Vágólapra másolva!
Hétfőn a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport telepen kezdetét vette a gyorsasági kajak-kenu magyar bajnokság, amelynek első napján az olimpiai bajnok Csipes Tamara három aranyérmet nyert, míg férfi kenuban a svéd stílusban versenyző Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős ezúttal is lesöpörte a mezőnyt.

A hétfőn kezdődő szolnoki felnőtt és parakenu országos bajnokság a magyar kajak-kenu legjobbjaink első idei hivatalos versenye. A csonka szezonban különleges jelentősége van a legrangosabb hazai viadalnak, mert a bajnoki pontok mellett Szolnokon indulási jogot lehet szerezni a szeptemberi szegedi rendezésű világkupára is.

A hétfői délelőtt 1000 méteres előfutamokkal indult. Női K-1 1000 méteren az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Csipes Tamara több mint egy másodperces előnnyel nyerte meg a futamát, ezzel a Honvéd kajakosa megtette az első lépést a 11 érem felé, amit a szolnoki versenyen nyerhet.

Csipes Tamara remek formában kezdte az ob-t Fotó: Polyák Attila - Origo

A második futamban az Atomerőmű SE versenyzője, a 22 éves Pupp Noémi végzett az élen. A 10 fős mezőnyből kilencen jutottak be a fináléba, az FTC Rekontir versenyzője, a 19 éves Fekete Dorina esett ki.

A férfi K-2 1000 méteres első előfutamában a Solti László, Szendy Márk kettős végzett az élen, míg a másik futamban Varga Ádám és a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán párosa nyert. A 14 egységet felvonultató mezőnyből kilencen jutottak be a döntőbe, köztük olyanok, mint Noé Zsombor és Dombvári Bence kettőse, vagy a férfi kajaknégyes két oszlopos tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor.

K-2 1000 méteren Csipes Tamara és nyolcszoros világbajnok társa, Medveczky Erika papírforma győzelmet aratott, míg a másik etapban az ötszörös világbajnok Bodonyi Dóra és Csikós Zsóka párosa majdnem három másodpercet vert a mezőnyre, ezzel a szolnoki színekben induló egység első helyen jutott be a fináléba. A 10 fős mezőnyből kilenc jutott a fináléba, az FTC Rekontir versenyzői, Torda Csenge és Mógor Kiara Ajsa duója esett ki.

Az első délutáni döntő papírforma eredményt hozott. A női K-1 1000 méteres szám világbajnoki címvédője, Csipes Tamara végzett az élen, mögötte Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter ért célba.

Ezt követően a férfi K-2 1000 méteres versenyszám fináléja következett, ami óriási csatát hozott, ugyanis három olyan hajó is rajthoz állt, amely tesztversenyt tudott nyerni. A Noé Zsombor, Dombvári Bence, a Kammerer Zoltán, Varga Ádám, és a Koleszár Mátyás, Erdőssy Csaba duóból a 42 éves Kammerer és a nála 21 évvel fiatalabb párja került ki győztesen, akik fél másodperc előnnyel nyerték meg a futamot.

„Óriási taktikai csata folyt, mert a Noé, Kulifai páros nagyon jól bekezdett. Ez volt az első versenyük, nem tudták még mire képesek, ezért mindent feltettek egy lapra. Nekünk sikerült jól haladunk a mezőnnyel, a végén pedig nyolcszáz méternél indítottunk egy nagyot, ahogy azt megbeszéltük előre.

Az elmúlt két hónapban alig gyakoroltunk, Ádámmal csak egyszer ültünk össze, bízom benne, hogy a világkupán is sikerül majd jó eredményt elérnünk" – mondta az Origónak a háromszoros olimpiai bajnok, aki a partra érkezés után csupa mosoly volt, míg a párja olyan, mint akin átment egy úthenger. „Lehet, hogy nagyot kellett rajtam tolnia, talán túl sokat ivott a verseny előtt. De minden elismerés neki, mert óriásit ment."

Varga Ádám és Kammerer Zoltán elégedett pacsija Fotó: Polyák Attila - Origo

A harmadik hétfő délutáni döntőben az idei évben minden egységet elsöprő Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős diadalmaskodott, két hajóhosszal és több mint három és fél másodperccel megelőzve a vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettőst.

