Vágólapra másolva!
Tina Maze 2009-ben már világbajnoki második, 2010-ben pedig olimpiai ezüstérmes volt, a szlovén alpesi sízőt azonban igazán csak három éve fedezte fel a sportvilág. A tiltott bugyihasználattal vádolt sportoló dobogós kitárulkozását döbbenetes sikersorozat követte: a 2013-as szezonban számtalan rekordot megdöntött, tavaly két olimpiai bajnoki címet nyert, idén pedig ő lett minden idők legidősebb női világbajnoka. És ha a következő két számban is érmet szerez, akkor sporttörténelmet ír.

A norvég Lasse Kjus 1999-es bravúrja óta először fordulhat elő, hogy egy síelő öt éremmel zárjon egy alpesisí-világbajnokságot. A nők közül erre még senki sem volt képes, Tina Maze lehet az első.

A szlovének világklasszisa eddig három számban indult az amerikai Beaver Creekben zajló alpesisí-világbajnokságon, előbb szuper-óriásműlesiklásban második lett, mindössze három századmásodperccel lemaradva az osztrák Anna Fenninger mögött, majd lesiklásban két századdal visszavágott vetélytársának. Hétfőn aztán a női szuperkombinációban sem talált legyőzőre, azaz az eddig megrendezett mindhárom számban dobogóra állt.

Tina Maze Forrás: Lencia-tinamaze.si

Öt számban öt vb-érem a cél

Szocsi kétszeres olimpiai bajnoka már azzal történelmet írt, hogy 31 évesen győzött, ezzel ugyanis a legidősebb női síelő lett, aki világbajnoki címet szerzett. "Tudom, hogy képes vagyok az öt éremre, tisztában voltam ezzel már a vébé előtt is. Természetesen ez motoszkál a fejemben" – mondta első vb-aranyérme után.

"Nem érzem magam öregnek egyáltalán. Persze az életkort tekintve én vagyok az egyik legidősebb, de még tele vagyok energiával. Még sohasem sérültem meg komolyabban, ez a legnagyobb sikerem. De most valóban szükségem van egy kis pihenésre” - mondta Maze.

A dobogó utáni vágy tartja benne a lelket Forrás: AFP/Agence Zoom/Getty Images/Christophe Pallot

Van esélye a további két számban is, csütörtökön óriás-műlesiklásban indul, amelyben 2011-ben világbajnok, 2014-ben olimpiai bajnok volt. Lesiklásban két vb-5. hely mellett akad négy Világkupa-futamgyőzelme is.

"Hogy mi motivál még? A dobogó utáni vágy, ez tartja bennem a lelket. A helyzet teljesen más, mint tavaly, amikor csak az olimpiára koncentráltam, semmi másra. Akkor megvalósítottam a vágyaimat, különben az egész szezonom ugrott volna. Nem vagyok olyan formában, mint a 2012-13-as szezonban, de úgy látszik, ez is elég ahhoz, hogy a csúcson legyek" – magyarázta, de hozzátette, az már nem biztos, hogy a következő, pjongcsangi olimpián elindul.

15 évesen indult a Világkupában

Maze 1983. május 2-án született a Windischgrätz család ősi birtokának számító Slovenj Gradec városában. Hároméves korában kezdett el síelni, és bár először a röplabda érdekelte, 1998 novemberében, 15 évesen már FIS-versenyen, 1999 januárjában pedig egy maribori Világkupa-viadalon debütált. 18 évesen ott volt a Salt Lake City-i olimpián, és óriás-műlesiklásban a 12. helyen zárt.

Eddig 26 Világkupa-versenyt nyert Forrás: AFP/Alexander Klein

Az első Világkupa-versenyt 2002. október 26-án Söldenben nyerte óriás-műlesiklásban. Pályafutása során összesen 26 Világkupa-futamot nyert meg (4 lesiklás, 1 szuper-G, 14 óriás-műlesiklás, 4 szlalom, 3 szuperkombináció), összesen 75-ször állt dobogón.

