Ahol sporttörténelem született - Hosszú Katinka nyomában jártunk

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka keze gipszben. A kislány a bajai iskolatévében nyilatkozik
Vágólapra másolva!
Elmentünk Bajára, hogy megtudjuk, mi a titka Hosszú Katinkának. Sosem látott videóra, sosem hallott történetekre bukkantunk. Bács-Kiskun megye második legnagyobb városában mindenki készségesen állt rendelkezésünkre, amikor Hosszú Katinkáról, az úszónő gyerekkoráról, sikereiről és életéről kérdeztük. Külön-külön, de valamennyien egyetértettek abban, hogy Katinka egészen egyedi dolgot visz véghez, és kisgyerekként is éppen olyan mosolygós, határozott és fegyelmezett volt, mint amilyen napjainkban. Egy mindig visszafogott, tisztelettudó, céltudatos lány útja Bajáról a sporttörténelemkönyvekbe. 

Első utunk a közel 40 ezer fős Bács-Kiskun megyei település gyönyörű főterére vezetett. Amikor a járókelők megtudták, hogy Hosszú Katinkáról szeretnénk kérdezni őket, szívesen osztották meg a gondolataikat.

A bajai karácsonyi vásár bejárata. Itt kérdeztük az embereket Hosszú Katinkáról Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A város büszkesége

„Mindig elmondom a haveroknak, ha kritizálják Katinkát, hogy lehet utána csinálni” – mondta egy, a Hosszú családot évtizedek óta személyesen ismerő bajai.

Baja városa pedig a végsőkig kitart mellettük.”

„Le a kalappal – vágott közbe egy hetvenes-nyolcvanas éveiben járó férfi, miközben a vásár egyik bódéjának munkatársait faggattam. – Korábban nem kapott annyi támogatást, de most, hogy mindenki tudja, mire képes, szerencsére ilyen gondja már nincsen, és csak az úszásra koncentrálhat. Büszke rá a város!” – zárta rövid értékelőjét a férfi, majd vissza sem nézve továbbment.

„Egyetértünk, írd le a bácsi véleményét” – mosolyogtunk egymásra az eredetileg megkérdezett árusokkal, majd siettünk Baja polgármesteréhez, Fercsák Róberthez, aki a városházán várt ránk.

Fercsák Róbert, Baja polgármestere büszkén beszélt a város világklasszis úszójáról Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Szimbólum” – vágta rá azonnal Fercsák Róbert, amikor azt kérdeztem tőle, mit jelent Hosszú Katinka Bajának.

Ilyenkor tódul a nép, hatalmas lesz a tömeg, mindenki Baja hősére, Hosszú Katinkára kíváncsi.

Ahol elindul, kivívja mindenki csodálatát. Hosszú Katinka a kanadai rövidpályás világbajnokságon hét aranyérmet nyert Forrás: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

Beszélgetésünk során természetesen szóba került az a nyári hír, amely szerint Baja díszpolgári címet adományoz Hosszú Katinkának.

Hamarosan Baja díszpolgára lesz Hosszú Katinka

„Éppen a napokban lesz az ünnepi testületi ülés, ahol a hagyományokhoz híven átadjuk a díjakat és az elismeréseket.

Nem árulok el nagy titkot, természetesen Hosszú Katinka lesz az egyik kitüntetett.

Katinka jelenleg Svájcban tartózkodik, de ígéretem van arra, hogy január első felében – egy közönségtalálkozóval egybekötve – személyesen veszi át a díjat” – mondta a polgármester. Amikor megemlítettem az elöljárónak a Hosszú Katinka Uszoda tervét, Fercsák Róbert sokat sejtetően elmosolyodott, és jó hírrel szolgált a bajai úszóközösség számára.

