Amikor az utolsó 10 méterig vezetsz egy 200 km-es versenyen, de a végén még a dobogóról is lemaradsz

95653793 Elma de Vries Horizontal
Elma de Vries of the Netherlands competing in the women's 2010 Winter Olympics 5,000m speedskating event at the Olympic Oval in Richmond, outside Vancouver, on February 24, 2010. AFP PHOTO/Saeed KHAN / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
A holland Elma de Vries egészen elképesztő módon bukta el egy 200 kilométeres gyorskorcsolya-verseny első helyét az ausztriai Weissenseen. 

A karintiai Weissensee tavon – ha a jégvastagság engedi – 1989 óta rendezik meg a 200 kilométeres gyorskorcsolya-versenyt, ami idén egészen drámai körülmények között ért véget. Az élen álló Elma de Vries a célegyenesbe érve egy utolsó nagy hajrával megpróbálta lerázni az üldözőit. Már-már úgy tűnt, hogy igyekezetét siker koronázza, amikor a korcsolyája beleakadt egy jéghibába, ő pedig elesett.

Pechjére sem akkora előnye nem volt, hogy felpattanva bekorizzon a célba, sem olyan közel nem bukott orra a célvonalhoz, hogy hason becsúszhatott volna. Így aztán a győzelem helyett be kellett érnie a negyedik hellyel.

A weissenseei verseny a legendás holland Elfstedentocht (Tizenegy város) nevű, ugyancsak 200 kilométeres holland verseny helyébe lépett. A csatornákon Leeuwardentől Leeuwardenig tíz várost érintő versenyt először 1909. január 2-án rendezték meg, és minden alkalommal megtartották, amikor a jég vastagsága a pálya teljes hosszán elérte a legalább 15 centimétert. Az utolsó versenyeket 1985-ben, 1986-ban és 1997-ben rendezték meg, ezeken 300 profi gyorskoris és 15-16 ezer amatőr indult el. A '85-ös versenyen az akkori holland koronaherceg (azóta királlyá lett) Willem-Alexander is rajthoz állt W.A. van Buren néven – a Van Buren név Hollandiában egyértelmű utalás a királyi házra.