Vágólapra másolva!
Szokásos módon, a világbajnoksággal zárul a 2018-19-es rövidpályás gyorskorcsolya-szezon. A szófiai eseményen egy sikeres idényre kerülhet fel a korona, de mindenki csak óvatosan penget optimista húrokat. A mezőny szokás szerint bivalyerős, a sportolók pedig már igencsak érzik a mögöttük lévő hét hónap fáradtságát.

Nem Bulgária az első gondolatunk, amikor a rövidpályás gyorskorcsolyáról hallunk. Míg egy évvel ezelőtt a sportág egyik nagyhatalma, Kanada adott otthont a világbajnokságnak, addig idén a bolgár főváros, Szófia nyerte el a rendezés jogát a nemzetközi szövetségtől (ISU). A csütörtöki edzésnap után nem mondhatjuk, hogy a bolgárok nem próbálnák meg a maximumot kihozni a lehetőségből.

Liu Shaolin Sándor is ott hasít a plakáton Forrás: Origo

A városban óriásplakátok hirdetik a vébét, a szállodai szobában egy A4-es lapon a szokásos üdvözlet mellett a közeljövő nagy szófiai események is ott virítottak, élükön a short track vébével.

A helyszín pedig a budapesti Papp László Sportarénára hasonlító, 2011-ben megnyitott, azaz

egészen új Arena Armeec, ahol egy hónappal ezelőtt még Fucsovics Márton vívott ATP-döntőt.

Hogy aztán a 12 ezer nézőt befogadó lelátókon hány néző ül majd, az még kérdéses. Jegyet mindenesetre egyet sem adtak el: az ISU döntése értelmében ingyenes a belépés, hadd férjenek hozzá minél többen a látványos sportághoz.

Jó lenne megtölteni a hatalmas lelátókat Forrás: Origo

A mieink hétfős csapata csütörtök délre kapott edzésidőt, Lina és Bánhidi Ákos egy ötvenperces gyakorlást vezényelt a két lánynak, Bácskai Sára Lucának és Jászapáti Petrának, illetve az öt fiúnak, Liu Shaolin Sándornak, Burján Csabának, Krueger Cole-nak, Varnyú Alexnek és Sziklási Andrásnak. A gyakorlásokat Illefalvi Zsolt rögzíti, aki három és fél éve a csapat minden egyes edzését felveszi, amit aztán a következő napra kielemez az edzői stáb.

"Egy négy terabájtos merevlemez lassan betelik a felvételekkel – mondta az Origónak a mieink edzése előtt. – A legjobbakat, azaz a hollandokat, a kanadaiakat, a kínaiakat, a japánokat, az oroszokat és a koreaiakat rögzítjük, de ugyanezt csinálják a többiek is, és nem véletlenül.

Én csak a kamerát kezelem, illetve azért már tudok egy-két dolgot a sportágról, de a profik, azaz az edzők és a versenyzők egy lábtartásból, egy kanyarbevételből is hihetetlenül sokat tudnak megállapítani."

A gyakorlás után Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere nem titkolta, hogy a csapat tagjai fáradtak, de "egész jól felrántották magukat". "Magára a vébére már kevés időnk volt külön tréningezni, ami az olimpia utáni hosszabb pihenőből, illetve az egész idény ritmusából is adódott, de becsülettel fel tudtunk készülni. Állunk elébe a kihívásoknak."

Bánhidi Ákos fényesen látja a női short track közeljövőjét Fotó: Polyák Attila - Origo

A keret tagjai - amennyire lehet - egészségesek a szezon végén. Liu Shaolin Sándor még érzi a januári Európa-bajnokság előtt összeszedett sérülését, míg Bácskai Sára Luca a hátát fájlalja, de ennél nagyobb probléma nincs. A csapat azért ilyen viszonylag kis létszámú, mert ezúttal csak a férfi váltónk tudott kvalifikálni, a lányok lemaradtak a vb-ről.

"Számoltunk ezzel, senkit nem ért váratlanul. Sok minden történt, az lett volna a csoda, ha összejön nekik a vébé.

A női csapat egyik fele, a tavalyi junior vb-n 500 méteren ezüstérmes, az idei vk-sorozatban pedig a magyar női short track első aranyérmét nyerő Jászapáti Petra Szófiában mindhárom egyéni számban rajthoz áll. "Hosszú szezon van mögöttünk, és még három nagyon nehéz és fárasztó nap előttünk, nem titok, várom már, hogy lefújják az utolsó futamot is" – mondta az Origónak, miközben a buszra várt a csapat a csarnok előtt.

Jászapáti Petra (jobbra) szintén nem helyezésekben mérné a vb-sikert Forrás: ROTH TAMAS GEZA RothFotok/Roth Tamas

"Nemcsak eredmények, hanem tanulás szempontjából is jó idény van mögöttem, sokat tanultam magamról és a short trackről is, érettebb, jobb koris lettem ebben az idényben, amit már most is próbálok beépíteni a futásaimba."

Bánhidi Ákos nem eredményekben gondolkozik a vébével kapcsolatban, mint mondja, ő mindig ugyanazt a célt tűzi ki maga és a csapat elé: "Mindenki a lehető legjobb tudása szerint végezze el a munkáját."

Az olimpiai bajnok, egy éve összetettben vb-ezüstérmes Liu Shaolin Sándor az Origónak elmondta, jó formában és jó erőben várja a pénteki rajtot. "Elég fura hely Bulgária, nem olyan, mint otthon, de úgysem nyaralni jöttünk. A jégpálya, illetve a jég viszont rendben van, pontosabban nincs sokkal jobb állapotban, mint amelyiken otthon edzeni szoktunk, vagyis a jégen otthonosan mozgunk."

Ami a célokat illeti, Shaolin soha nem volt szégyenlős, és most sem titkolja, hogy nem csak versenyezgetni érkezett Szófiába. "Egy éve második lettem összetettben a világbajnokságon, azaz már csak egy lépcsőfokot lehet fentebb lépni, és ezt a lépést most szeretném is megtenni."

Liu Shaolin Sándor (2) ezúttal öccse, Liu Shaoang (14) nélkül száll harcba az érmekért Forrás: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink

Az idősebb Liu testvérnek most egyedül, pontosabban öccse, Liu Shaoang nélkül kell helytállnia, akinek a szezon utolsó előtti vk-futamán tört el a keze, és orvosai tanácsára inkább nem vállalta a vb-szereplést. Ettől függetlenül azért itt van a csapattal, ahogy a Liu család további több tagja is a helyszínen buzdíthatja majd Shaolint.

A világranglista élén álló férfi váltónk dolgát megkönnyítheti, hogy a dél-koreaiak idén nem villogtak a világkupa-sorozatban, csak nyolcadikok lettek, így a helyüket át kellett adniuk a házigazda bolgár csapatnak. Legalábbis az ISU kiírása ezt tartalmazza, az viszont majd csak a csütörtök esti technikai értekezleten derül ki, hogy ez valóban így is lett-e.