Házi őrizetbe kerül a vébé legnagyobb sztárja

Petter Northug, sífutás
SWEDEN, Falun : Norway's Petter Northug Jr reacts after winning the men's 50km Cross Country mass start race of the 2015 FIS Nordic World Ski Championships in Falun, Sweden, on March 1, 2015. Norway’s Petter Northug won the event ahead of Czech Republic’s Lukas Bauer (2nd) and Sweden’s Johan Olsson (3rd). AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Tavaly májusban ittasan okozott súlyos balesetet, majd félrevezette a rendőröket, ezért 50 nap börtönre és komoly pénzbüntetésre ítélték Petter Northugot. A büntetését csak március közepén, házi őrizetben kell letöltenie, így ott lehetett a faluni északisí-világbajnokságon, ahol négy aranyéremmel az esemény legjobbja lett. Egy világsztár, aki néha menekült a valóságtól.

Tizenegy aranyéremmel zárta a faluni északisí-világbajnokságot a norvég válogatott, elsősorban sífutói révén végzett fölényesen az éremtáblázat élén. A szakág megszerezhető tizenkét aranyából kilenc került a norvégokhoz, a nőknél Therese Johaug hármat, a férfiaknál Petter Northug négyet nyert.

Utóbbi évek óta a sport ellentmondásos figurája: ha van kedve versenyezni és rendesen felkészül, jóformán legyőzhetetlen. De van egy bohémabb énje is.

Én egy szupersztár vagyok

Northug saját honlapján a sífutás vitathatatlan szupersztárjának titulálja magát – és tényleg, 2007 és 2013 között kilenc világbajnoki aranyat és három vb-ezüstöt nyert, a 2010-es vancouveri olimpián megnyerte az 50 km-es klasszikus számot, és tagja volt az aranyérmes sprintcsapatnak is. Emellett nyert egy ezüstöt (4x10 km-es váltó) és egy bronzot (egyéni sprint) is.

Northug négy aranyat nyert a világbajnokságon Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A szocsi játékokra azonban nem készült fel megfelelően, szponzori vitái voltak a Norvég Olimpiai Bizottsággal, elszórakozta a felkészülést, így egyetlen érmet sem szerzett. Amint rendeződtek a viszonyok, máris odatette magát, igaz, a mostani négy aranyával – az egyéni és csapat sprint, illetve a férfiváltó után 50 km-en is nyert – az ellene forduló közvéleménynek is jelezni szeretett volna.

Ittasan okozott balesetet

2014. május 4-én ugyanis súlyos balesetet okozott. Egy trondheimi körforgalmon egyenesen áthajtva, egy villanyoszlopot is kidöntve összetörte Audiját, majd az autót és benne ülő, megsérült barátját is magára hagyva hazamenekült. Amikor elfogták, tagadta, hogy ő vezette volna az autót. A vérében a megengedett alkohol mennyiség nyolcszorosát mutatták ki.

Ezt a kanyart síléc nélkül is illett volna bevenni Forrás: AFP/Henrik Sundgard

A Northug elleni vádirat hat pontot tartalmazott, ebből öt a közlekedési kihágásokat tárgyalta, egy pedig azt, hogy a vádlott háromszor is hamisan vallott. Végül Northug bűnösnek vallotta magát, és a bíróság október 9-én ötvennapos börtönbüntetésre és 185 ezer koronás (közel hétmillió forintos) bírságra ítélte.

Végleg bevonták a jogosítványát is, bár a norvég lapok emlékeztettek arra, hogy az esetek túlnyomó részében öt év után újra vizsgázhatnak a vétkesek.

Nyomkövető karperecet kap

Northug elfogadta az ítéletet, nem fellebbezett. Büntetését tulajdonképpen már meg is kezdte, mert a két nap előzetesben töltött napot beszámították. A maradék 48 napot februárban kellett volna letöltenie, de ezt a világbajnokságra való hivatkozással a Világkupa-szezon végéig, március 14-ig elhalasztották. Ráadásul a börtönt sem kell belülről látnia, csak házi őrizetbe kerül, egy nyomkövető karpereccel.

Legalább lesz másfél hónapnyi nyugalma, hogy másik szenvedélyének, az online pókernek hódoljon. Northug ugyanis nemcsak aktív játékos, de nyíltan támogatta is a póker legalizációját Norvégiában.

Titkos projektből PR-stratégia?

A közelmúltban jelent meg az önéletrajzi könyve, amelyet Sverre M. Nyrönning még 2013 szeptemberében kezdett el írni, és el is készült volna tavaly nyáron, ha nem jön közbe a bírósági ügy. "Ez egy titkos projekt volt a kezdetektől, a könyv Northug és a családja mellett az őt körülvevő szubkultúráról szólt volna. Aztán jött a balesete, amelynek említése nélkül nehéz lett volna megjelentetni. Nem tudtam, hogy a család akarja-e ezek után is a könyvet, de végül Petter igent mondott" - nyilatkozta a szerző.

Amikor a könyv szeptemberben megjelent, olyan, addig ismeretlen adatok is szerepeltek benne, mint a sportoló véralkoholszintje és autójának sebessége a baleset idején. Sokan úgy vélekedtek, hogy a könyv egy pr-stratégia részeként jelent meg az ítélethozatal előtt.

Még a dobogón is elsírta magát Forrás: AFP/Christof Stache

Mi tagadás, van benne néhány szemlátomást könnyfakasztónak szánt rész. "Petter az eset után azon töprengett, hogyan követhetett el ilyen hibát, hogyan árulhatta el a rajongóit. Teljesen összeomlott és kétségbeesett" - olvasható a könyvben.

"A cella egyébként nagyon kényelmes volt, jó matraccal és meleg takaróval. Egész luxusnak számított egy kempinghez képest. Jól bántak velem, úgy éreztem, mintha be sem zárták volna az ajtót a rendőrök. Rövid ideig még tetszett is, mert csendes volt, és békén hagytak" - nyilatkozta Northug.

Nagy médiafelhajtás

Édesanyja, May egy hónapja az Aftonbladetnek adott exkluzív interjúban azt mondta, szerinte a fia a népszerűség elől menekült.

"Nagyon kemény volt ez a történet. Olyan volt, mintha összeomlott volna az egész világ. De nem voltam dühös rá, inkább gondolkodtam az életén, azon, hogy mindent a sportnak rendelt alá, hogy a nap 24 órájában csak ezzel foglalkozott. A média minden alkalommal körülötte lebzselt, talán akkor azt álmodta, hogy úgy mehet végre az utcára, hogy senki sem fényképezi le. Talán csak menekült a valóságtól" - mondta az édesanya.

Azt azért hozzátette: nagy szerencse, hogy a balesetben senki sem halt meg.

Northugnak még dalt is írtak a vb előtt