A bajai uszodát hamarosan Hosszú Katinkáról nevezik el Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Napirenden van, hogy a városi uszodánkat Hosszú Katinkáról nevezzük el, de ahhoz, hogy ezt megtegyük, a jelenlegit fel kell újítani, és ki kell bővíteni. Két ötvenméteres medencét tervezünk, egy fedettet és egy nyitottat. Ígéretem van arra, hogy a beruházásra állami segítséget is kapunk, és sikerül felépítenünk egy olyan uszodát, amely méltó lesz Hosszú Katinka nevéhez és a sikereihez.”

Az uszoda és a kezdetek

A bajai Sportuszoda a Duna egyik holtága, a Sugovica által körbezárt szigeten terül el. Az uszoda állapotát elnézve valóban időszerű lenne a felújítás, de az úszókat csak a medence és annak a vízminősége érdekli.

– mondta Perjés Gábor, a létesítmény munkatársa. Hosszú Katinka karrierje éppen itt kezdődött el, az úszónő nagypapájának, Bakos Lászlónak köszönhetően.

A bajai sportuszoda látképe Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Katinka szinte beleszületett a medencébe – jelentette ki a világklasszis első edzője, egyben anyai nagypapája, Bakos László az Origónak. – Kicsi gyerekekkel foglalkoztam, ő pedig mindig velem jött. Hamar megtetszett neki az edzés, tulajdonképpen játék volt számára az egész.”

Általános vélekedés, hogy Katinka és a hozzá hasonló sikeres sportolók esetében csak azért beszélünk kiemelkedő eredményekről, mert gyerekkorukban a tehetségesnek gondolt sportolókat családi, vagy éppen társadalmi kényszer nyomta. Bakos László azonnal megcáfolta ezt.

Ezeknek a gyerekeknek a szülei partnerként viselkedtek, ezzel próbálva segíteni a gyerekeiknek.”

Hosszú Katinka és Bakos László Forrás: Bakos László-Facebook

Bakos elmesélte, hogy szándékosan ügyelt arra, hogy az edzések soha ne legyenek egyhangúak, inkább játékos tréningeket tartott.

Minden edzést úgy próbált megtervezni, hogy a gyerekek elégedetten szálljanak ki a medencéből.

„Katinka nagyon tehetséges volt, hetente ötször, de olykor hétvégén is edzett” – mondta.

Egy, az Origo birtokába jutott, korábban soha nem látott videofelvételen Hosszú Katinka nyilatkozik a bajai Eötvös József Általános Iskola tévéjének nagypapája edzésmódszeréről. A 7 éves Katinka érmeiből már akkor külön kiállítás nyílt Baján.

A múltidézést követően Bakos László elmondta, hogy Katinka ma ugyanolyan kedves, tisztelettudó, mosolygós személyiség, mint gyerekkorában volt.

Szerinte csupán annyit változott, hogy Amerikában megtanulta azt a fajta mentalitást, amellyel a világ tetejére léphetett.

Nem szabad elfelejteni edző-férjét, Shane Tusupot sem. Ő volt Katinka életéből a hiányzó láncszem. „Sokan kritizálták, de az olimpia és a rövidpályás úszó-világbajnokság után mindenkinek el kell ismernie, hogy Shane-nel tudnak valamit. Mindig ott vannak egymásnak, együtt nagyon erősek. Kata sikerének egyik legfontosabb kulcsa az, hogy óriási önbizalommal rendelkezik, amit szintén a férjének köszönhet.”

Azok a boldog iskolai évek

Fajszi Évának, a bajai Eötvös József Általános Iskola megbízott igazgatójának köszönhetően három olyan pedagógussal is beszéltünk, akik büszkén vállalják, hogy a mai napig nagyon közelről követik egykori kedvenc tanítványuk eredményeit.

Hosszú Katinka egykori tanárai. Balról jobbra: Andrási Barna, Majoros Attiláné és Kovácsné Vida Magdolna Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Katinka már a második osztályosoknak rendezett úszóversenyeken is kiemelkedett a mezőnyből” – kezdte Kovácsné Vida Magdolna, a háromszoros olimpiai bajnok alsós testnevelő tanárnője.

