Vágólapra másolva!
A Giro d'Italia 17. szakasza Dan Martin sikerét hozta, akinek immáron a Tour de France és a Vuelta Espana után az olasz körversenyről is van győzelme.

Az idei olasz körverseny egyik legnehezebb etapját rendezték meg szerdán, a második pihenőnapot követően. A mezőnyre 193 kilométer és 3400 méter szintemelkedés várt az Alpokban. A nap szökésében ott volt a hegyi trikós Geoffrey Bouchard is, aki ezen a napon is szépen gyűjtögette a pontokat.

A francia bringás Sveserinél egy 3. kategóriás emelkedőn négy ponttal növelte előnyét a rózsaszín trikós Egan Bernallal szemben, majd megnyerte a Passo di San Valentino nevű 1. kategóriás hegyet, amiért újabb 40 pont ütötte a markát. Az AG2R Citroen Team versenyzője ezzel már 180 pontos ebben a rangsorban. A mezőnyben tekert Valter Attila is, aki nagyjából a hegy feléig bírta a többiekkel, mielőtt saját tempóra váltott volna.

A lejtmenetben a peloton végén történt egy bukás, amibe a mezőnyt az emelkedőn sokáig vezető Mikel Nieve mellett a korábbi kétszeres Giro-győztes Vincenzo Nibali, illetve Remco Evenepoel is belekerült. A fiatal belga tehetség tavaly a Lombardiai Körversenyen szenvedett emlékezetes bukást, amikor szakadékba esett, ezúttal megúszta annyival, hogy "felült" a szalagkorlátra.

A szakasz utolsó 11,2 kilométerén az idei Giro egyik legnehezebb emelkedője várt a versenyzőkre. A Sega di Ala átlagosan 9,8 %-os meredekségű, de legnehezebb részein a 17 %-ot is meghaladja - ez alapján picit meglepő, hogy a szervezők előzetesen csak négy csillagos nehézséget állapítottak meg a maximális öt helyett erre a szakaszra.

Egan Bernalnak először volt rossz napja az idei Giro d'Italián Forrás: AFP/Luca Bettini

A mezőnyben a Team BikeExchange diktálta a tempót, akik a hegy lábáig másfél percre hozták fel a sort az ekkor már hat fősre szűkülő szökevénycsoport mögé. A szökevények közül Dan Martin bírta a legtovább, a rutinos ír bringás végig jól tartotta magát elől. Ekkor már Bernal emberei, azaz az Ineos Grenadiers csapata vette át az irányítást, ez nagyon rosszul jött az etap előtt 4. helyen álló Alekszander Vlaszovnak, aki 7 kilométerrel a cél előtt végleg leszakadt.

Nem úgy Joao Almeida, aki a 14 %-os részen támadta meg a rózsaszín trikós csoportját, majd jött Simon Yates akciója 4 kilométerrel a vége előtt. Ezek a támadások nem kedveztek Martinnak, mert az ausztrál Yates remekül tekerve folyamatosan csökkentette hátrányát, sőt a 17 %-os szakaszon még Bernalt is leszakította. A kolumbiainak nagyon nem esett jól ez a rész, Yates fokozatosan távolodott el tőle.

Dan Martin fontos mérföldkövet ért el pályafutásában Forrás: AFP/Luca Bettini

Yates és Almeida az utolsó kilométerre fél percre megközelítette Martint, de megelőzni már nem tudta, így a 34 éves versenyző megnyerte a Giro d'Italia egyik leghenezebb szakaszát. Martinnak ezzel a Tour de France és a Vuelta Espana után a harmadik nagy körversenyről is van már etapsikere.

A végén Almeida még elment Yates mellett, így ez lett az első három sorrendje. Összetettben Bernal előnye közel egy percet csökkent a harmadik pozícióba feljövő Yatesszel szemben, a második helyen maradt Damiano Caruso.

Valter Attila húsz perc hátránnyal ért be a célba, ami ezúttal az 59. helyet jelentette a számára.

A fiatal magyar versenyző összetettben három helyet rontva a 16. pozícióban áll az utolsó négy szakasz előtt. Másik honfitársunk, Dina Márton nem sokkal Valter után, a 66. helyen zárta az etapot, amivel feljött a 100. helyre.

Kerékpár, Giro d'Italia, 17. szakasz
Canazei - Sega di Ala, 193 km, hegyi befutó
1. Dan Martin (ír) Israel Start-Up Nation 4:54:38 óra
2. Joao Almeida (portugál) Deceuninck-Quick Step +13 mp hátrány
3. Simon Yates (brit) Team BikeExchange +30 mp
...7. Egan Bernal (kolumbiai) Ineos Grenadiers +1:23 perc
...59. Valter Attila (magyar) Groupama-FDJ +20:12 perc
...66. Dina Márton (magyar) EOLO-Kométa +24:01 perc

Az összetett állása:
1. Egan Bernal (kolumbiai) Ineos Grenadiers 71:32:05 óra
2. Damiano Caruso (olasz) Bahrain-Victorious +2:21 perc
3. Simon Yates (brit) Team BikeExchange +3:23 perc
...16. Valter Attila (magyar) Groupama-FDJ +35:12 perc
... 100. Dina Márton (magyar) EOLO-Kométa +3:13:59 ó