Vágólapra másolva!
Néhány kiváló produkció színesítette a rövidpályás úszó-Eb zárónapjának délelőttjét versenyzőink jóvoltából, így Hosszú Katinkát három döntőben láthatjuk, de izgulhatunk Kozma Dominikért, Bernek Péterért, Gyurta Dánielért, Verrasztó Dávidért és Evelynért is.

Érdekes módon nem azok jutottak be a legjobb idővel, akiktől ezt megszoktuk – ugyanakkor nem jelent semmi drámait, hogy Gyurta Dániel csupán negyedikként finalista 200 mellen, vagy hogy Hosszú Katinkánál négy másodperccel úszott jobbat Mireia Belmonte Garcia 400 vegyesen a délelőtt folyamán.

Annál kellemesebb meglepetés, hogy Verrasztó Evelyn a legjobb idővel döntős 200 gyorson, Kozma Dominik pedig a második legjobb eredményt érte el ugyanezen a távon a férfiaknál – itt Bernek Péternek is sikerült becsusszannia a fináléba. Szintén a surranón úszik majd Verrasztó Dávid 200 mellen.

Két nagy esélyesünk közül Gyurta fürdőzött 200 mellen, nyolc tized van közte, és a legjobbat repesztő német Koch között, mondjuk úgy, az olimpiai bajnok klaszisunk képességeit ismerve nem áthidalhatatlan probléma.

Kissé elkerekedett szemmel néztük, amint Mireia Belmonte elmegy mellen Hosszútól a 400 vegyes előfutamában, Shante Tusup azonban csak legyintett a melegítő-medence mögött állva: „Először is, nem előfutamban akarunk nyerni. Másodszor, Belmonte még a legnagyobb versenyeken sem úszott ilyen erős első kétszázat, meglátjuk, délután is tud-e valami hasonlót. Ugyanakkor azt látni kell, Katka most nincs annyira élesre töltve, mint Barcelona előtt. Nem is ugyanazzal a módszerrel készültünk, mint a világbajnokságig, voltak változtatások, több volt a verseny, az év végi, további két rövidpályás viadalon dől el, hogy az, amit most csináltunk, mindenben megfelelő-e. Valószínűleg változtatni kell néhány dolgon, de azt is meg kell érteni, hogy nem lehet mindig ugyanazt csinálni, nem lehet kiégetni. Nekünk megvan a tervünk, annak mentén haladunk, a vége a riói olimpia – és alapvetően minden az ottani sikeres szereplésnek az érdekében történik.”

Hosszú egyébként még 200 háton is döntőbe került, azaz délután három fináléban áll rajtkőre: 16.44-kor 400 vegyesen, 17.21-kor 100 pillangón és 17.43-kor 200 háton.

Végül essék szó azokról, akik ma becsülettel helytálltak, de befejezték szereplésüket Herningben: Joó Sára (200 hát), Dudás Dániel és Rákos Patrik (200 gyors), Mutina Ágnes és Novoszáth Melinda (200 gyors, utóbbi 50 gyors is), Horváth Dávid és Földházi Dávid (200 mell), Farkas Adél és Sebestyén Dalma (400 vegyes), Dara Eszter (50 gyors), Pulai Bence (50 pillangó), valamint a női 4x50-es vegyes váltó.