Vágólapra másolva!
A Szolnokon zajló kajak-kenu országos bajnokságon a hétfőn remeklő Csipes Tamara ezúttal is kitett magáért. Az olimpiai bajnok kajakos kedden két aranyérmet, és továbbra is megvan az esélye, hogy megdöntse Takács Tamara 2017-ben felállított 9 aranyérmes rekordját. Kopasz Bálint is vízre szállt. A királykategória világbajnoki címvédője ezúttal 500 méteren mérette meg magát, és simán maga mögött hagyta a mezőnyt.

A hétfőn kezdődő szolnoki felnőtt és parakenu országos bajnokság második napján 500 és 200 méteres versenyeket rendeztek. A K-1 500 méteres versenyszám előfutamában a királykategória, vagy az 1000 méter világbajnoka, Kopasz Bálint is vízre szállt és több mint három másodpercet verve a teljes mezőnyre, a legjobb idővel jutott be a délutáni döntőbe.

Kitartott Csipes Tamara lendületete Fotó: Szabó Gábor - Origo

A nőknél a K-1 500 méteres olimpia versenyszám első előfutamát a hétfői napon három aranyérmet nyerő Csipes Tamara nyerte, a másodikat pedig a tavaly nyári szegedi világbajnokságon a női kajaknégyessel aranyérmet nyerő Gazsó Alida Dóra, aki a legjobb idővel jutott be a délutáni döntőbe.

A futamnak volt egy nagy vesztes is. A hétfőn két aranyérmet nyerő, nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika lekéste a rajtot, így kiesett a versenyből.

Ezt követően paradöntőket rendeztek. A paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes Suba Róbert egyedüli indulóként, 00:58.516-os idővel lett aranyérmes az VL2 200 méteres parakenu versenyszámban. Ez után az 50 éves parakenus Kotormann László nyert 01:14.106-os idővel VL3 200 méteres kategóriában. Ez után az 57 éves Molnárné Tóth Julianna több mint nyolc másodperccel előzte meg Fehér Annamáriát a női parakenu VL3 200 méteres versenyszámában. A férfi parakajak KL3 200 méteres döntőjét a Tiszafüred versenyzője, a 19 éves Kiss Erika nyerte, közel öt másodperc előnnyel Török Dávid előtt. A női parakajak KL1 200 méteres versenyér a szolnoki színekben versenyző Pulai Erika nyerte, három másodperccel megelőzve a 18 éves Deák Saroltát, a KL2-es kategóriában Varga Katalin, egyedüli indulóként lett aranyérmes 00:55.531-es idővel, míg KL3 200 méteren Molnár Nikoletta, a Fémalk Bomba AVSE versenyzője szinten egyedül indulóként nyert aranyat.

Az első délutáni parakajak döntőben KL1-es kategóriában az a Kiss Péter Pál diadalmaskodott, aki tavaly nyáron a szegedi világbajnokság első magyar aranyérmét nyerte 16 évesen. Kis a paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes Suba Róbertet utasította maga mögé.

A világbajnok Kiss Péter Pál Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Idén már volt egy edzésverseny, ez sokat segített, hogy meglegyen a lendület, ami ehhez a versenyhez kellett.

A lendület most egész nyáron kitartott, de jól fog esni egy kis pihenő" – nyilatkozta a célba érés után Kiss Péter Pál.

Az utolsó keddi parakajak döntőben KL2-es kategóriában Rozbora András végzett az élen, közel három másodperccel megelőzve Rescsik Csabát.

A női kajak 500 méteres egyes döntőjét az olimpiai bajnok Csipes Tamara nyerte, aki hétfőn úgy nyert aranyérmet, hogy az egész mezőny méterekkel mögötte volt, most azonban óriásit harcolt a 20 éves Gazsó Alida Dorkával, aki a tavalyi szegedi világbajnokságon vezérevezős volt az aranyérmes kajaknégyesben.

