A Nemzetközi Atlétikai Szövetség szabályozná Semenya hormonszintjét

Caster Semenya, atlétika
South Africa's Caster Semenya reacts after the women's 800m final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
A számára kedvezőtlen svájci bírósági döntés miatt nagy valószínűséggel nem indulhat a szeptember végén kezdődő, dohai atlétikai világbajnokságon Caster Semenya, a női 800 méteres síkfutás címvédője.

A svájci szövetségi bíróság kedden igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását. Ha minden így marad, a kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai futó nem lesz ott Katarban.

- mondta a bírósági döntést követően a 28 éves Semenya. - De a történtek nem tántorítanak el attól, hogy tovább harcoljak minden érintett sportolónő emberi jogaiért."
Miután Semenya és ügyvédei fellebbeztek, a svájci szövetségi bíróság június 3-án felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, azóta tehát a futó nem volt köteles betartani az IAAF női atlétákra vonatkozó tesztoszteronszabályozását. Indult és győzött például a Gyémánt Liga stanfordi versenyén.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel veszélybe került Semenya pályafutása, mivel a sportoló hiperandrogenizmussal küzd.

A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Semenya kétszeres olimpiai bajnok Forrás: AFP/ERIC FEFERBERG/Eric Feferberg

Az új szabályok választás elé állítják a - sokak által interszexuálisnak tartott - dél-afrikai futót: vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban,

ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.
Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.