Topalov legyőzte a sokat hibázó Kaszparovot

Vágólapra másolva!
Az amerikai sakkozás fellegvárában, Saint Louis-ban szeptember 11. és 14. között rendezték meg a „Champions Showdown" Fischer Random Chess viadalt. Öt párharcra került sor, a tíz világklasszis hat rapid-és tizennégy villámpartiban mérte össze erejét. A sakkozás legendás világbajnoka, a 13. világelső Garri Kaszparov is elfogadta a meghívást, korábbi nagy riválisával, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval csatázott. Ellenfelénél az idő szorításában többet hibázva végül hárompontos vereséget szenvedett. A bakui aranyérmes amerikai válogatottból hárman is játszottak, Hikaru Nakamura az orosz Peter Szvidlerrel szemben nyert, Wesley So a holland Anish Girit győzte le. Samuel Shankland nem tudta felvenni a versenyt a francia Maxime Vachier-Lagrave félelmetes gyorsaságával. Az örmény Levon Aronjan a kubai Leinier Dominguez Perezt kényszerítette megadásra. Robert Fischer találmánya a Random Chess, más néven a Chess960, ahol a kezdő állást kisorsolják. A nagymesterek sokszor álltak nehéz feladat előtt, hogy megoldják haderejük fejlesztését. A 250 ezer dolláros díjalapból a győztesek 30 ezer dollárt nyertek, a vesztesek 20 ezerrel vigasztalódhattak.

A sakkozás tizenharmadik világbajnoka, a 2005-ben 42 évesen az aktív játéktól visszavonult Garri Kaszparov harmadszor játszott versenyen. Két esztendeje az amerikai bajnokság első három helyezettjével, Fabiano Caruanával, Hikaru Nakamurával és Wesley Sóval játszott négyfordulós villámversenyen. Tavaly a Grand Chess Tour 2017 negyedik tornáján szabadkártyával szerepelt, a tízfős mezőnyben korunk legjobbjaival szemben önmagának csalódást okozó nyolcadik hellyel kellett beérnie.

Idén nem tudott ellenállni a csábításnak és a Fischer Random Chess viadalra elfogadta a meghívást. Öt párharcra került sor a „Champions Showdown" elnevezésű tornán, fokozott érdeklődés kísérte azexvilágbajnokok találkozóját, Garri Kaszparov és Veszelin Topalov csatáját.

Aktív pályafutása során az orosz legendás világelső Veszelin Topalov ellen klasszikus játszmákban 14 döntetlen mellett 10-3-as győzelmi arányt ért el. Gyorsított tempónál háromszor megosztoztak a ponton, Kaszparov kilencszer nyert, háromszor kapott ki.

Kaszparov nagyon koncentrált Forrás: Origo

A Chess960 sakkban a kezdő állást kisorsolják, St. Louis-ban a nagymesterek egy órát kaptak a pozícióval való megismerkedésre, a stratégia kidolgozására, hogy kreatív megoldásokkal miként tudják megoldani az időnként oly furcsa mezőkön álló tisztjeik fejlesztését. A kisorsolt állással játszották az adott játéknapon a két-két rapid- és villámpartit, majd nyolc villámpartival fejeződött be a viadal, itt kétszer sorsoltak hadállást.

Alapállásban a gyalogok a hagyományos sakkhoz hasonlóan a második és a hetedik soron helyezkednek el. A király mindig a bástyák között, a sötét haderő a világoséval megegyezően. A figurák ugyanúgy lépnek, ütnek, mint a hagyományos sakkban. Csak a sáncolás módja különleges, a célok is megegyeznek: a király bemattolása, döntő anyagi előny kiharcolása, a döntetlen elérése.

Forrás: Origo

Az eredeti állások eredeti ötleteket követeltek, ki könnyebben, ki nehezebben lendült játékba. A rapid partikban 30-30 perc volt a gondolkodási idő lépésenként késleltetett 10-10 másodperc bónusszal. A villám játszmákban 5-5 perccel gazdálkodhattak 5-5 másodperc bónusszal. A rapid tempóban elért győzelem két pontot ért, a villámpartiban egyet.

Veszelin Topalov az első játéknapot egypontos vezetéssel zárta, megnyerte a második rapidpartit, a második blitz ütközetet kölcsönös nagy bakik után elbukta, döntetlenhez vezető folytatás helyett mattot nézett el. A bolgár exvilágbajnokhoz hasonlóan Hikaru Nakamura és Levon Aronjan is 3,5-2,5-ös vezetést szerzett, Wesley So 4,5-1,5-re vezetett, Maxime Vachier-Lagrave 4-2-vel rajtolt.

Forrás: Origo

A bolgár exvilágbajnok ellen Garri Kaszparov a második játéknap első rapid partijában a bonyodalmakban alul maradt, Topalov királyszárnyi akciója sikerrel zárult, bár kétlépéses mattot nem adott be. Kaszparov világossal kissé kedvezőbb végjátékából döntetlennél többet nem tudott kihozni. Az első villámpartiban óriási bakival vesztett tisztet, majd remivel zárta a napot, négy pontra nőtt a hátránya.