Gazsó Dorka sokáig tartotta a lépést Csipes Tamarával Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi K-1 500 méteres döntőjét az ezer méteres királykategória uralkodója, a vb-címvédő Kopasz Bálint nyerte, aki úgy utasította maga mögé Noé Bálintot és Birkás Balázst, hogy az utolsó métereken már kiengedett.

„Egész jó mezőny jött össze. Igaz, többen távol maradtak, de hétfőn a páros versenyeknek komoly tétje volt, így érhető, hogy sokan arra koncentráltak. Értékes futam volt a mai.

– mondta az Origónak Kopasz Bálint, aki úgy érzi, hogy a cél előtt kiengedni egyáltalán nem nagyképű és nem is sportszerűtlen dolog, hiszen senkit nem zavar vele a versenyzésben. – Hetek óta keményen készültem a magyar bajnokságra, hiszen ez az idei első igazi verseny Magyarországon. A szeptemberi szegedi világkupán is szeretnék majd elindulni, ahol szeretnék győzni ezer méteren, ahogy holnap itt is Szolnokon" – tette hozzá az algyői kajakos, aki újságírói kérdésre elmondta, hogy a keddi 500 méteres versenyt edzésnek fogta fel. Ezen kívül pedig elárulta azt is, hogy az egyes mellett az olimpiai K-2 1000 méteres versenyszámban is próbára tenné magát, de egyelőre nem talált párt magának.

A királykategória mellett Kopasz Bálint 500 méteren is legyőzhetetlen Fotó: Szabó Gábor - Origo

A férfi kenu 500 méteres egyes versenyszámát az olimpiai bajnok Vajda Attila tanítványa, a 25 éves Kiss Balázs nyerte, aki 35 századdal előzte meg dunaújvárosi csapattársát, Hajdu Jonatán.

A női kenu 500 méteres döntőjében papírforma eredmény született. A háromszoros Európa-bajnok Balla Virág közel négy és fél másodperccel előzte meg Kisbán Zsófiát és a világ-és Európa-bajnok Lakatos Zsanettet.

Egy óra szünetet követően – hogy a számhalmozók, mint Csipes Tamara és Medveczky Erika pihenhessenek – a női K-2 500 méteres versenyszám döntője következet, amit papírforma szerint a Csipes, Medveczky kettős nyert meg. Igaz, ezúttal nem vertek több hajónyit az üldözőkre, hanem "csak" másfél másodperc előnnyel végzetek az élen. Második helyen két 18 éves lány, a Szellák Szabina és Zupkó Vanda végzett, akik a célba érés után örömükben akkorát sikítottak, hogy azt még Szolnok városhatárán is hallani lehetett.

Medveczky Erika és Csipes Tamara, avagy a tíz aranyérem a képen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezt követően a férfi K-2 500 méteres döntő következett, amit az MTK két 19 éves versenyzője, Balogh Gergely és Szendy Maximilián nyert. A második helyen a Koleszár Mátyás, Erdőssy Csaba duó végzett, míg

harmadiknak a Gecse Márton, Kulifai Tamás egység érkezett be, de légszák hiánya miatt a mérlegelés után kizárták őket a versenyből, így hivatalosan a Tamási Zsombor, Fodor Bence páros lett a bronzérmes.

A férfi és a női C-2 500 méteres versenyen is papírforma győzelem született. A férfiaknál a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám egység három másodpercet a mezőnyre verve lett aranyérmes, míg a nőknél az egyeduralkodó Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó négy és fél másodperces előnnyel győzött.

A verhetetlen kenus lányok és a már védjegyűkké vált integetés Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Ez most nagyon jól esett. Kincsővel beálltunk a rajtba, minden passzolt. A rajtunk ugyan nem sikerült, kicsit szétcsúsztunk a "ready" és a "set" között, de a pályamenés közben már összeálltunk. Éreztem, hogy Kincsőnek sokat kell kormányoznia az oldalszél miatt, de éreztem, hogy meg tudom csinálni, amit elvár tőlem – mondta a futam után az aranyérmes Balla Virág, aki elmondta, hogy az egyéniben nyert aranyérmes futamában nem érezte jól magát, mert az egy tipikus első pálya volt, izgult és leégett a tüdője.

