Fucsovics Márton már nem szenved az átállás miatt Melbourne-ben

tennis Horizontal
Marton Fucsovics of Hungary waves after being defeated by Switzerland's Roger Federer during their men's singles fourth round match on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 22, 2018. (Photo by WILLIAM WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Először kell a pályafutása során 180 pontot megvédenie Fucsovics Mártonnak. A legjobb magyar teniszezőt nem nyomasztja a feladat, mert tudja, hogy jobb teniszező, mint tavaly volt, és úgy érzi, az idén is eljuthat legalább a 4. fordulóig az Australian Openen. Melbourne-ben adott interjút az Origónak a felkészüléséről és a céljairól. 

Fucsovics Márton december 27-én indult el a szezon egyik leghosszabb túrájára, és csütörtökön érkezett meg a harmadik állomás helyszínére, Melbourne-be. Az első két héten, Dohában és Sydney-ben összesen négy mérkőzést játszott, 2 győzelem, 2 vereség lett a mérlege.

A 68 megvédendő pontjából 40-et sikerült teljesíteni, ami azt is jelenti, hogy az Australian Open rajtján a 38. helyen áll a világranglistán.

Tavaly ilyenkor a 80. volt, ami tökéletesen mutatja, mit ért el az elmúlt 12 hónapban.

Novak Djokovic és Fucsovics Márton nagy meccset játszott Dohában, a világelső elismerte, hogy a magyar jobb volt nála az első két szettben Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az év hagyományosan első Grand Slamén több mérkőzést nyert eddig, mint a másik hármon összesen, ráadásul a US Openen már háromszor, Wimbledonban pedig kétszer indult. Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon másodszor főtáblás. A selejtezőből egyszer sem tudott a 128-as elitbe kerülni, hiába próbálkozott négyszer is 2014-től. Érdekesség, hogy akiktől kikapott, azokban az években, Melbourne-ben (Vincent Millot, Illya Marcsenko, Tacuma Ito és Bradley Mousley) sehol nincsenek ma, neki viszont sikerült az áttörés. Hasonló a helyzet az egykori junior riválisokkal: a 2010-es Australian Openen az amerikai Sean Bermantól kapott ki az elődöntőben, de, akiket előzőleg legyőzött a korosztályos bajnokságon, ők sem vitték sokra.

A Grand Slam selejtezőket 2017-ben nőtte ki, a legutóbbi öt alkalommal már alanyi jogon volt főtáblás. Mindössze 3 ranglistaponton és egyetlen helyezésen múlt, hogy

az idei Australian Openen nem lett kiemelt.

Az első fordulóban spanyol ellenfelet kapott. Albert Ramos-Vinolas jövő csütörtökön lesz 31 éves, viszonylag jó sorsolásnak számít, mert állt ugyan a ranglista 17. helyén is (jelenleg 65.), de inkább salakpályán veszélyes. Melbourne-ben nyolcadik alkalommal főtáblás, de az elmúlt hét évben pont annyi meccset nyert, mint Fucsovics Márton 2018-ban (a találkozó, magyar idő szerint keddre virradó éjjel 1 órakor kezdődik.)

Korábban háromszor találkoztak. Kétszer a genovai Challengeren, még 2014-ben és 15-ben, mindkétszer a spanyol győzött, de tavaly a genfi ATP 250-es verseny első fordulójában a magyar nagyon simán nyert 6:1, 6:2-re.

Az elmúlt két napban csak balkezesek ellen edzettem, hogy a lehető legjobban felkészüljek Ramos-Vinolas ellen” – értékelte a sorsolást Fucsovics Márton, aki nem tartja könnyű ellenfélnek a 11. kiemelt Borna Coricot, de nem érzi úgy, hogy esélytelen lenne, vagy megoldhatatlan feladatot kapott volna.

A legjobb magyar teniszezőt vasárnap délután

épp Rafael Nadal után fotózták

az ATP alkalmi, de annál profibb stúdiójában. A fotózás után videós anyagokat is forgatnak a játékosokkal, de ott is jól teljesített Fucsovics Márton. Lepacsizott Nadallal, aki egyébként mindenkivel közvetlen és kedves.

A fotózás után tudtunk beszélgetni, és először arról kérdeztem, hogy sikerült-e végre átállnia, mert Sydney-ben elég sok gondja volt az akklimatizálódással, gyakran érezte magát fáradtnak, fizikálisan gyengének.

– kezdte a választ Fucsovics Márton. – Az első meccsen még nagyon fáradt voltam. Először versenyeztem úgy Ausztráliában, hogy alig 3 napom maradt az átállásra. Tavaly Canberrában kezdtem, de Indiából jöttem, úgy azért könnyebb volt. Ez is egy tapasztalat, ami a jövőben sokat segíthet.

