Vágólapra másolva!
Vasárnap elutazott Dániába a magyar csapat a szerdán kezdődő rövidpályás úszó Európa-bajnokságra, amelyen az Iron Aquatics klubot Hosszú Katinka, Földházi Dávid és Dudás Dániel képviselik.

„Egy kicsit más lesz ez az Európa-bajnokság, mert most nem ketten vagyunk Shane-nel, hanem az Iron Aquatics két másik úszója is bekerült a csapatba – mondta Hosszú Katinka. – Már a Világkupán is jobban izgultam az ő úszásukért, mint a sajátomért. Az ember azt gondolná, hogy ez stresszesebb, de inkább leveszi a terhet a saját szereplésemről, mert nem csak az én úszásomat nézem, hanem megoszlik a figyelem, a nyomás.

és nem csak az elmúlt pár hónapról beszélek, hanem hosszú évek munkájáról, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy sikerül a verseny. Most is azt mondom, amit mindig szoktam, vagy nyerünk vagy tanulunk, és így fogunk a jövőre nézni."

A magyar úszónő másik két társáért is izgulhat Fotó: Mudra László - Origo

Mindhárom Iron Aquatics-versenyző sok számot vállal,

Hosszú Katinkát 9, Dudást 8, Földházit 5 számban nevezeték,

természetesen a végleges indulásokat majd a helyszíni állapot és körülmények döntik el.

„Jó lenne szépen zárni az évet – folytatta Hosszú –, úgy érzem, az idei rövid pályás szezonban még nem igazán tudtam megmutatni azt, amire készültem, és bennem maradt egy csomó eredmény.

A cél ez, de itt világcsúcsról beszélünk, amihez mindennek össze kell jönnie, egy forduló és már elúszott."

Hosszú Katinka világcsúcsot vár magától Fotó: Mudra László - Origo

Földházi Dávid a nyár végén csatlakozott a klubhoz: „Mindig is nagy álmom volt, hogy csapatban ússzam, mert tudtam, mennyire motivál, ha valaki mellettem úszik. Az edzések jó hangulatban telnek, öten dolgozunk együtt. Egy ideje már könnyítünk, és ilyenkor lehet a legjobban érezni, hogy sikerült a felkészülés. Úgy érzem, nagyon jól."

Dudás Dániel utoljára 2013-ban szerepelt rövid pályás nagy nemzetközi versenyen: „Az Iron Aquatics Pro Team-ben közel azonos szintű versenyzők vannak, és együtt dolgozva sokkal jobban tudjuk húzni, motiválni egymást. Úgy gondolom, most igazán ott a helyem az Eb-n, és jól is fog sikerülni. A 200 gyors az egyik kedvencem, azt tűztem ki, hogy 1:45 alatt úszom, ez reális, és ennek elégnek kell lennie egy döntőre."

Földházi szerint jól sikerült a felkészülés Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A két fiútól azt várom, hogy mentálisan nagyon odategyék magukat, mert fizikálisan a munkát elvégezték – értékelte társait Hosszú. – Maximálisan készen állnak erre az Európa-bajnokságra, életük legjobb formájában vannak.

de én úgy gondolom, hogy a Világkupán ők is megkeményedtek és ebben is edződtek, remélem, igazi Ironná váltak. Nem arról van szó, hogy ezt elvárom tőlük, hanem ezt szeretném látni, ez lenne jó, és majd meglátjuk, hogy kell-e csiszolni ezen vagy fejlődni a továbbiakban."

Egy ilyen versenyen a mentális felkészültség dönt Fotó: Mudra László - Origo

Az Iron Aquatics vezetőedzője, Shane Tusup megbetegedett, emiatt kénytelen volt lemondani az utazást, de versenyzőit maximálisan felkészítette az előttük álló feladatra: „Úgy tűnik, mindnyájan jobban teljesítenek most, hogy csapatban edzenek. Az idei év a tanulásé volt, akadtak mélypontok és csúcspontok, de a lényeg az volt, hogy közelebb hozzuk őket egymáshoz.

Dávidnak ez az első teljes szezonja velünk, eddig nagyon más stílusban készült. Az aranyat, de legalább egy érmet céloz meg. Ha több döntőben is ott lesz, az jelzi, jó irányba haladunk."

Shane Tusup soha nem látta ennyire keményen edzeni a fiúkat Forrás: AFP/Christophe Simon

„Ami Katinkát illeti, nem foglalkozunk arannyal, érmekkel, szeretném, ha élvezné az úszást, a versenyzést, kiélvezné a dicsfényt, ami az eddig elért eredményei alapján vetül rá. Dani esetében pedig egy döntő is nagyszerű eredménynek számít, hiszen hosszú idő után ez az első nagy nemzetközi versenye."

A dániai rövidpályás úszó Európa-bajnokság december 13-án, szerdán kezdődik, és az első napon azonnal medencébe ugrik mindhárom Aquatics-versenyző. A verseny történéseit az M4Sport élőben közvetíti.