Miklós Edit sztáredzőt kapott

Krasznaja Poljana, 2014. február 12.

Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyei női lesiklásának döntője után a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű M
Krasznaja Poljana, 2014. február 12. Miklós Edit a 2014-es szocsi téli olimpia alpesi-síversenyei női lesiklásának döntője után a Krasznaja Poljana-i Roza Hutor Síközpontban 2014. február 12-én. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű Miklós Edit nagyszerű teljesítménnyel, minden idők legjobb magyar alpesi sí eredményét elérve a hetedik helyen végzett. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Új külföldi szakemberekkel bővült a stábja Miklós Edit olimpiai hetedik, Világkupa-harmadik alpesi sízőnek, aki a következő szezonban minél többször dobogóra akar állni a Vk-sorozatban. A csíkszeredai születésű versenyzőt a továbbiakban az osztrák Walter Hubmann készíti majd fel.

Walter Hubmann korábban a négyszeres olimpiai ezüstérmes és egyszeres világbajnok Ivica Kostelicnek segített a lesiklásra és a szuper-óriásműlesiklásra való felkészülésben akkor, amikor a horvát síző összetett Világkupát nyert. Miklós Edit szervizembere a horvát Renato Gaspar lesz, fizikoterapeutája Benjamin Isakee marad, a szárazedzéseket pedig változatlanul Zakariás Zsolt irányítja.

"Az, hogy egy nagyobb és komolyabb csapatot tudunk odaállítani Edit mellé, köszönhető annak is, hogy bár nem kerültünk be a kiemelt sportágak közé, de az államtól a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül fejlesztési támogatást kaptunk, s remélem, hogy erre a továbbiakban is számíthatunk majd" - mondta Kaszó Klára, a hazai szövetség ügyvezető elnöke, aki kiemelte a szponzorok által nyújtott segítséget is.

Miklós Edit új edzővel folytatja Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette, sílövészetben és sífutásban is külföldi szakember készíti majd fel a magyar sportolókat, s ez reményei szerint a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára komoly előrelépést eredményezhet.

Miklós minél több pontra vágyik

"Stark Márton, aki az elmúlt években Miklós Editet kísérte a versenyekre, mostantól az utánpótlás-nevelésben is kiemelt szerepet kap, ő lesz ugyanis a korosztályos válogatottak edzője, s a fiatal trénerek továbbképzésében is részt vesz" - nyilatkozta Kaszó Klára, s hangsúlyozta: a hazai sísport utánpótlása szempontjából fontos, hogy a jövő évi, lillehammeri ifjúsági téli olimpián már minden sportágban lesz Magyarországnak 1-1 férfi és női kvótája.

Miklós Edit az előző idényre visszatekintve úgy fogalmazott, aránylag sikerült megvalósítani a kitűzött célokat. A jelenről és a közeljövőről azt mondta, a nyár nagyobb részét Magyarországon tölti, most a fizikai felkészülésre koncentrál, de július közepén és augusztusban már havon is edz majd.

"A következő szezonban szeretnék minél több Világkupa-futamon dobogóra állni, minél több pontot szerezni, s rendszeresen, így a döntőben is a legjobb 15 között végezni" - jelentette ki a 27 éves lesiklóspecialista.

Hubmann azt mondta, elsősorban Miklós technikáján fognak majd csiszolni, mert a gyorsaságával és a tempós kanyarvételeivel nincs probléma. Hozzátette, a legfontosabb az, hogy kialakult egy jól működő csapat a versenyző körül, e nélkül ugyanis nem lehet komoly eredményeket elérni a sísportban.

Maze egy kicsit elfáradt

A sajtótájékoztatón részt vett a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Tina Maze, a Szlovéniát népszerűsítő turisztikai kampány egyik nagykövete, aki délelőtt a Magyar Sport Házában megtartott téli sportok konferenciáján is ott volt Miklós Edittel együtt. A pályafutásában egy év szünetet tartó 32 éves Maze újságírói kérdésre azt felelte, a sikernek nem egy, hanem több millió titka van. Olyan, mint egy puzzle, s ha csak egy apró darab is hiányzik, az máris problémát jelent.

"Az idei szezont azért hagyom ki, mert úgy éreztem, testileg és lelkileg is szükségem van egy kis nyugalomra, 16-17 élsportban eltöltött év után ugyanis egy kicsit elfáradtam" - mondta Maze, s hozzátette, a kihagyás alatt eldönti, hogy visszatér-e még a sípályákra.

Tina Maze

A szlovén versenyző részt vett a magyar szövetség csütörtök esti idényzáró vacsoráján is, amelyen díjazták az elmúlt szezon legjobbjait. Az idény versenyzője Miklós Edit, edzője Stark Márton, utánpótlás sportolója Szőllős Benjámin lett, a több évtizedes önkéntes munkájáért díjat kapott Berecz Béla, az életműdíjat pedig Kővári Károlyné kapta, ő a 85. születésnapja alkalmából már korábban átvette az elismerést.