Címvédéssel zárult a világ leggyorsabb vitorlásversenye

36th America's Cup; sailing; Yachting TOPSHOTS Horizontal SAILING AMERICA'S CUP URBAN LANDSCAPE SKYSCRAPER
Italy's Luna Rossa (R) competes against Team New Zealand during day six of the America's Cup in Auckland on March 16, 2021. (Photo by Gilles Martin-Raget / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Emirates Team New Zealand csapata megvédte címét a 36. vitorlázó Amerika Kupában.

Az aucklandi döntőben az új-zélandiak a keddi futam után 6-3-ra vezettek a kihívó olasz Luna Rossa ellen, így csak egy győzelemre volt szükségük a diadalhoz. Ezt a szerdai versenyen meg is szerezték: a Te Rehutai névre keresztelt hajójuk 46 másodperccel megelőzte ellenfelét.

Balra az új-zélandi hajó, jobbra a Luna Rossa Forrás: AFP/Gilles Martin-Raget

A most már négyszeres győztes Team New Zealand először 1995-ben végzett az élen a legrégebbi versenysorozatnak számító kupában, majd öt évre rá megvédte címét, éppen az olaszok elleni 5-0-s diadallal. Négy éve az amerikai Oracle Team USA elleni 7-1-gyel szerezték meg ismét a trófeát az új-zélandiak. Az olaszok összességében harmadszor szállhattak vízre az ezüst teáskancsóért, de mindannyiszor alulmaradtak.

Európai siker mindössze kétszer született a 170 éves viadal történetében: 2003-ban és 2007-ben az Ernesto Bertarelli irányította svájci Team Alinghi diadalmaskodott.

Az idei sorozatban - részben a koronavírus-járvány okozta válság miatt - mindössze három kihívó vállalta a megmérettetést, az olaszok mellett a brit Ineos Team UK és az American Magic az Egyesült Államokból. Az Amerika-kupa már-már hagyományosan egyfajta innovatív bemutatóversenynek is tekinthető, ahol a fejlesztők megmutathatják, hogy mire költöttek el dollár, euró vagy éppen font százmilliókat.

Csalódást ritkán okoznak, ahogy idén sem tették: az idei hajók tulajdonképpen már csak a legritkább esetben siklanak a vízen, jellemzően inkább afölött repülnek, akár óránként 90-100 kilométeres sebességgel.