Egyetemi öttusa világbajnokságot rendeznek Budapesten

ludovika öttusa uszoda
Vágólapra másolva!
Egyedülálló helyszínen, az idén áprilisban átadott Ludovika Egyetemi Campuson rendezik július 4-től 8-ig az Egyetemi Öttusa Világbajnokságot a Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében.

A Campus része a Ludovika Egyetemi Sportkomplexum, mely ideális az öttusa sport számára, mivel a sportág minden versenyszámát egy területen belül lehet megrendezni.

A Sportkomplexum három részből áll.

Az első részen egy edzőcsarnokot találunk, melyben van egy 1418 nézőt befogadni képes lelátójú terem, mely a vívó versenyszám lebonyolítására tökéletesen alkalmas.

A két csarnokot egy átriumon keresztül összekötve találjuk a 25 méteres 8 sávos medencével rendelkező uszodát, amely hivatalos versenyek megrendezésére alkalmas időmérő berendezéssel rendelkezik.

A campusfejlesztési program keretében elkészült Magyarország egyik legkorszerűbb lovardája, a Ludovika Huszár Lovarda.

A világbajnokság alatt a versenylovak a lovarda istállójában lesznek elhelyezve és a lovardához tartozó díjugrató pályát fogják használni.

A körülmények a Nemzetközi Öttusa Szövetség szerint is egyedülállóak.

A hagyományos öttusához képest az elmúlt években a lövészet és a futás már egy kombinált számként szerepel. Ezzel a sportág egy új kihívás elé került, mivel a futás célzónáját speciálisan kell a lőállások miatt kialakítani.

A campus területének mérete és kialakítása miatt tökéletesen alkalmas arra is, hogy a sportolókat a pálya mellett lehessen elszállásolni az Orczy Úti Kollégiumban, így a Ludovika Egyetemi Campus valóban ideális helyszín lesz az egyetemista öttusázóknak július 4. és 8. között.

A Ludovika Egyetemi Campus uszodája Forrás: OPA Bt. foto o/Szilagyi Denes

Prof. Dr. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke így nyilatkozott az egy hét múlva kezdődő egyetemi világbajnokságról:

"Az Öttusa Egyetemi Világbajnokság több okból is különleges helyet foglal el a szívemben. Egyrészt, mert idén július 4-8. között sporttörténelmet írunk, hiszen

mely legelső rendezését a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) három évvel ezelőtt hazánknak ítélt. Másrészt az EVB tisztelgés a sportág hazai hagyománya és eredményessége előtt, melyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a MEFS közös pályázata nyerte el e nagyszabású esemény rendezési jogát.

Harmadsorban az egyetemi világbajnokság helyszíne Budapest, ahol eddig még nem rendeztünk egyetemi világbajnokságot,

szűkebb helyszíne pedig az a Ludovika Campus (Orczy-kert), ahol a magyar öttusa története összefonódik a hellyel, hiszen 1927. áprilisában e helyszín adott otthont az első magyarországi öttusa verseny két számának is."

A Magyarországon hagyományosan rendkívül eredményes sportágnak számító öttusa számtalan olimpiai és világbajnokot nevelt már ki, így reméljük e sportág első egyetemi világbajnokságán is számos aranyéremmel öregbítik majd hazánk hírnevét egyetemista sportolóink.