Samkirban kétpontos előnnyel nyert Magnus Carlsen

A végső győztes, Magnus Carlsen
Vágólapra másolva!
Samkirban a norvég világbajnok Magnus Carlsen fölényes elsőségével fejeződött be a 6. Vugar Gasimov emlékverseny. A tíz résztvevős szuperversenyen Carlsen a hatodik forduló után az orosz Szergej Karjakinnal holtversenyben vezetett, mesterhármassal kétpontos előnnyel nyerte meg a viadalt, a világelsőt negyedszer ünnepelhették tornagyőztesként.

A gazdag történelmi múltjáról híres Samkirban rendezték meg az esztendő második szuperversenyét, amellyel az azeri sakkozás egyik nagy csillagára, a 27 éves korában elhunyt Vugar Gasimovra emlékeztek. A háromszoros azeri bajnok 2009-ben a csapat Európa-bajnokságon aranyérmes, két évvel később az ezüstérmes válogatott tagja volt, négyszer sakkolimpián is szerepelt, 2008-ban Drezdában az ezüstérmes csapatban játszott. Gasimov élvezetes, bonyodalmakat kedvelő, azokra törő sakkot játszott, nagyon népszerű volt riválisai körében, ennek is tudható be, hogy a hagyományos emlékversenyen minden évben a sakkvilág legjobbjai játszanak.

Magnus Carlsen címvédőként játszott az idei tornán, 2014-ben, 2015-ben és tavaly is győztesként ünnepelték, távollétében kétszer az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov nyerte meg a viadalt. A világbajnok mellett két exvilágbajnok, az indiai Viswanathan Anand és a bolgár Veszelin Topalov, a kétszeres olimpiai bajnok kínai Ding Liren, a 2016-os világbajnoki ciklusban kihívó orosz Szergej Karjakin, a többszörös világbajnokjelölt orosz Alekszandr Griscsuk, a két legjobb azeri nagymester, Mamedgyarov és Tejmur Radzsabov, a holland Anish Giri és a cseh David Navara kezdte meg a csatározást a 22-es kategóriájú, 2778-as Élő-átlagú versenyen. Az aktuális világranglista első tíz helyezettjéből hatan is elfogadták a meghívást.

A torna első lépése Forrás: shamkirchess.com/

Az első fordulóban öt döntetlen született, a második kör rangadóján Magnus Carlsen legyőzte Viswanathan Anandot. Klasszikus időkontroll mellett hatvanötödször mérkőztek meg. Carlsen elsősorban a két világbajnoki döntőn elért sikereinek köszönhetően 11-8-ra vezetett 45 döntetlen mellett. Összesítésben is Carlsen mérlege volt a kedvezőbb, párharcaikban 70 döntetlen született, a norvég zseni huszonötször nyert, 19 játszmát vesztett el. A 2014-ben, Szocsiban vívott második döntőjük óta szuperversenyen csak tizennegyedszer csatáztak. Carlsen 2015-ben a GRENKE Chess Classic tornán győzött, Anand a stavangeri viadalon vágott vissza. Tízes remiszéria után az idei Tata Steel Chess tornán a világbajnok megadásra kényszerítette a végjátékban remiesélyt elszalasztó exvilágbajnokot. A hosszú küzdelemben a 21 évvel idősebb Anand figyelme lankadt. Samkirban is a végjátékban hibázott az indiai nagymester. Szergej Karjakin sötéttel Anish Girit győzte le, Alekszandr Griscsuk kikapott Ding Lirentől.

Carlsen nyeréssel folytatta szereplését, David Navara kényszerült megadásra, Viswanathan Anand nehéz állásból fordított Sahriyar Mamedgyarovval szemben, a világbajnok félpontos előnyre tett szert.

Öt döntetlen a negyedik játéknapon, az ötödik fordulóban a világossal játszók három partiban voltak eredményesek. Griscsuk megfosztotta veretlenségétől Topalovot, Navara meglepetésre Ding Liren ellen győzött, Giri elszenvedte második vereségét, Anandtól kapott ki. A pihenőnapon Carlsen nagy lelkesedéssel, boldogan focizhatott, fél ponttal vezetett Karjakin és Anand előtt. A hagyományos sakkozók a szervezőkkel szembeni találkozón játszott a FIDE elnöke, Arkadij Dvorkovics is, aki a tavalyi labdarugó-világbajnokságon a Szervező Bizottság elnökeként aratott elismerést.

Carlsen és Karjakin csatája Forrás: shamkirchess.com/

A hatodik fordulóban Szergej Karjakin pozíciós csúcsteljesítménnyel nyert Viswanathan Anand ellen. Sikerében a gondos házielemzés is segítette, a 35. lépésig gondtalanul sakkozhatott, minden a fejében volt. Veszelin Topalov megszerezte első győzelmét, Sahriyar Mamedgyarov másodszor volt kénytelen kapitulálni. Magnus Carlsen és Ding Liren megosztozott a ponton, Karjakin beérte a világbajnokot.

A hetedik játéknapon a norvég világelső világossal nyert Girivel szemben, Karjakin sötéttel nem bírt Navarával, Carlsen félpontos előnnyel várhatta Karjakin elleni rangadóját. Az orosz nagymester mögött hatan is ötven százalékon álltak.