– tette hozzá Devecseriné Takács Kincső, aki még szerdán vegyespárosban és 200 egyesben is vízre száll, akárcsak Balla Virág.

Egy háromnegyedórás szusszanást követően jött az olimpiai női K-4 500 méteres versenyszám, amelyre szinte összeállt a tavalyi vb-n aranyérmes négyes. A Gazsó Dorka, Csipes Tamara, Medveczky Erika és Pupp Noémi – aki Bodonyi Dóra helyére ült be – alkotta négyes több mint egy másodperc előnnyel végzett az élen, így Csipes Tamara két nap alatt már a hatodik aranyérmét nyerte, Medveczky Erika pedig négynél jár.

– mondta az Origónak Csipes Tamara, aki a vegyeszónában elmondta, hogy azért nevezett be 11 versenyszámra, hogy apukája ne unatkozonn a parton, és amúgy is szereti csinálni a showt.

Csipes Tamara hat aranyéremnél jár az országos bajnokságon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezen felül hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem motiválja, hogy megdöntheti Takács Tamara 2017-es kilenc aranyérmes ob-jét, szimplán csak kíváncsi rá, hogy kibír-e 11 versenyszámot.

. Persze, úgy is ki lehet bírni, hogy hatodik vagyok, de az az igazi, ha minél előrébb végzek. Kíváncsi vagyok, mert nekem 200 méteres verseny egy lutri szám, mert alapjáraton ötszázra készülök. Itt sok múlik azon, ki hogyan kapja el a rajtot. A végén akár egy berúgáson is múlhat, amit én nem tudok megcsinálni. Szerintem a szerdai nem az én napom lesz, de megpróbálok mindent megtenni. Ezért lesz még inkább fárasztó, mert minden egyes futamban a maximumot kell majd nyújtanom" – tette hozzá az olimpiai bajnok kajakos.

A szintén olimpiai férfi K-4 500 méteres versenyszámban papírforma győzelem született. Az olimpiára készülő és az idei szezonban minden edzésversenyt megnyerő Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor összetételű egység több mint három és fél másodpercet vert a mezőnyre, így továbbra sem lehet őket megszorítani.

„Készültünk erre a versenyre, most hoztunk magunkkal egy formát.

Úgy mentünk, mintha válogató vagy világverseny lenne. Hosszú volt az idei év, de örülök, hogy már látjuk a végét.

Hétfőn Nádas Bencével az ezer párossal megalapoztuk a mai napot. Az fájdalmas volt, ötödikek is lettünk, de azért a K-2 1000 méter nem a mi számunk. Persze, ha már odaálltunk, akkor nyerni akartunk" – mondta a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Tótka Sándor.

Végül a vegyespárosok előfutamaival zárult a nap, ahol olyan világbajnokok ültek össze, mint a Balaska Márka és Hagymási Réka, vagy Molnár Péter és Csipes Tamara duója.

Izgalmasnak érkezett Medveczky Erika és Kopasz Bálint összeülése is, főleg annak tükrében, hogy délután még azon aggódtak, hogy a versenyen nehogy beboruljanak a vízbe – ennek ellenére mindenféle gyakorlás nélkül a második helyen végzetek az előfutamukban, így bejutottak a döntőben.

Medveczky Erika és Kopasz Bálint vegyespárosa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerdán a 200, az 1000 és az 5000 méteres döntőkkel zárul a szolnoki országos bajnokság. A szolnoki ob szerdai zárónapján további 17 számban avatnak bajnokot.

