Vágólapra másolva!
A hét végi Világkupa-versenyre készülő kajak-kenusok vezetőedzője úgy érzi, három olimpiai bajnok távollétében is erős csapatot tudott összeállítani. Szegeden a fiatalok is megmutathatják, mit tudnak.

Kijelölte a pénteken kezdődő szegedi Világkupa-versenyen induló csapatát Storcz Botond, a kajak-kenu válogatott vezetőedzője - a névsor itt olvasható (pdf). Az 54 országot felvonultató eseményen Storcz tíz érmet vár a magyar versenyzőktől.

Van, aki már belerázódott a Világkupa-sorozatba, hiszen a magyarok több érmet is szereztek az idényt nyitó milánói versenyen. A csapattagok többsége azonban a május 23. és 25. közötti, szegedi viadalon versenyez először a 2014-es szezonban.

Storcz Botondnak a nőknél három nagyágyú, a szülés előtt álló Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina, valamint a gerincműtétje után lábadozó Douchev-Janics Natasa pótlását kellett megoldania.

A helyezések is számítanak

"Kozák Danuta továbbra is extraklasszisnak számít a sportágban, itt van Szabó Gabriella, Vad Ninetta és Kárász Anna is, akik hozzák a megszokott színvonalat és minden bizonnyal eredményesen szerepelnek majd a Világkupán" - bizakodott a szakember. Azt mondta, az eredményességet ezúttal nem csak érmekben (amelyekből tízet remél), de helyezésekben is méri, pontosan azért, mert legjobbjaink számára még hátra van az idei világversenyekről döntő két válogatóverseny.

"Sok fiatal jut szóhoz a szegedi világkupán, aminek nagyon örülök. És persze itt lesznek állandó éremszállítóink is, a kenusoknál Vajda Attila, aki a duisburgi világbajnokság után most három egyéni számot vállal, vagy a C-2 1000 méter világbajnoki címvédői, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, akik már Milánóból is éremmel tudtak hazatérni" - mondta Storcz Botond.

Már sprintben is jók vagyunk

Szerinte sokat erősödött a kenus szakág, hosszú idő után sprintszámban is van dobogósunk, Lantos Ádám egyre jobban közelít a világ élmezőnyéhez. Férfi kajakban is hasonló a helyzet, Dombvári Bence K-1 1000 és 500 méteren is rendre ott van a döntőben, sőt már igazi ellenfele olyan világsztároknak, mint Max Hoff vagy Ken Wallace. A Dombi Rudolf, Kökény Roland alkotta férfi páros és az olimpiai négyes is két éve megbízhatóan teljesít.

Az idei év ugyanakkor több számban is a kísérletezés éve lehet, és a vezetőedző kíváncsian várja, hogy a fiatalok miként tudnak csatlakozni az erős első vonalhoz. A Világkupán rajthoz álló gyorsasági válogatott névsora elérhető innen.