Vágólapra másolva!
A közeljövőben gerincműtéten esik át Szávay Ágnes, a tavaly május óta fáradásos töréssel küzdő teniszezőt Svájcban operálják meg.

"Nem maradt más választásom, a műtét mellett kellett döntenem" - mondta pénteken az MTI-nek Szávay. "Sajnos az alternatív gyógymódok nem vezettek eredményre. Bízom abban, hogy minél előbb, még az idén sor kerül a beavatkozásra."

A 23 éves teniszezőnél tavaly májusban állapítottak meg fáradásos törést az ötödik csigolyájában. Hátfájdalmai miatt tíz hónapot kihagyott, majd április végén visszatért, de azóta egyetlen tornán sem sikerült mérkőzést nyernie. Szávay több orvost is felkeresett, és majdnem minden műtét nélküli módszert kipróbált, hogy elkerülje az operációt, ám nem talát hatékony gyógymódot.

A magyar teniszezőt várhatóan Jeszenszky Dezső, Svájcban élő magyar gerincsebész műti majd meg a zürichi Schulthess Klinikán. A versenyző azt szeretné, ha már októberben, de legalább az idén sor kerülne a műtétre, a neves sebész várólistája ugyanis nagyon hosszú. A remélhetően sikeres operáció után három hónapos rehabilitáció következik, és utána kezdheti meg az edzéseket.

Szávay sérülése miatt úgynevezett védett ranglistával rendelkezik. A WTA szabálya szerint ezzel az a játékos élhet, aki legalább hat hónapot volt kénytelen kihagyni sérülés miatt. Ezt követően két éven át nyolc tornán, köztük egy GS-viadalon vehet részt a szünetet megelőző ranglistás helyezésével. Szávay ebből négyet használt fel, így 2014 áprilisáig még négy versenyen élhet ezzel a joggal.

Szávay eddig öt WTA-tornát nyert, legjobbjaként 2008-ban 13. volt a világranglistán. Sérülése előtt a 39. helyen állt.