Norvég hajtó nyerte az alaszkai kutyaszánversenyt

Iditarod Trail Sled Dog Race - Start in Fairbanks Sled Dog Race dogs Iditarod RACE SQUARE FORMAT
Norweigian musher Joar Leifseth Ulsom at the start of the 2015 Iditarod Sled Dog Race in Fairbanks, Alaska, 09 March, 2015. Photo: Scott Chesney/dpa
Vágólapra másolva!
Joar Ulsom norvég hajtó nyerte az Iditarodot, a világ leghíresebb kutyaszánversenyét Alaszkában.

Az 1600 kilométeres távot idén 9 nap és 12 óra alatt elsőként teljesítő 31 éves Ulsom nagy üdvrivalgás közepette ért a Nome-ban felállított célba. Ulsom a harmadik, nem amerikai születésű versenyző, akinek sikerült elvinnie a trófeát. A díj 50 ezer dollár (12,5 millió forint) pénzjutalommal jár. A tavalyi győztes még több mint 70 ezer dollárt kapott, ám a verseny egyik fő szponzora azóta kivonult, és ez érzékenyen érintette a kutyaszánverseny szervezését.

A novég Joar Ulsom sikerével zárult az Iditarod, a világ leghíresebb kutyaszánversenye Alaszkában

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Scott Chesney

A verseny renoméját egyfelől az tépázta meg, hogy az állatvédők céltáblája lett, másfelől kirobbant az első doppingbotrány is. A szervezők ezt követően új szabályokat vezettek be, amelyek szerint a hajtókat terheli a felelősség az esetleges pozitív doppingtesztekért. Tavaly az amerikai Mitch Seavey nyerte az Alaszkát átszelő hagyományos Iditarod kutyaszánversenyt 8 nap és 3 óra alatt, minden idők legjobb eredményével, ráadásul ő volt a legidősebb hajtó a verseny történetében.

Gyönyörű szánhúzókutyák hódítják meg Alaszkát - Galéria

2018-ban ismét Anchorage-ból rajtolt el az 1600 km hosszú, embert és kutyát próbáló verseny. Korábbi viadalok képei.

Az Iditarod az egyik legkeményebb kutyaszánverseny mind a hajtók, mind az állatok számára. Az 1973-ban először megrendezett futamon a győztes több mint 20 nap alatt tette meg a távot az alaszkai vadonban. Az első versenyen indult Mitch Seavey édesapja is. Az Iditarodot egy 1925-ös mentőakció emlékére rendezik meg: annak idején váltott kutyaszánokkal juttattak el diftéria elleni oltóanyagot Nome-ba, hogy megmentsék az őslakosok gyermekeit.