A két 21 éves versenyző az idei szezonban az összes tesztversenyt megnyerte Szolnokon, az ob-n szerzett bajnoki cím pedig azt jelenti, hogy további válogató nélkül szerepelhetnek a szeptemberi világkupán és a jövő májusi szintén szegedi olimpiai pótkvalifikációs versenyen is.

Ha pedig ott kvótát szereznek, akkor egy lépésre lesznek Tokiótól. Ennek fényében nem csoda, hogy a célba érés után a tavalyi vb-n 5000 méteren ezüstérmet nyerő Adolf Balázs örömében a vízbe vetette magát.

„Nagyon jó futamot mentünk, mert tudtuk kontrollálni a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám párost. Ők abban erősek, hogy óriási iramban kezdenek, és jó a menekülő taktikájuk. Elhatároztuk, hogy most mi is erős ötszáz méterrel kezdünk, és szerencsére ott tudtunk maradni mellettük.

– mondta az Origónak Fejes Dániel, aki a jobb oldalon lapátol, csakúgy, mint Adolf Balázs, ezt a szokatlan felállást pedig a nehéz kormányzás miatt svéd technikának nevezik.

"Utólag kicsit szégyellem magam a vízbeugrás miatt, mert ez nagyképű cselekedetnek tűnhet, de erről szó sem volt. Ez az idei évünknek szólt, és annak, hogy folyamatosan versenyeztünk, és most megcsináltuk.

Ez nagy álmom volt, és most kitört belőlem" – tette hozzá Adolf Balázs, aki elmondta, hogy a szeptemberi szegedi világkupán nem az éremszerzés motiválja, mert a jövő év és az olimpiai kvalifikáció megszerzése sokkal fontosabb.

A győztes Adolf Balázs ugrása Fotó: Polyák Attila - Origo

A futamban a 16 éves unokaöccse, Papp László oldalán elindult a 37 éves Vajda Attila is, aki nemrég jelentette be visszatérését. A 2008-as pekingi olimpián aranyérmet nyerő kenus korábban elmondta, hogy mivel három és fél éve nem fogott lapátot, így nincsenek vérmes reményei a versenyen, de úgy érzi, a középmezőnybe azért odaérhet. Vajda és az unokaöccse végül a hatodik helyen értek célba, 23 másodperccel Adolf Balázsék mögött.

Délután fél ötkor az olimpiai bajnok Csipes Tamara újra vízre szállt, ezúttal a nyolcszoros világbajnok társával, Medveczky Erikával, akivel elsöprő győzelmet arattak K-2 1000 méteren. A honvédos kajakpáros négy hajóhosszal, közel nyolc másodperces előnnyel ért célba a Bodonyi Dóra, Csikós Zsóka duó előtt, így Csipes Tamara már az első nap megszerezte második aranyérmét.

A Medveczky Erika, Csipes Tamara páros legyőzhetetlen volt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezt követően a férfi K-4 1000 méteres döntőben a Varga Dominik, Gecse Márton István, Luczó Bence, Kulifai Tamás négyes diadalmaskodott egy másodpercet ráverve a mezőnyre, majd a C-4 1000 méteres férfi döntőben a Dunaferr Sportegyesület versenyzői, a Kiss Balázs, Slihoczki Ádám, Bucsi Bence, Kovács Máté András négyes végzett az élen.

A hétfő verseny utolsó kérdése az volt, hogy Csipes Tamara megnyeri-e a harmadik aranyérmét. Erre minden esélye megvolt, ugyanis a K-4 1000 méteres döntőjében ismét egy hajóban evezett Medveczky Erikával, mellé pedig jött a világ- és Európa-bajnok Hagymási Réka és az U23-as világbajnok Pupp Noémi. Ahogy az várható volt, a honvédos hármas – kiegészülve az Atomerőmű SE színeiben induló Puppal – rajt-cél győzelmet aratott, négy hajóhosszal nyert, így Medveczky Erika kettő, Csipes Tamara pedig három aranyérmet nyert szolnoki országos bajnokság első napján.

A győztes női kajaknégyes: Hagymás Réka (elől), Csipes Tamara, Medveczky Erika és Pupp Noémi Fotó: Polyák Attila - Origo

„Örülök a győzelemnek, de erre a versenyre azért nem úgy készültünk, mintha egy világbajnokság lenne. Azért örülünk, hogy van egy ritmusa az évnek, versenyezhetünk, és a csapattársaimmal lehetek. Nincs bennünk feszültség, úgyhogy ez most egy jutalomjáték – mondta az Origónak Medveczky Erika, aki számított rá, hogy az első napon nem találnak legyőzőre.

