Vágólapra másolva!
Csökkenteni kell a férfi teniszezőket ért fizikai terheket, különben hamarosan hordágyon kell levinni a legjobbakat a pályáról, nyilatkozta Martina Navratilova. A 18-szoros egyéni Grand Slam-győztes klasszis szerint a férfiaknak is két nyert szettig kellene játszani.

Martina Navratilova szabályváltoztatást sürget a teniszben, a csehszlovák születésű, amerikai állampolgárságú klasszis úgy véli, olyan nagy teher nehezedik a férfiakra, hogy annak nem lesz jó vége.

Navratilova pályafutása során 18 egyéni Grand Slam-tornát nyert, párosban harmincegyszer, vegyes párosban tízszer ért fel a csúcsra.

"A férfi teniszezőkre óriási fizikai teher hárul, egyértelmű, hogy a Grand Slam-tornákon is csak két nyert szettig kellene játszaniuk, különben hamarosan hordágyon viszik le őket a pályáról" - mondta.

Sérülések ugyan mindig is voltak a sportágon belül, de az elmúlt egy évben a legjobb játékosok sorra dőltek ki.

Martina Navratilova Forrás: AFP/Jacques Demarthon

"Rafael Nadalnak nyolc hónapot kellett kihagynia, Andy Murray hátfájása miatt nem indulhatott a Roland Garroson, de Novak Djokovicnak is akadtak gondjai a bokájával. Ez nem véletlen. Ha játszol egy olyan hosszú, majdnem ötórás meccset, mint Nadal és Djokovic a párizsi elődöntőben, az olyan, mintha végigsprintelnél egy maratont. Hónapok kellenének a regenerációhoz, de neked lehet, már másnap vissza kell menned a pályára" - tette hozzá.

Szerinte itt a reformok ideje: "Az 1970-es évekig nem volt rövidítés, így egy szett lehetett 14-12 vagy 24-22 is. Most képzeljük el ezt az állapotot és a három nyert szettig tartó meccseket. Szerencsére annak idején meg lehetett változtatni a szabályokat, egy újabb változást most is meg lehetne valósítani."