Kovácsné Vida Magdolna elmondta, hogy Katinkát annak idején szerette volna a tornasportba és az atlétikába is bevonni, de a kislány annyira komolyan és jól úszott, hogy látta, felesleges lenne ezeket a sportágakat erőltetni.

A bajai Gyakorló Általános Iskola, ahová Hosszú Katinka is járt Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A beszélgetés során többször felmerült Hosszú Katinka gyerekkori jelleme. A teremben helyet foglaló tanárok csillogó szemekkel meséltek arról a mosolygós, kedves lányról, aki mindig előre köszönt, és egyaránt rendkívül tisztelettudóan viselkedett társaival és az idősebbekkel is.

– mondta Vida Magdolna. – Azt nem mondom, hogy visszahúzódó, de mindig kedves, barátságos és segítőkész.” Majoros Attiláné, Katinka második osztályos tanára és Fajszi Éva, egykori informatikatanára is hevesen bólogatott, helyeselt.

Hosszú Katinka egykori tanárai ma is jó szívvel emlékeznek tanítványukra Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Nagyon csendes, rendes, kitartóan szorgalmas, összeszedett kislány volt – vágott a közepébe Majoros Attiláné. - Rendkívül sokat jelentkezett, rengeteg piros pontot kapott, a tanulásban kitartó volt. Az a kitartás, ami ma is jellemzi őt, már akkor megvolt benne. Ő volt a pedagógusok öröme.”

Titokzatos videók nyomában jártunk

„Nagyon jó kapcsolata volt a diáktársaival, a közösségi életben is aktívan részt vett.

– ezt már Fajszi Éva, az informatikát tanító pedagógus idézte fel nekünk. A tanárnő az iskola stúdiótermében megmutatta azt a közel ötven videofelvételből álló páratlan összeállítást, amely Hosszú Katinkáról, az aranyérmeiről, farsangokról és egyéb iskolai tevékenységeiről maradt fent az utókornak.

Az iskolában több mint ötven videofelvétel őrzi Hosszú Katinka emlékét Fotó: Adrián Zoltán - Origo

„Katinka univerzális kislány volt – ezt már Andrási Barna, az úszónő iskolai cselgáncstanára mondta. – Ez a labdaérzékén is látszott, de bármilyen más mozgást tanultunk, azonnal végre tudta hajtani.”

Andrási Barna és Kovácsné Vida Magdolna megosztott az Origóval egy soha nem hallott történetet az úszóklasszisról. Kórusban, ma már széles mosollyal az arcukon mesélték, hogy egyszer egy tornaórán, az ottani játék során Hosszú Katinka megbotlott, majd nekiesett a falra szerelt szőnyegnek. A baleset következtében nyílt csuklótörése lett, de odafordult a tanárához: „»Ugye nem tört el a kezem, Magdi néni?« »Dehogy, drágám« – feleltem neki, majd rohantunk a nyílt töréssel a kórházba.

Meg kell, hogy mondjam, már akkor is nagyon csodáltam Katinka fegyelmét, mert nem sírt, egy-egy hüppögésen kívül meg sem szólalt.

Csak azt kérdezte, hogy mikor mehet vissza úszni.”

Az iskolatévében természetesen szót ejtettek a balesetről, az Origo meg is kapta a felvételt: érdemes megfigyelni, hogyan viselkedik Katinka begipszelt karral.

Végül Hosszú Katinka általános iskolai osztálytermébe is bemehettünk. A gyerekek, amikor megtudták, hogy az úszóklasszis abban a teremben tanult, ahol most ők, összenéztek.

Benézhettünk Hosszú Katinka általános iskolai osztálytermébe is Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Azt, hogy melyik padban ült, már nem lehet megmondani, hiszen a terem is sokat változott azóta, a padokat is többször kicserélték.

Egy azonban biztos: Hosszú Katinka ott volt abban a teremben.

A többi pedig már – ahogy mondani szoktuk – sporttörténelem.