Vágólapra másolva!
Vértranszfúziót, EPO-t és növekedési hormonokat is használt vb-győzelme évében, 2002-ben Mario Cipollini, közölte a Gazzetta dello Sport. A sportnapilap úgy tudja, az olasz kerekes "Maria" fedőnéven ügyfele volt a doppingdoktor néven elhíresült Eufemiano Fuentesnek.

A színes egyénisége miatt Oroszlánkirálynak becézett Cipollini nem akarja kommentálni a vádakat, amíg maga el nem olvasta a jelentést.

"Íme a Cipollinit vádló dokumentumok. Fájó igazság" - írta főcímben a Gazzetta, a cikkében azt állítva, hogy bizonyíték van a sportoló doppingolására, amely állítólag "jól strukturált program volt EPO-val, növekedési hormonokkal, vértranszfúzióval és más tiltott teljesítményfokozókkal, 2002-ben."

Cipollini a patinás Milan-San Remo versenyt is megnyerte abban az évben, ám a dokumentum szerint három nappal előtte vértranszfúziót kapott - ahogy a Gent-Wevelgem verseny, a Vuelta és a vb előtt is.

Az akkor 35 éves bringás megnyerte a vébét, a Milan-San Remo és a Gent-Wevelgem versenyt, hat szakaszt a Girón és hármat a Vueltán.

Cipollinit nemzedéke legjobb, és minden idők egyik legjobb sprintereként tartották számon, hosszú pályafutása során 191 győzelmet aratott. 1989-től 2005-ig profiskodott, a Girón 42, a Tour de France-on 12 szakaszt nyert.