Vágólapra másolva!
Gyurta Dániel aranyérmet nyert vasárnap 200 méter mellen a dániai Herningben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. Hosszú Katinka 400 méter vegyesen a másodikként ért célba, Kozma Dominik 200 gyorson lett harmadik.

Gyurta - aki korábban a leggyorsabb volt 100 méteren is - a saját világcsúcsától mindössze öt századmásodperccel maradt el, 2:00.72 perccel a világ idei legjobb eredményével győzött.

"Délelőtt azért tartalékoltam, mert már a száz után is láttam, hogy a német és a brit srác is nagyon megy, azaz muszáj volt egy kis erőt félretenni délutánra, azon belül is az utolsó ötvenre" - idézte Gyurta összegzését a Magyar Úszószövetség facebook-oldala. "Úgy gondolom, ez sikerült. Jamieson ugyan elindult a harmadik ötvenen, de az első száz tempója után sejtettem, hogy ezt a sebességet nem fogja tudni tartani. Az én utolsó ötvenemet pedig senki nem bírta. És nagyon őszintén mondom: nem bánom, hogy nem jött össze a világcsúcs. Majd legközelebb!"

Hosszú, aki a 25 méteres medencébe kiírt vegyes számok közül a 200 métert csütörtökön megnyerte, 100-on pedig szombaton ezüstéremmel zárt, a 400 méter döntőjében végig a második helyen haladt a spanyol Mireia Belmonte Garcia mögött, s 4:24.69 perces eredménnyel ért célba.

Hosszú 200 háton bronzérmet nyert, a magyar úszónő az utolsó szereplésére nagyon összekapta magát: jó erőbeosztással, magabiztosan végzett a harmadik helyen 2.03.81 perces eredménnyel, így joggal örülhetett a verseny végén.

"Naná, hogy nevetek, ez nagyon fontos visszaigazolás volt" - nyilatkozott a magyar szövetség facebook-oldalán. "Az az igazság, hogy az első napokban éreztem, valami nem stimmel a formába hozással, tegnap pedig már tisztára úgy voltam, mint akit durván fejbe vertek. Ez a kétszáz hát viszont helyre tett, mert mutatta, azért van erőm, ez volt a harmadik döntő, és mégis jól végig tudtam menni. Kár, hogy nem itt kezdődik a verseny, mert most érzem azt, hogy bármit meg tudnék csinálni!"

Kozma Dominik az 50 és a 100 gyors után jutott döntőbe 200-on, mégpedig a mezőny második legjobb idejével, 1:43.35-tel. A vasárnap esti fináléban aztán ezen az eredményen - egyéni legjobbján - még egy századot javított, ami kellett is a harmadik helyhez, mivel azt az olasz Filippo Magninival holtversenyben harcolta ki.

"Tudtam, hogy van esélyem az éremre, de azt is, hogy iszonyú nehéz lesz megszerezni" - értékelte úszását Kozma. "Az edzőmnek, (Turi) Gyuri bácsinak megígértem, hogy ha kell, eltöröm az ujjamat a benyúlásnál, de kőkeményen meghajtom a végét, mert így kell befejezni egy versenyt. Nahát majdnem sikerült eltörni... Egyébként anyukám most duplán boldog lehet, mert Filippo Magnini a kedvenc úszója."

Kozma kétszázon 50-es medencében ért már el kimagasló eredményt: tavaly Eb-bronzérmes lett Debrecenben. Bernek Péter 1:45.36-tal a tizedik helyen végzett a szám herningi döntőjében.