– folytatta a nyolcszoros világbajnok, aki kedden és szerdán is vízre száll, az utolsó napon ráadásul K-1 1000 méter világbajnokával, Kopasz Bálinttal megy majd vegyespárosban. – Nem terveztem, de Bálinték lejöttek Szolnokra, és gondoltam, kimozdítom a komfortzónájából. Ő nagyon komolyan veszi a versenyzést és az ezer egyest, de az idei csonka év miatt most ez is belefér neki."

„Ezt most kötelező jelleggel meg akartam csinálni, mert végigedzettük az évet, ez most egy visszajelzése volt annak, hogy nem vagyok lemaradva. Egyik pályán sem mentem maximumot, mert kedden ötszáz méteren megyek, és kétszázon is vízre szállok, úgyhogy nem akartam az első napon mindent kiadni magamból – mondta az Origónak Csipes Tamara, aki ha így folytatja, megdöntheti Takács Tamara rekordját, aki 2017-ben kilenc aranyérmet nyert az országos bajnokságon.

– tette hozzá az olimpia bajnok kajakos.

A mezőny egész nap Csipes Tamara hátát nézte Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar bajnokság legnagyobb számhalmozója Csipes Tamara. A riói olimpiai bajnok minden olyan versenyben ott lesz, amelyben női kajakos egyáltalán rajthoz állhat, és akár mind a 11 számban érmet szerezhet – háromban már meg is tette.

Hétfőn az 500 méteres előfutamokkal és döntőkkel folytatódik a program és vízre szállnak a paraversenyzők is a 200 méteres döntőkben.

A hétfői dobogósok:

férfiak:
K-2 1000 m:
1. Kammerer Zoltán, Varga Ádám (Graboplast Győri VSE, KSI SE) 3:12.347 perc
2. Noé Zsombor, Dombvári Bence (Merkapt-Mekler László SE, Budapesti Honvéd SE) 3:13.017
3. Noé Bálint, Kulifai Tamás (Budapesti Honvéd SE, UTE) 3:14.447

K-4 1000 m:
1. Varga Dominik, Gecse Márton István, Luczó Bence, Kulifai (MTK, UTE) 3:04.298
2. Opavszky Márk, Törköly Zoltán, Nyerges Áron, Kós Benedek Tibor (Kajak-Kenu Club Szarvas, NKM Szegedi Vízisport SE) 3:05.258
3. Zöld Zoltán, Kovács Zoltán, Tomori Gergely, Kovács Gergő (FTC Rekontir Kajak-Kenu, Vasas) 3:05.718

C-2 1000 m:
1. Adolf Balázs, Fejes Dániel (Óbudai Ganz VSE, Merkapt-Mekler László SE) 3:32.406
2. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám (Dunaferr, UTE) 3:36.056
3. Sáfrán Mátyás, Slihoczki Ádám (KSI SE, Dunaferr) 3:37.466

C-4 1000 m:
1. Kiss Balázs, Slihoczki, Bucsi Bence, Kovács Máté András (Dunaferr) 3:26.599
2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf, Koleszár Zoltán, Besenyei Ádám (Atomerőmű SE, Merkapt-Mekler László SE) 3:27.389
3. Fekete, Korisánszky Dávid, Török Aurél, Szőke Attila (UTE, Budapesti Honvéd SE) 3:33.55

nők:
K-1 1000 m:
1. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 3:52.655
2. Kőhalmi Emese Boglárka (KSI SE) 3:53.720
3. Rendessy Eszter (UTE) 3:54.660

K-2 1000 m:
1. Csipes, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd SE) 3:37.721
2. Bodonyi Dóra, Csikós Zsóka (Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 3:45.401
3. Potoniec Zsófia, Posta Réka (MTK, Miskolc Sport Club) 3:46.371

K-4 1000 m:
1. Hagymási Réka, Csipes, Medveczky, Pupp Noémi (Budapesti Honvéd SE, Atomerőmű SE) 3:28.667
2. Csengeri Evelin, Párdi Viktória, Fülöp Fanni, Pető Adél (City-Gas Tiszafüred SE) 3:36.412
3. Heim Bianka Georgina, Hujber Flóra Andrea, Kovács Natália, Kovács Petra Sára (Graboplast Győri VSE) 3:40.117