Topalov Kaszparov ellen Forrás: Origo

Nehezen tudott magyarázatot találni az elkövetett hibákra, nagyon bosszantotta a sikertelensége. Az orosz exvilágbajnok gyorsasága látványosan megkopott, nehezen döntött a lépésjelöltek között, rendszeresen időzavarba került.

Wesley So könnyedén gyűjtötte be az újabb pontokat, könyörtelenül használta ki Anish Giri hibáit, már 9-3-ra vezetett. Peter Szvidler kiegyenlített Hikaru Nakamura elleni párbajában. Három döntetlennel indították a játéknapot, majd a második villámpartiban az amerikai nagymester a kapkodásban királyával „aknamezőre" lépett.

Remekül érvényesítette kreativitását és gyorsaságát Levon Aronjan. Bástyaáldozatát Leinier Dominguez Perez nem fogadta el, királya végveszélybe került. A háromszoros olimpiai bajnok örmény nagymester négy pontra növelte előnyét.

Maxime Vachier-Lagrave súlyos elnézéssel kezdett, Samuel Shankland egy pontra csökkentette hátrányát.

Forrás: Origo

Az exvilágbajnokok párharcában a négypontos hátrányban levő Garri Kaszparov győzelemmel kezdett, majd érthetően magába roskadt, amikor a második rapidpartiban tisztet nézett el. A villámpartikban kreatívabb volt riválisánál. Párharcuk tizenegyedik játszmájának huszárvégjátéka különösen érdekes és tanulságos volt, Kaszparov fonalas nyerést hagyott ki. A játéknapot győzelemmel zárta, hátrányát három pontra csökkentette.

Hatpontos előnnyel várhatta a nyolc villámpartit Levon Aronjan, ellenállhatatlanul játszott Maxime Vachier-Lagrav is, 11,5-6,5-re vezetett.

Ellenállhatatlanul játszott Maxime Vachier-Lagrav Forrás: Origo

Anish Giri hatpontos hátrányából kettőt lefaragott, Wesley So korántsem volt annyira magabiztos. A holland sakkozó nem titkolta, hogy kezdetben nehezen birkózott meg a szokatlan állásokkal.

A legkiegyensúlyozottabb küzdelmet Hikaru Nakamura és Peter Szvidler összecsapásaiban láttuk, csak öt játszmájuk végződött döntéssel. Az amerikai nagymester előnye egy pont volt.

Forrás: Origo

A befejező játéknapon elsőként Vachier-Lagrave ünnepelhetett, a tizennegyedik játszma után már megnyerte Samuel Shankland elleni meccsét. A következő körben Levon Aronjan is megszerezte a „győztes gólt". Wesley So a tizenhatodik játszma után fogadhatta a gratulációkat.

Elkeserítette híveit Garri Kaszparov, sötéttel két villámgyors vereséget szenvedett el, 15 és 19 lépés után volt kénytelen kapitulálni, a tizenhatodik partiban szépített, de Veszelin Topalov 13-9-re vezetett.
Peter Szvidler a tizennegyedik játszmában elért győzelmével kiegyenlített, Hikaru Nakamura két nyeréssel vágott vissza, 12-10-re állt a legszorosabb eredményt hozó párbaj.

Maxime Vachier-Lagrave továbbra is nagy harci kedvvel sakkozott, már hetes nyerősorozatnál tartott. A nagymesterek fokozott érdeklődéssel várták a sorsolást, az utolsó négy villámparti kezdő állását.

Forrás: Origo

A tizenhetedik játszmában eldőlt Garri Kaszparov és Veszelin Topalov párharca is. A sakkozás legendás világbajnoka világossal a bolgár exvilágbajnok 18. lépése után feladásra kényszerült. Hikaru Nakamura újabb győzelemmel hárompontos előnyt szerzett.

Nakamura figyel Forrás: Origo

A későn hajrázott Kaszparov, az utolsó két játszmáját megnyerte, döntetlenre mentette a befejező játéknapot, az exvilágbajnokok összecsapása Veszelin Topalov hárompontos győzelmével ért véget. Nagy adok-kapok küzdelmet láttunk Nakamura és Szvidler csatájában, hét játszma is sorban döntéssel végződött. Nakamura két ponttal nyerte meg a meccset.

Wesley So és Anish Giri zárásként hétszer is remizett, az amerikai nagymester összesítésben 15,5-10,5-re győzött. Döntetlen lett Levon Aronjan és Maxime Vachier-Lagrave versenyfutása, mindketten 17,5-8,5-ös győzelmet könyvelhettek el.

Leinier Dominguez Perez és Samuel Shankland kevés ellenállást tudott kifejteni.

A párharcok végeredményei:

Forrás: Origo

A kitűnő internetes közvetítés segítségével a sakkrajongók élőben követhették a küzdelmeket, csodálkozhattak a legjobbak hibáin, megcsodálhatták a kreativitásukat. Nehéz megjósolni a Chess960 jövőjét, mennyire válik népszerűvé. Szeptember 24-től már Batumira figyel a sakkvilág, kezdődik a 43. sakkolimpia. A címvédő amerikai csapat három tagja, Hikaru Nakamura, Wesley So és Samuel Shankland is óvatos derűlátással várja a viadalt.