Egy elképesztő feltámadás az AusOpen igazi tündérmeséje

tennis Horizontal
Croatia's Mirjana Lucic-Baroni celebrates her victory against Czech Republic's Karolina Pliskova during their women's singles quarter-final match on day ten of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 25, 2017. / AFP PHOTO / PAUL CROCK / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Venus után Serena Williams is bejutott az Australian Open elődöntőjébe. A 22-szeres Grand Slam-bajnok a magyar származású Konta Johannát győzte le a negyeddöntőben 6:2, 6:3-ra. Serena Williams a fináléba kerülésért, óriási meglepetésre, a 34 éves Mirjana Lucic-Baronival találkozik csütörtökön, mert a horvát elbúcsúztatta a végső győzelemre is esélyesnek tartott Karolina Pliskovát (6:4, 3:6, 6:4). 

A tündérmese nem akar befejeződni

Egészen elképesztő helyzeteket, történeteket produkál az idei Australian Open, mintha Hollywoodban írnák a forgatókönyvet, vagy valamelyik valóságshow szerkesztői irányítanák az eseményeket. Jó esély van arra, hogy Serena és Venus Williams, 2009 óta először újra egymás ellen játsszon Grand Slam-döntőt, esetleg Roger Federer megnyerje a 18. GS-serlegét, vagy akár Rafa Nadal a 15.-et. De ha ezek egyikéből sem lesz valóság, akkor ott van még az egykori Miss Amerika unokája, Coco Vandeweghe a szereplők között és

a legnagyobb, legkönnyfakasztóbb sztori, Mirjana Lucic-Baroni szárnyalása.

A horvát Mirjana Lucic-Baroni a földön térdelve próbálja felfogni, hogy már elődöntős Forrás: AFP/Paul Crock

Álomból rémálom

Az Australian Open idei női mezőnyében többen is voltak, akik meg sem születtek, amikor Mirjana Lucic 1998-ban (akkor még csak Lucic), Melbourne-ben megnyerte a női párost Martina Hingis oldalán. Ugyan abban az évben, szintén az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, sikerrel jutott túl az első fordulón az egyéniben (Rennae Stubbs ellen győzött). Ha akkor valaki azt mondja, hogy legközelebb 2017-ben nyer meccset a főtáblán az AusOpenen,

valószínűleg senki nem hiszi el.

Már csak azért sem, mert a következő idényben, 17 évesen az elődöntőig repült Wimbledonban, többek között Szeles Mónika legyőzésével. A kérdés úgy szólt, mikor ér a csúcsra, hatalmas tehetségként tartották számon, aki nagyon gyorsan teniszezik.

Rajta kívül csak Jennifer Capriati és Martina Hingis tudott a juniorok között két Grand Slam-versenyt nyerni 14 évesen (18 a felső korhatár). Minden adott volt tehát a sikerhez, az álomszerű karrierhez.

Az álomból rémálom lett, de senki nem tudta, nem értette miért. Annyit lehetett látni, hogy Lucic súlyproblémákkal küzd. A következő években arról szóltak a hírek, hogy családi és anyagi gondok állnak a megtorpanás, az eredménytelenség hátterében. Az Australian Openen, 2000-ben kikapott az első fordulóban Martina Hingistől (6:1, 6:2), majd legközelebb 2011-ben szerepelt a neve a főtáblán, akkor már Lucic-Baroniként (két hónappal korábban férjhez ment egy olaszhoz).

Visszatért Forrás: The Yomiuri Shimbun

Egy nap majd, ha úgy érzem, akkor elmondom" – nyilatkozta az utóbbi években többször is az immár 34 éves, Németországban született, horvát, aki inkább világpolgárnak vallja magát.

Nem tudni, mi állt a háttérben

A sorozatos kudarcok, az egyelőre ismeretlen családi okok és sérülések miatt 2003-ban abbahagyta a teniszt, négy évig gyakorlatilag nem versenyzett. Az édesanyával és négy testvérével már 1998 júliusában Floridába költözött, és azóta is Sarasota az otthona, de büszke a gyökereire.

„Az egyéniségem elég bizonyíték a horvát származásomra. Makacs, konok, kemény és harcos vagyok, ami büszkeséggel tölt el. Az Egyesült Államokban élve hiányzik az igazán jó szalámi és sajt, de a férjem éttermében azért van – magyarázta mosolyogva néhány éve, majd komolyabbra fordította a szót. –

A másodikat választottam, és büszke vagyok magamra, a családomra, hogy túljutottunk a nehézségeken, és nem hagytam, tönkretenni magam” – nyilatkozta Lucic-Baroni.

A kivirágzást választotta Forrás: AFP/Paul Crock

Fájdalmas fiatalkor

Bár nyilvánosan soha nem beszélt róla,

az apja állítólag folyamatosan verte ötéves kora óta.

Általában egy nehéz bakanccsal ütötte a fején és a tarkóján. Egy alkalommal olyan súlyosan bántalmazta, hogy hetekig nem tudott fésülködni, annyira fájt a feje. Az egykori olimpiai tízpróbázó papa egy milánói versenyről hazatérve 40 percen át püfölte a cipőjével, a zágrábi fürdőszobájukban, mert az elődöntőben kikapott. Igaz, előtte elesett az edzésen, és az orvos a sérülései láttán azt javasolta, lépjen vissza.