Szlovénia olimpiai legendája

Odahaza 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is az év sportolójának választották. Eddig két-két olimpiai aranya és ezüstje, illetve négy vb-aranya és öt vb-ezüstje van. Ő a legeredményesebb szlovén olimpikon – ugyanúgy négy érmet nyert eddig, mint Iztok Cop, de Sydney evezős olimpiai bajnoka csak egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot szerzett.

Szlovénia legeredményesebb olimpikonja

Azon hat női versenyző egyike – Anja Pärson, Lindsey Vonn, Pernilla Wiberg, Petra Kronberger és Janica Kostelic mellett –, aki mind az öt szakágban nyert Világkupa-versenyt, és egyike azon háromnak, aki egy szezonban tudta ezt megtenni.

"Túl szexi az alsóneműm"

Bár nem az a kitárulkozós típus – a szlovén Playboy magazinnak is csak interjút adott, nem vetkőzött –, három éve mégis az egész világ megismerhette a bugyiját. Egy Bad Kleinkirchheim-i verseny után a vetélytársak azzal vádolták meg, hogy olyan alsóneműt viselt, amely nem felel meg a szabványnak. A Nemzetközi Síszövetség előírása szerint ugyanis a versenyzők által viselt minden ruhadarab egy négyzetméterének másodpercenként 30 liter levegőt kell áteresztenie, a vádak szerint viszont az ő alsóneműje kevésbé ereszti át a levegőt, ezért Maze gyorsabban siklik a pályán.

"Biztos az a bajuk, hogy túl szexi az alsóneműm. Legközelebb anélkül versenyzek majd" – viccelt Maze, és a legközelebbi, Cortina d'Ampezzóban rendezett viadalon a dobogón állva váratlanul megmutatta a melltartóját, amelyen az állt: "Not your business", azaz "Semmi közötök hozzá!"

A nemzetközi szövetség egyébként bevizsgáltatta a kérdéses fehérneműt, és bár nem találta szabálytalannak, nem ajánlotta a viselését.

Őrületes széria 2013-ban

A 2013-as szezonban számtalan rekordot megdöntött. 24-szer állhatott Vk-dobogón (a csúcsot a férfiaknál Hermann Maier tartotta 22-vel, a nőknél Hanni Wenzel és Pernilla Wiberg 18-18-szor volt érmes), az első ötben 31-szer zárt (Maier és Wiberg csak 24-ig jutott).

Tina Maze Forrás: Lencia-tinamaze.si

Az első tíz versenyen addig Katja Seizinger gyűjtötte a legtöbb pontot (643), Maze 677-ig jutott, de a Világkupa-sorozat végén is elképesztő volt a fölénye: 1313-mal szerzett több pontot, mint a második helyezett német Maria Höfl-Riesch. Sőt, több pontja volt, mint Höfl-Riesch-nek és a harmadik Anna Fenningernek együtt. Óriás-műlesiklásban minden versenyen dobogós volt – erre csak a legendás Vreni Schneider volt képes 1989-ben.

Popsztár a sípályáról

Maze az osztrák határ közelében fekvő Crna na Koroskem városában él 16 évvel idősebb párjával, Andrea Massival, aki egyben az edzője is. Négy nyelven beszél, a szlovén mellett angolul, németül és olaszul. Hobbija a zene, az általános iskolában megtanult zongorázni, 2013-ban pedig megszületett az első dala "My way is my decision” címmel, amelyet egyik barátja, a szlovén Eros Ramazottiként emlegetett Matjaz Jelen neki írt.

"Olyan volt ez a dal, mint életem első nagy versenye. Óriási győzelem. Az első három nap alatt 400 ezren nézték meg az interneten. A kemény edzések mellett erre is szükségem volt, mert szeretem az életet, és szeretem élni az álmaimat. Ez ilyen egyszerű. És ha kapok egy kis plusz figyelmet, az ellen nincsen kifogásom."

2013-ban sláger lett a dalából