom, hogy a Movistar csapatában eltöltött 7 év után itt volt az ideje a változásnak, hogy motivációt találjak a fejlődéshez. A Cofidis csapata nagyon jól illeszkedett ahhoz, amit kerestem, és ma nem bánom, hogy így döntöttem.

Melyik a valaha volt legnehezebb emelkedő, amin fel kellett tekernie egy versenyen? Miért és hogy ment?

Később több hasonló élményben volt részem, de ezek inkább az időjárás miatt voltak nehezebbek, sokszor hidegben, esőben, hóban kellett küzdeni.

Melyik spanyol bajnokságot volt nehezebb megnyernie, a 2013-ast, vagy a 2017-eset?
Úgy gondolom, hogy teljesen különbözőek voltak. Győzni mindig nehéz, talán 2013 még nekem is meglepetést jelentett, mint mindenki számára, 2017-ben magabiztosabb voltam, mert tudtam, hogy az útvonal vége könnyebb lesz nekem.

A 2019-es Vueltán is egy hegyi befutós szakaszt nyert meg. Hogyan emlékszik vissza arra a napra?
Az egy nagyon különleges nap volt, mert hónapokon keresztül általában ezen a szakaszon edzettem, hónapokkal a visszatérés előtt felidéztem az adott szakasz útvonalát és a fejemben volt minden részlete, hihetetlen volt ez a győzelem.

Mi a titka Alejandro Valverdének, hogy közel a 41. születésnapjához is bárkivel fel tudja venni a versenyt?
Úgy gondolom, hogy

Mi a véleménye a fiatal, feltörekvő generációról, akik már most rendkívül eredményesek? (van der Poel, Van Aert, Pogacar, Evenepoel)
Elképesztő a tudásuk, szerintem ez jó dolog a kerékpársportnak, még többen megkedvelik a sportágat a versenyeken nyújtott sok látványos csatáik miatt.

Nyáron lesz 31 éves, de még mindig komoly céljai vannak az országúton Forrás: AFP/Jose Jordan

Ismeri-e az olyan magyar tehetségeket, mint amilyen Valter Attila, Dina Márton vagy Fetter Erik?
Néhányukat ismerem, biztos vagyok benne, hogy szép jövő áll előttük.

Milyen céljai vannak pályafutása második felére?
Egy álom válna valóra, ha a 2021-es tokiói olimpiai játékokon részt tudnék venni és természetesen továbbra is szeretnék fejlődni és élvezni a kerékpározást. Nagyon szeretném, ha a Tour de France-on sikerülne nyerni egy szakaszt, vagy egy világbajnokságon dobogóra állhatnék, vagy Európa-bajnokságot nyernék.