Szergej Karjakin és Magnus Carlsen negyvenkettedik klasszikus játszmájukat vívták, Carlsen 31 döntetlen mellett kilencedszer győzte le a 2016-ban döntős ellenfelét, s mindössze kétszer szenvedett vereséget. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változata jó szolgálatot tett. Karjakin a 7.Hd5-ös változat mellett voksolt, Carlsen ezúttal megtámadott huszárjával e7-re lépett. A 15. lépésig a londoni világbajnoki döntő, Caruana-Carlsen párbajának tizenkettedik partijában látott folytatást követték, az orosz sakkozó újított.

Carlsen érdekes gyalogáldozatot hozott, Karjakin a taktikai jellegűvé vált állásban rossz döntéseket hozott, egyre nagyobb hátrányba került, a 39. lépést követően feladásra kényszerült. Magnus Carlsen érthetően nagyon elégedett volt sikerével, Samkirban immár negyedszer ünnepelhették tornagyőztesként.

Karjakin dobogós helyezése is veszélybe került. Honfitársa, Alekszandr Griscsuk pontos játékkal kényszerítette megadásra David Navarát. Ding Liren 110 lépésben törte meg Veszelin Topalov ellenállását. Bástya a huszár elleni végjátékban szerezte meg az oly fontos győzelmet.

Magnus Carlsen az utolsó fordulóban nem kegyelmezett Alekszandr Griscsuknak sem, a verseny hajrájában elért mesterhármasával kétpontos előnnyel nyerte meg a tornát, pályafutása egyik legnagyobb diadalát aratta. Teljesítményének 2988-as performance-pontszáma, a + 15,8 Élő-pont hű tükre parádés eredményének. Fél éve még az amerikai Fabiano Caruana veszélyeztette a világranglistás első helyezését, a londoni világbajnoki döntő valamennyi partija előtt és után számolgattuk a virtuális világranglista állását. Magnus Carlsen a rapid párharcban kivívott címvédése után Wijk ann Zee-i tornagyőzelmével, majd samkiri újabb elsőségével bizonyította, hogy némi megingást követően joggal ő a sakkvilág legjobbja. Carlsen világrekordkén a 2014. márciusi ranglistát vezette 2881 Élő-ponttal, közel négy esztendeje a 2861 a legmagasabb pontszáma.

A végső győztes, Magnus Carlsen Forrás: shamkirchess.com/

A norvég világbajnok mögött osztotta a második helyet Ding Liren és Szergej Karjakin. Hazai pályán Tejmur Radzsabov legyőzhetetlen, kilenc döntetlennel zárta szereplését. A torna doyenje, a 49 éves Viswanathan Anand ötven százalékot ért el, ahogy Alekszandr Griscsuk is. Sahriyar Mamedgyarov és Anish Giri nyeretlen maradt, ketten öt játszmát is vesztettek, Mamedgyarov közel 12, Giri 18 Élő-ponttal lett szegényebb. A tornán lejátszott 45 játszmából tizenöt végződött döntéssel.

A 100 ezer eurós díjalapból Magnus Carlsen 30 ezret nyert, de a verseny főszponzora, a SOCAR alighanem extra fellépési díjjal is támogatta a világbajnok részvételét.

A 6. Vugar Gasimov emlékverseny végeredménye:
1.Magnus Carlsen (norvég, 2845) 7 pont
2-3. Ding Liren (kínai, 2812) és Szergej Karjakin (orosz, 2753) 5
4-6. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2756), Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) és
Viswanathan Annad (indiai, 2779) 4,5
7-8. Veszelin Topalov (bolgár, 2740) és David Navara (cseh, 2739) 4
9. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2790) 3,5
10. Anish Giri (holland, 2797) 3

A virtuális világranglista élcsoportjának állása:
1.Magnus Carlsen (norvég) 2860,7 (+ 15,8)
2. Fabiano Caruana (amerikai) 2816,4 (- 2,6)
3. Ding Liren (kínai) 2809, 3 (+ 0,3)
4. Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni) 2781,3 (- 11,7)
5. Maxime Vachier-Lagrave (francia) 2779,5 (+ 6,5)
6. Anish Giri (holland) 2779,3 (- 17,7)
7. Viswanathan Annad (indiai) 2774
8. Jan Nepomnjacsij (orosz) 2773
9. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2772,1 (+ 1,1)
10. Levon Aronjan (örmény) 2762 (- 1)
11. Hikaru Nakamura (amerikai) 2760,7 (+ 14,7)
12. Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni) 2759,2 (+ 3,2)
13. Yu Yangyi (kínai, 2754,9 (+ 3,9)
14. Wesley So (amerikai) 2754,3 (- 7,7)
15. Vladiszlav Artyemijev (orosz) 2754
...
24. Rapport Richárd (magyar) 2730,9 (+ 4,9)

Magnus Carlsen nagyszerű sikere után csak rövid ideig ünnepelhet, április 20-án kezdődik a GRENKE Chess Classic 2019 tíz résztvevős torna. Többek között a címvédőként játszó Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Levon Aronjan és Peter Szvidler lesznek a legnagyobb riválisai.