Hétfőtől tárgyalják Semenya gyógyszeres kezelés elleni beadványát

Caster Semenya, atlétika
South Africa's Caster Semenya reacts after the women's 800m final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdi tárgyalni a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó Caster Semenya fellebbezését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben életbe lépett, rá vonatkozó szabályozása ellen.

A 28 éves dél-afrikai atléta tiltakozását az váltotta ki, hogy az IAAF tavaly úgy határozott, a túl magas tesztoszteronszinttel rendelkező női középtávfutók - 400 és egy mérföld közötti távokon - csak akkor indulhatnak el nemzetközi versenyeken, ha gyógyszerekkel csökkentik annak mértékét a szervezetükben. Márpedig Semenya hiperandrogenizmussal küzd, ami azzal jár, hogy a szervezetben a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, és egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

A dél-afrikai atléta, Caster Semenya a 2012-es, londoni olimpián Forrás: AFP/ERIC FEFERBERG/Eric Feferberg

A 800 méter háromszoros világbajnoka pályafutása kezdete óta támadások kereszttüzében áll férfias adottságai miatt. A 2009-es, első vb-győzelme után egy évig nem is versenyezhetett, amíg az IAAF nemi vizsgálatokat végeztetett rajta. Később azonban visszatért, a 2012-es és a 2016-os olimpián is megnyerte a kétkörös távot, ahogy a legutóbbi két vb-n egyaránt. Ugyanakkor néhány női riválisa többször panaszkodott, hogy a hiperandrogenizmus tisztességtelen előnyhöz juttatta Semenyát.

Az IAAF már 2015-ben is szabályozni akarta a helyzetet, de akkori kísérletét éppen a CAS hiúsította meg az indiai Dutee Chand fellebbezésének helyt adva. Tavaly márciusban azonban az IAAF tanácsa jóváhagyta az új szabályt, mivel egy 2017-es - az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült - tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteron szintű nők jelentős előnyt élveznek a pályán a riválisokkal szemben.

Az ügy összetettségét jelzi talán az is, hogy az AFP francia hírügynökség megkeresésre a CAS azt a tájékoztatást adta, hogy hétfőn reggel kezdődnek a meghallgatások az ügyben, és egészen péntekig tartanak majd.

Közben Dél-Afrika politikai és sportvezetői is biztosították Semenyát támogatásukról, az ország sportminisztere például diszkriminatívnak nevezte a szabályt, egyúttal nemzetközi kampányt indított Semenya mellett.