A keddi dobogósok
férfiak:
K-1 500 m:
1. Kopasz Bálint (Graboplast Győri VSE) 1:38.566 p
2. Noé Bálint (Budapesti Honvéd SE) 1:39.691
3. Birkás Balázs (NKM Szegedi Vízisport SE) 1:39.931

K-2 500 m:
1. Balogh Gergely, Szendy Maximilián (MTK) 1:29.998 p
2. Koleszár Mátyás, Erdőssy Csaba (Budapesti Honvéd SE, Graboplast Győri VSE) 1:30.778
3. Tamási Zsombor, Fodor Bence (Szolnoki Sportcentrum, KSI SE) 1:31.548

K-4 500 m:
1. Kuli István, Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor (NKM Szegedi Vízisport SE, Budapesti Honvéd SE, UTE) 1:21.060 p
2. Varga Dominik, Balogh, Szántói Szabó Tamás, Szendy (MTK, Vasas) 1:24.785
3. Istenes Márton, Bükkösi Rajmond, Tomori Gergely, Kovács Gergő (FTC Rekontir Kajak-Kenu, Vasas) 1:26.580

C-1 500 m:
1. Kiss Balázs (Dunaferr) 1:49.024 p
2. Hajdu Jonatán (Dunaferr) 1:49.374
3. Korisánszky Dávid (Budapesti Honvéd SE) 1:50.244

C-2 500 m:
1. Hajdu, Fekete Ádám (Dunaferr, UTE) 1:41.594 p
2. Takács Mihály, Szőke Attila (Graboplast Győri VSE, UTE) 1:44.184
3. Lelovics Dávid, Fejes Dániel (Merkapt-Mekler László SE) 1:44.934

C-4 500 m:
1. Hajdu, Slihoczki Ádám, Kiss B., Kovács Máté András (Dunaferr) 1:36.141 p
2. Hodován Dávid, Koleszár Zoltán, Kollár Kristóf, Besenyei Ádám (Atomerőmű SE, Merkapt-Mekler László SE) 1:38.616
3. Fekete, Korisánszky, Nagy Olivér, Szőke (UTE, Budapesti Honvéd SE) 1:38.846

nők:
K-1 500 m:
1. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 1:48.013 p
2. Gazsó Alida Dóra (KSI SE) 1:48.868
3. Pupp Noémi (Atomerőmű SE) 1:50.938

K-2 500 m:
1. Csipes, Medveczky Erika (Budapesti Honvéd SE) 1:40.898 p
2. Szellák Szabina, Zupkó Vanda (KSI SE, Szolnoki Sportcentrum) 1:42.268
3. Sólyom Dóra, Simon Rebeka (Vasas, Merkapt-Mekler László SE) 1:42.563

K-4 500 m:
1. Gazsó, Csipes, Medveczky, Pupp 1:34.758 p
2. Sólyom, Simon, Katrinecz Rita, Csikós Zsóka (Vasas, Merkapt-Mekler László SE, Szolnoki Kajak-Kenu Klub) 1:35.943
3. Szellák, Zupkó, Rendessy Eszter, Kőhalmi Emese (KSI SE, Szolnoki Sportcentrum, UTE) 1:36.753

C-1 500 m:
1. Balla Virág (Graboplast Győri VSE) 2:05.433 p
2. Kisbán Zsófia (Lágymányosi Spari Vízisport) 2:09.853
3. Lakatos Zsanett (UTE) 2:10.468

C-2 500 m:
1. Balla, Devecseriné Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 1:58.307 p
2. Bragato Giada, Kisbán (Tiszaújvárosi KKSE, Lágymányosi Spari Vízisport) 2:02.657
3. Gönczöl Laura, Opavszky Réka (PACS-PACS SE) 2:04.652

A keddi parakenu döntők győztesei (a táv egységesen 200 m):
férfiak:
VL2: Suba Róbert (NKM Szegedi Vízisport SE)
VL3: Kotormann László (Tatai Hódy Sportegyesület)
KL1: Kiss Péter Pál (Budapesti Honvéd SE)
KL2: Rozbora András (Fémalk Bomba AVSE)
KL3: Kiss Erik (City-Gas Tiszafüred SE)
nők:
VL3: Molnárné Tóth Julianna (Budapesti Honvéd SE)
KL1: Pulai Erika (Szolnoki Sportcentrum)
KL2: Varga Katalin (NKM Szegedi Vízisport SE)
KL3: Molnár Nikoletta (Fémalk Bomba AVSE)