Nadal előtt sokasodnak az akadályok

NADAL, Rafael; DJOKOVIC, Novak Párizs, 2015. június 3.
A spanyol Rafael Nadal a szerb Novak Djokovic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2015. június 3-án. (MTI/AP/David Vi
Párizs, 2015. június 3. A spanyol Rafael Nadal a szerb Novak Djokovic ellen játszik a francia nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2015. június 3-án. (MTI/AP/David Vincent)
Vágólapra másolva!
Rafael Nadal bámulatos ereje lassanként megkopott, ezzel a fő fegyverét veszítette el. Nyerhet még Grand Slamet a Novak Djokovic elleni vereség után is, de fizikálisan már túl van a csúcson, az ellenfelek egyre inkább elhiszik, hogy legyőzhetik, a ranglistás helye romlik, és még a fiatalokkal is számolnia kell.

Rafael Nadal hétfőtől már csak tizedik lesz a világranglisán, miután a Roland Garros negyeddöntőjében kikapott Novak Djokovictól. A salakkirály idáig egyetlen meccset vesztett a párizsi Grand Slamen, a Djokovic-meccs előtt 70-1 volt a mérlege.

Most már 70-2, ami még mindig brutális, ám ez az a vereség, ami után el lehet töprengeni Nadal pályafutásának hanyatlásáról. A Garros vörös borítása egy második otthont jelentett a számára, ahol nyugta volt Federertől és Djokovictól is, ahol már az ellenfelek remegő keze minimum egy szett előnyt jelentett neki. Ennek az állapotnak kezd vége lenni.

Nadal hatalmas küzdő, rendkívül erős karakter, ezért még abba is furcsa belegondolni, hogy Wimbledonban lényegében teljesen esélytelen. Tegyük félre az érzéseket és a benyomásokat,

nézzük tisztán a számokat!

2008-ban és 2010-ben nyert Wimbledonban, a köztes évben nem indult, sérülés miatt. Azóta így néz ki a sorozat: döntő, második kör, első kör, negyedik kör. 2010-ben kis híján meglett a naptári Grand Slam, azóta viszont 18 GS-tornából ötöt nyert meg, négy Garrost és egy US Opent. Ha a Garrost kivesszük a pakliból, 13-ból egy a mérleg.

Idén már tíz vereségnél jár

, csupán egyetlen tornát nyert, Buenos Airesben, ahol csupa argentint vert meg, a döntőben Juan Monacót. Ezen kívül döntőt is csak egyet játszott (Madridban Andy Murray verte), pedig 11 tornán indult. Hétfőtől már csak tizedik a világranglistán (vagy csak 11., ha Jo-Wilfried Tsonga legyőzi Wawrinkát a Garros elődöntőjében). Utoljára 2005 áprilisában járt ilyen mélyen.

Nadal éppen a Djokovic-meccs napján, június 3-án ünnepelte a 29. születésnapját. Ez a 15. éve a profi teniszben, és az ő játéka nem olyan, mint Federeré, ahogy Andy Roddick mondta egyszer,

Ez lehet a döntő pont: Nadal legfőbb erőssége a döbbenetes mentális ereje, és az ezt kiszolgáló tökéletes fizikuma. Viszont az utóbbi nélkül nincs meg az előbbi sem. Az rendben van, hogy a Garroson Djokovictól kapott ki, más tornákon viszont olyanok is megverik, akik korábban ránézni sem mertek.

Nadal kapaszkodik Djokovic labdájáért Forrás: MTI/AP/David Vincent

Nadal az utóbbi években panaszkodott már a salakszezon rövidségére, akadt Grand Slam, ahol a sorsolást kifogásolta, és azt is elismerte, hogy már sohasem fog fájdalmak nélkül teniszezni. Ez mind-mind nagyon távol áll a csúcson lévő, megingathatatlan Nadal képével.

- mondta a Djokovic-meccs után -, és csak egy dolog biztos: keményebben akarok dolgozni, hogy erősebben térhessek vissza. Kikaptam 2009-ben, de nem az volt a vég. Kikaptam most is, ez sem a vég. Remélem, jövőre visszatérhetek, és újra esélyes leszek."

Nem kizárt, hogy kipihenten, jobb formában behúzza még a Garrost, de mostantól a gyengébb rangsorolással, és a feltörekvő fiatalokkal is meg kell küzdenie. Fiatalabb pedig biztosan nem lesz.