„Soha. Soha nem hagytam el a teniszt, egyszerűen csak vártam a lehetőségre. Nagyon nehéz időszakokon mentem keresztül, de tudtam, hogy még sok jó eredmény van bennem, és imádom a teniszt, a versenyzést.

a nulláról indulva, de mindig éreztem, hogy folytatnom kell" – mondta még 2010 augusztusában, a US Openen, amikor nyolc év szünet után újra meccset nyert Grand Slamen.

A következő években apró lépésekkel haladt előre, kevés sikerrel. Visszakerült a legjobb 100 közé, 2014-ben a US Openen jutott a 16 közé, tornát nyert Québec Cityben (Venus Williamst verve a döntőben), majd a Roland Garroson ment két fordulót, Simona Halepet is legyőzve. Ilyenkor általában elérzékenyült, gyakran elsírta magát a sajtó pedig visszatérően a múltról próbálta faggatni, nem sok eredménnyel.

Két éve a nyolcaddöntőig jutott a US Openen Forrás: AFP/2014 Getty Images/Streeter Lecka

„A visszatérés után leginkább az önbizalom hiányzott, ami szokatlan jelenség volt az életemben, anélkül nagyon nehéz eredményesen teniszezni. Hatéves koromtól szinte mindig csak nyertem, az volt a természetes. Aztán ezt az érzést évekre elvették tőlem, és mindent elölről kellett kezdenem.

– emlékezett az egyik ilyen alkalommal. – A legjobb éveimben nem versenyeztem, de ezen már nem tudok változtatni, inkább előrenézek, és élvezem a jelen minden pillanatát" – mondta Lucic-Baroni.

Semmi sem utalt erre

Semmi előjele nem volt a meseszerű melbourne-i menetelésének. Aucklandben kikapott az első fordulóban Katerina Bondarenkótól, majd Sydney-ben elvérzett a selejtezőben. Aztán a 2. fordulóban lelőtte a pályáról a 3. kiemelt Agnieszka Radwanskát, és

azóta nem lehet megállítani.

Szerdán a tavalyi US Open döntőse, a cseh Karolina Pliskova állt a háló másik oldalán a Rod Laver arénában. Az elmúlt években ötször is mérkőztek, és kétszer Lucic-Baroni bizonyult jobbnak.

„Felejts el mindent és mindenkit, aki azt mondja, nem tudod megcsinálni. Tedd oda magad szívvel és menni fog" – felelte Lucic-Baroni, még a 4. fordulós sikere után, arra a kérdésre, mit tanácsolna azoknak, akik nehéz időszakon mennek át. A „felejts el” egyébként egy finom fordítása az eredetinek, mert ő, némi gondolkodást követően a jól ismert, f betűs angol szót használta, amiért a pályán büntetés jár.

Hitt benne, megcsinálta Forrás: AFP/Paul Crock

„Nem veszíthettem volna el az adogatójátékom annyiszor, még úgy sem, hogy ő nagyon jól játszik, és hihetetlen gyorsan üti a labdát – kezdte az értékelést Karolina Pliskova. – Minden helyzetet kicsit jobban kezelt, agresszívabb volt, mint én. Próbáltam variálni a szervát, de nem tudtam nyomást gyakorolni rá, lőtte vissza a labdát.

Játszottam már vele többször, de nem teniszezett még ilyen jól" – nyilatkozta a 24 éves cseh, akit sokan az idei Australian Open legnagyobb esélyesének tartottak.

Karolina Pliskova elismerte, ellenfele jobban játszott Forrás: AFP/Paul Crock

A győzelem után Mirjana Lucic-Baroni mintha imádkozott volna a pályán. „Nagyon hálás voltam Istennek, hogy be tudtam fejezni a meccset. Izgultam, mert a mérkőzés közepétől fájt a lábam, de nem akartam feladni, küzdöttem tovább – emlékezett vissza a horvát. –

Aztán lesétálva megnyugszol kicsit és kezdesz koncentrálni a következő feladatra.”

Extázis Forrás: AFP/Peter Parks

Csodálatos otthonom van, boldog házasságban élek, tökéletesen ellennék otthon a családommal. De a lelkem mélyén mindig tudtam, hogy bennem van egy ilyen eredmény, mert a játékom megvan hozzá. Hihetetlen, hogy ezt most megélhetem" – fakadt ki a szokásos őszinteséggel Lucic-Baroni, aki

tavaly összesen 425 208 dollárt keresett a hivatalos pénzdíjból, most az elődöntőbe jutással legkevesebb 820 000-et kap.

Eredmények, negyeddöntők
nők:
S. Williams (amerikai, 2.)-Konta (brit, 9.) 6:2, 6:3
Lucic-Baroni (horvát) - Ka. Pliskova (cseh, 5.) 6:4, 3:6, 6:4
az elődöntőben:
S. Williams - Lucic-Baroni, V. Williams (amerikai, 13.)-Vandeweghe (amerikai)