Ricky Hatton megpróbálta magát halálra inni

Ricky Hatton
Former world boxing champion Ricky Hatton poses in Hong Kong on December 11, 2012. Hatton is in Hong Kong, where he is hoping to unearth Chinese boxing talent in his role as a promoter. AFP PHOTO / Philippe Lopez / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vágólapra másolva!
A korábban két súlycsoportban is porfi világbajnok brit bokszoló Ricky Hatton egy rádióműsorban beszélt arról, hogy visszavonulása után olyan súlyos depresszióval küzdött, hogy többször is csak az öngyilkosságban látott belőle kiutat.

A korábbi kisváltó- és váltósúlyú világbajnok Ricky Hatton (45-3, 32 K.O-T.K.O.) 2012-ben vonult vissza, azt követően, hogy az előző évben kokainhasználat miatt bevonták a versenyzői engedélyét. A visszavonulását követően a korábban a sportág ünnepelt sztárjaként számon tartott Hatton szinte pillanatok alatt csúszott bele a nagyon mély depresszióba.

"Számos alkalommal próbáltam öngyilkos lenni - mondta a BBC Radio 4 állomás Today című műsorában. -

De a helyzet akkor sem javult, ha éppen nem itta magát hulla részegre. "Volt, hogy napokig nem nyúltam italhoz. Aztán valami átvillant az agyamon, és máris elkezdtem azon agyalni. Tök mindegy volt, hogy iszom-e vagy nem, a vége mindig ugyanaz volt."

Ricky Hattonra a ringben ritkán kellett rászámolni Forrás: Getty Images/AFP/2007 Getty Images/Al Bello

Az egyetlen kiútnak pedig az öngyilkosság tűnt, annak is egy meglehetősen groteszk formája.

Kimentem a sínekhez kezemben a piámmal, és hagytam, hogy hasson. Olyan volt, mintha egy elszabadult vonaton ülnék."

Hatton szerint sokkal több segítségre lenne szükségük a bokszolóknak, hogy ne járjanak úgy, mint ő vagy éppen Frank Bruno, vagy legutóbb a nehézsúlyú világbajnok, Tyson Fury, akitől ugyancsak kokainhasználat miatt vették el az öveit, és, aki szintén bevallotta, hogy depressziós.

"A focistáknak ott van az ügynökök, és mögöttük áll egy egész klub, ha bajba kerülnek. Ott van a szövetség és a játékosok szervezete is, ha a szükség úgy hozza. Azonban, ha egy bokszolónak lejár az ideje, csak annyit mondanak, hogy boldogulj egyedül, és már mindenki az új bajnokot várja."

"A bunyósok nem Cambridg-ből meg hasonló helyekről jönnek, hanem lakótelepekről. Nehéz így boldogulni. Ha lenne egy profi szövetségünk, vagy valami hasonló, mindjárt jobb lenne a helyzet" - mondja az egyik manchesteri lakótelepen felcseperedő Hatton, aki szerint egyre gyakoribbak az övéhez hasonló esetek a sportágban.

A bokszolók nehezen kérnek segítséget, és Hatton szerint ezen is változtatni kell, mert az életben a dolgok nem úgy működnek, mint a ringben.

"Hú, én vagyok Ricky Hatton, vagy én vagyok Tyson Fury, és bárkit legyőzök a világon. A ringben lehet, hogy ez így van, de a depressziót nem fogod tudni egyedül legyőzni, az biztos."

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelki elsősegély számot!