Minden szempontból különleges lesz a birkózó-Eb

Lőrincz Viktor
Lőrincz Viktor (pirosban) az aranyérmét ünnepli Újvidéken
Vágólapra másolva!
Április 30-án, hétfőn kezdődik az oroszországi Kaszpijszkban az idei birkózó Európa-bajnokság, amely sok szempontból számít majd különlegesnek.

Már maga a helyszín is az, hiszen a szabadfogású szakág paradicsomában, Dagesztánban még sosem rendeztek ilyen komoly eseményt. A kaukázusi köztársaság a birkózói mellett a közelmúltig inkább különböző erőszakos cselekményekről, vallási villongásokról volt ismert, természetesen a rendezők most szavatolják a résztvevők biztonságát. A Kaszpi-tenger partján fekvő, mintegy százezer lakosú Kaszpijszk összeépült a fővárossal, Mahacskalával. Az Eb-nek helyt adó Ali Alijev Sportcentrum (névadója az első helyi birkózó-világbajnok) az Anzsi Mahacskala futballcsapatának – itt játszott 2011-ben a magyar válogatott kapitánya, Dzsudzsák Balázs – stadionja mellett található.

Lőrincz Viktor (pirosban) az aranyérmét ünnepli a 2017-es újvidéki Európa-bajnokságon Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Omer Urer

Az Eb azért is különleges, mert az első világverseny lesz az új lebonyolítással, szabályokkal, súlycsoportokkal. A nemzetközi szövetség (UWW) mindhárom szakág (kötött- és szabadfogás, valamint nők) kategóriáinak számát nyolcról tízre emelte, illetve részben megváltoztatta a súlyhatárokat. A súlycsoportonkénti küzdelmek egy helyett immár két nap alatt folynak le,

az elsőn eljutnak az elődöntőkig, a másodikon zajlanak a vigaszági mérkőzések és a helyosztók.

Az Eb kezdetén, április 30-án tehát még nem lesznek éremcsaták, a záráson, május 6-án pedig nincsenek selejtezők.

Fontos változás az is, hogy a mérlegelésre nem az előző estén, hanem a versenynap reggelén kerül sor – mintegy harminc éve volt így legutóbb –, aki mindkét nap érdekelt, annak kétszer (másodikra idén még két kiló súlyengedménnyel). Ezt az egészségvédelem miatt, a túl nagy fogyasztások kiküszöbölése céljából vezették be.

A magyar színeket összesen huszonegyen képviselik a kaszpijszki szőnyegen,

a csapat bemutatását, illetve a szakvezetők célkitűzéseit vasárnapi beharangozó hírlevelünkben taglaljuk majd. Az M4 Sport május elsejétől hatodikáig minden este tíztől egy órás összefoglalót ad az Eb-ről.

Az Eb-csapat

Kötöttfogás (április 30.-május 2.): Torba Erik (Honvéd, 60 kg), Krasznai Máté (Honvéd, 63), Kozák István (Cegléd, 67), Korpási Bálint (BVSC, 72), Lőrincz Tamás (Honvéd, 77), Szabó László (Újpest, 82), Lőrincz Viktor (Honvéd, 87), Kiss Balázs (BVSC, 97), Lám Bálint (Honvéd, 130).

Női birkózás (május 2-4.): Dénes Mercédesz (Érd, 53 kg), Galambos Ramóna (PEAC, 55), Barka Emese (Csepel, 57), Sleisz Gabriella (ESMTK, 65), Németh Zsanett (Újpest, 76).

Szabadfogás (május 4-6.): Molnár József (KTE, 61 kg), Asarin Roman (ESMTK, 65), Lukács Norbert (Honvéd, 70), Gulyás Zsombor (Pénzügyőr, 74), Nagy Mihály (Sziget SC, 79), Veréb István (Haladás, 86), Olejnik Pavlo (97).