Vágólapra másolva!
42 évesen még mindig a legjobbak között van Kammerer Zoltán. 1996-ban már ott volt Atlantában, később három aranyérmet nyert a játékokon, de mivel Rio de Janeiróba nem jutott ki, a tokiói „csak" a hatodik olimpiája lenne. De messze nemcsak ez motiválja, 42 évesen lobog benne a tűz, a kajakozás mindennapi örömei táplálják. Kammerer Zoltánnal épp egy koronavírusteszt után beszélgetett a Képes Sport.

„Eddig kettő volt. Az első, amikor hazajöttünk Spanyolországból az edzőtáborból, most újra edzőtábor kezdődik, amiatt teszteltek" – mondta Kammerer a tesztelésekről, aki jelenleg Szolnokon edzőtáborozik. Hozzátette, eddig otthon volt a járványhelyzet miatt, két hét múlva lesz az első tesztversenyük.

Arra a kérdésre, hogy az igazi válogató jövő tavasszal lesz-e a pótkvalifikációs versenyre, a következő választ adta a világklasszis sportoló.

Kammerer Zoltán 42 évesen sem gondol a visszavonulása Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Lehet, hogy az idén találnak egy meggyőző párost, és akkor eldől a nyáron. Ennek az az előnye, hogy a jövő májusi verseny előtt nem kell válogatózni, hanem jóval hamarabb elkezdheti a felkészülést a győztes páros. Ez az olimpiára semmilyen jogosultságot nem ad, ha sikerül azt a plusz egy helyet megszerezni, ha nem, Tokió más tészta. A lehetséges hat helyből öt megvan férfikajakban, jövő májusban lehet megszerezni a hatodikat, ha meglesz, hat emberből lehet összeállítani az egységeket, ha nem, akkor csak ötből."

Hozzátette, ha most lett volna a pótkvalifikáció, jó eséllyel megszerezte volna a magyar páros. Hogy egy év alatt mennyi változás lesz, nem lehet tudni. Bízik benne, hogy meglesz. Ha így lesz, akkor is lesz fejtörés, hogy álljon fel a csapat.

Kammerer elárulta, hogy elvileg szeptemberben világbajnokság lesz Szegeden, de ő még a jövő évi olimpiában sem biztos.

Biztos, hogy lecseng addig a járvány? Nem tudom, kiirtják-e addig a vírust. De ha sikerül is, hogyan szervezik meg az olimpiát? A japánok hosszú éveken át készültek az idei olimpiára, leálltak a szervezéssel, nem olyan egyszerű ezt ilyen rövid idő alatt ilyen bizonytalan helyzetben megcsinálni. Arról nem is beszélve, hogy ugyan a japánok mindent megtesznek azért, hogy legyen jövőre olimpia, de vajon belepumpálják-e még egyszer azt a hárommilliárd dollárt? Nem tudom, ki fog sorba állni azért a költségért."

Hozzátette, neki a csúszás abból a szempontból jót tett, hogy egy évvel hosszabbodik ezáltal a pályafutása, és nagyon fiatal a társa.

„Én meg ezt a szintet jövőre is fogom tudni hozni, ha elég, elég, ha nem, most sem lenne elég" – árulta el. Kammerer elárulta, most is csinálja ugyanazokat a dolgokat, mint húsz-huszonöt évvel ezelőtt, csak nem sűrűn. Nem bírná ki, amit akkor három nap alatt megcsináltak.

Kammerer Zoltán nem biztos benne, hogy lesz olimpia 2021-ben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tokiói esélyekről is beszélt a világklasszis sportoló.

„Magam ellen beszélek most. Ott az 500 négyesünk, őket nem bolygatnám. Kopasz Bálintot nyilván szintén nem. Ha a négyesből valaki eljön velem párosozni, az már nem ugyanaz a négyes és páros lenne, bezavarna. Az lehet még esély, hogy olyan párom lesz, aki beleillik a négyesbe. A másik lehetőség, hogy jövőre az Eb-n és a világkupán eredményesebben szerepel az 1000 páros, mint az 500 négyes, akkor lehet, hogy a párosé a prioritás. Sok minden történhet, ezt mutatták az előző évek."

„Bután hangozhat, de az motivál, hogy nem kell motiváció, mert annyira szeretem csinálni. Szeretem a mindennapokat, nem kérdés, hogy csinálom, hiszen olyan örömöt találok benne. Nyaralhatnék, motorcsónakozhatnék, de ma is reggel hatkor keltem, hétkor vízen voltam, délután pedig újra edzés" – tette hozzá.

Kammererről az is kiderült, hogy nagyon szereti a motorokat.

„Volt tizenkét motorom, négyet vagy ötöt megcsináltam, most kicsit megrekedtem, nincs időm rá. Ezek nyolc-tíz éve halogatott szerelések voltak, vettem, adták, cseréltem őket, gyűjtögettem, most végre haladtam velük. Van egy kedvenc Babettám, Gödön sokat járok vele. Kettőt eladtam, a többi áll otthon egy külön garázsban."