Miért vették el Tyson Fury Klicskótól szerzett övét?

Wladimir Klitschko, Tyson Fury, Volodimir Volodimirovics Klicsko
Ukrainian heavyweight boxer Vladimir Klitschko (L) in action against British boxer Tyson Fury at the Esprit Arena in Duesseldorf, Germany, 28 November 2015. Tyson Fury of Britain is the new heavyweight world champion after defeating long-reigning Ukrainian Vladimir Klitschko in a unanimous decision in Dusseldorf. Fury, 27, won the titles of the three most important ranking organizations, the IBF, WBO and WBA, in front of 45,000 spectators by a scores of 115-112, 115-112 and 116-111. Photo: ROLF VENNENBERND/dpa
Vágólapra másolva!
Ön sem érti, hogyan lehetséges, hogy a nehézsúly új királya rögtön elveszíti a Vlagyimir Klicsko legyőzésével megszerzett négy öve közül az egyiket? Elmagyarázzuk.

Az esélytelennek gondolt kihívó magabiztosan megveri a verhetetlennek gondolt óriást, mire mindenki leborul előtte, a sportág a tenyerén hordozza. Illetve mégsem: pár nappal később már elveszti az egyik címét. Megvan a magyarázata, hogy miért fordulhat ez elő a profi bokszban.

Vlagyimir Klicsko egy nehéz pillanata Tyson Fury ellen. Ekkor még csak sejthette, hogy veszíteni fog Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd


Az összes sportág közül talán ezt befolyásolják a legerősebben a sporton kívüli szempontok: a rendszer működéséban

sokkal inkább érvényesülnek a szórakoztatóipar üzleti törvényszerűségei,

mint másutt. A többi sportban, például, nehéz lenne elképzelni, hogy két kiváló versenyző azért nem méri össze a tudását (akár a karrierjük alatt egyszer sem), mert üzletileg nem indokolt.

Négy öv egy helyen

A profi boszkban több nagy világszervezet van, ezek mind saját világbajnokokat avatnak. Nagy szó, ha címegyesítő meccsen valaki több szervezet világbajnoki övét is megszerzi. Vlagyimir Klicsko a Fury elleni meccsig egyenesen négyet birtokolt: az IBF, az IBO és a WBO világbajnoki, valamint a WBA úgynevezett szuperbajnoki övét.

Ez igazán ritka dolog, ezért is szólt nagyot, hogy most Fury győzött. Meg persze azért, mert

a fiatalabbik Klicskót nagyon rég, 2004 óta nem verte meg senki.

Fury tehát mind a négy övet megkaparintotta. Csakhogy a világszervezetek korábban megállapodtak abban, hogy milyen sorrendben jelölik a kötelező kihívókat az egyesített világbajnoknak, és most az IBF következik. Ez azt jelenti, hogy előírja a kötelező címvédést az ezt a jogot kiharcoló kihívóval. Mivel Fury nem vállalta, hogy megküzd a hivatalos kihívóval, Vjacseszlav Glazkovval, a szervezet megfosztotta a címtől.

Szóval Fury gyáva?

Egész biztosan nem. Aki oda mer állni bármelyik Klicsko öklei elé, az nem ijed meg senki mástól. Azért utasította el a mérkőzést Glazkovval, mert a Klicsko menedzsmentjével kötött szerződés értelmében visszavágót kell vívniuk, és az sokkal nagyobb médiafigyelmet és ezáltal több pénzt ígér, mint egy meccs a közepesen ismert Glazkov ellen.

De hogyhogy nem zavarja Furyt az öv elvesztése?

Lehet hogy zavarja valamelyest, a menedzsmentje hivatalosan fel is van háborodva a döntés miatt. De valójában biztos nem rázza meg, mert a negyedik öv nélkül is mindenki tudja, hogy ő az, aki elkente a 11 éve veretlen Klicsko száját, ráadásul egyhangú pontozással.

Itt még mind megvolt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd


És legalább ilyen fontos, hogy Furyék a visszavágóval rengeteg pénz kereshetnek, sokkal többet, mint az első meccsel. Fury 4 millió font körüli pénzdíjat kapott a düsseldorfi fellépéséért, legközelebb ennek a dupláját is elkérheti,

egyenrangú lesz Klicskóval.

A visszavágó után akár jöhet egy újabb címegyesítő meccs. De akkor sincs garancia rá, hogy lesz, hiszen ez nem kis részben üzletemberek megállapodásán múlik.