Mondhatjuk, hogy mostanra sikerült teljesen átállni, és a keddi mérkőzésen ez már nem befolyásolhatja a teljesítményét?
Előfordul még, hogy a szokásosnál fáradtabbnak érzem magam, de az elmúlt három napban nagyon keményen edzettem Melbourne-ben. Egyre jobban érzem a labdát, és fizikálisan is javulok. Nagyon várom már a mérkőzést.

Milyen nehézséget jelent egy balkezes ellenfél? Albert Ramos-Vinolas balkezes, és az elmúlt két napban csak balkezesekkel edzett.
Régebben nem szerettem balkezes ellen játszani. Ramos ellen játszottam tavaly májusban, Genfben, az első körben, két sima szettben megvertem, igaz, az salakon volt. Keménypályán azért más lesz a játék, de kezdek hozzászokni a balkezesek elleni teniszhez.

Más volt úgy visszatérni Melbourne-be, hogy nem egy sikertelen selejtező után jött, hanem tavaly a legjobb 16-ig jutott?
Jó érzés volt visszatérni. Remélem, hogy még legalább tíz évig mindig itt fogom kezdeni a szezont. Jó érzés volt visszasétálni azokra a pályákra, ahol tavaly játszottam. Jó edzéseket csináltam végig, szeretek itt lenni.

Fucsovics Márton olyan teniszező, akinek a tavalyi 4. forduló önbizalmat ad, vagy nyomasztja, hogy meg kell védenie azt a 180 pontot?
Tavaly egyáltalán nem volt rajtam nyomás. Örültem, hogy végre főtáblán lehetek, 85.-ként kezdtem az évet. Örültem, hogy egyáltalán itt lehetek és ilyen játékosok ellen játszhatok. Az idén egy kicsit más a helyzet, most 35. vagyok a ranglistán, kicsit nagyobb az elvárás magammal szemben. Szeretnék megint legalább három mérkőzést nyerni. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de jól megy a játék, sokkal jobb játékos lettem, mint tavaly voltam, úgyhogy akár össze is jöhet.

Fucsovics tudja, hogy hogyan verje meg spanyol ellenfelét Forrás: Origo

Szavazzon!

Sikerül-e megismételnie Fucsovics Mártonnak a tavalyi melbourne-i eredményét, a 16 közé kerülést?

Hozzászokott már a meleghez, de azért a kedden várható 35 fokos kánikulára nehéz felkészülni. Hogyan lehet ezt egyáltalán elviselni?
Erre szinte lehetetlen felkészülni, sokat kell pihenni, minél több időt az árnyékban tölteni. Az edzések időpontját úgy kell kiválasztani, hogy ne a legnagyobb kánikulában legyen, ne vegyen ki túl sok energiát feleslegesen. A folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelni, már a mérkőzés előtt is.

Korai még a vegyes párosról beszélni, vagy azért megfordul már a fejében?
Egyelőre az egyénire koncentrálok. A vegyes páros csak pénteken kezdődik. Timivel minden nap találkozunk, jókat beszélgetünk, de a párosról csak akkor lesz szó, ha itt van az ideje. Mindketten a MOL-csapat tagjai vagyunk, de nem csak ezért gondoltuk úgy, hogy megpróbáljuk együtt a pályán. Timi a világ egyik legjobbja a női párosban, szerinte jó sanszunk van. A hétfői edzésemet úgy időzítettem, hogy megnézhessem az egyéni meccsét, szurkolhassak neki.

Az edzője, Sávolt Attila nem jött el Ausztráliába. Ez mennyire befolyásolhatja a teljesítményét, az eredményét?
Természetesen nem egy ideális helyzet, rossz, hogy nem lehet itt az edzőm. Nagyon sajnáljuk nyilván mindketten, hogy így alakult. Ati sajnos személyes okokból nem tudott eljönni az utolsó pillanatban, de tartjuk a kapcsolatot folyamatosan az edzésekkel és a mérkőzéssekkel kapcsolatban. Profi játékos vagyok, már megtanultam az elmúlt években, hogy mikor mi a dolgom, és szerencsére többen is elkísértek a csapatomból.

Mennyire volt nehéz döntés, hogy nem lesz ott a németek ellen a csapatban, lemondta a szereplést a Davis-kupában?
Nem volt túl nehéz döntés. Nem a válogatottságra mondtam nemet, hanem a szövetségnek mondtam nemet.

A szerző Fucsovics Márton sajtócsapatának a tagja.