Vágólapra másolva!
A világelső Novak Djokovic majdnem hatórás, hihetetlen meccsen győzte le Rafael Nadalt az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open döntőjében. A szerb klasszis ezzel megvédte a címét, sorozatban harmadik, összesen ötödik GS-győzelmét aratta, és mindháromszor Nadalt győzte le, aki az első játékos lett az Open Era óta, aki három GS-tornát bukott el zsinórban.

Australian Open, férfi döntő:
Djokovic (szerb, 1.) - Nadal (spanyol, 2.) 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5-7), 7:5

Képgaléria a döntőről

Djokovic és Nadal harmincadik alkalommal játszott egymással, Nadal 16-13-ra vezetett összesítésben, de volt olyan stattisztika, amely a szerb mellett szólt, ő nyerte ugyanis legutóbbi hat meccsüket.

Az első szettben 2:2-ig mindenki hozta a saját adogatását, ekkor Nadal egy nagy mentés után bréklabdához jutott, de Djokovic azt még hárítani tudta, a másodikat viszont már nem. A szerb rögtön a következő játékban visszabrékelhetett volna, de Nadal nem adta oda az adogatójátékát, legalábbis ekkor még nem.

4:3 után viszont összejött a brék a világelsőnek, aki 5:5-nél könyű labdát rontva elbukta az adogatását, így Nadal 80 perc alatt 7:5-re húzta be az első szettet. A másodikban Djokovic 2:1-nél tudott meglógni, amikor a háló segítségével vette el Nadal adogatását. 5:2-nél Nadal hárította a szerb játszmalabdáját, aki a saját szervájánál újabb három szettpontig jutott, de mégsem tudta megtörni a spanyolt, sőt, egy kettős hibábal visszahozta őt.

Nadal megkapta a lehetőséget az egyenlítésre, de nem élt vele, Djokovic viszont eljutott a negyedik szettlabdáig, amit nem ő nyert meg, hanem a spanyol bukott el egy kettős hibával, ezek egyenlített a szerb a játszmákat tekintve.

A világelső a harmadik szettben is lendületben maradt, és lemásolta az előző játszma elejét, megint a negyedik játékban brékelt. Djokovic nem tudott hibázni, egyre-másra ütötte a nyerőket, és 5:2-nél, Nadal adogatásánál jutott játszmalabdához, amelyet egy príma tenyeressel értékesített, ezzel fordított a szetteket tekintve.

A negyedik szett első játékában Nadal keményen szorongatta Djokovicot, aki végül hozni tudta az adogatását. 2:2-nél Nadal 0:30-ig eljutott, de bréklabdáig már nem, pedig ez ígéretes lehetőségnek tűnt, hogy visszajöjjön a meccsbe. Djokovic 4:3-as vezetésnél három zseniális megoldással három bréklabdához jutott, Nadal az elsőt egy bivalyerős tenyeressel, a másodikat egy remek szervával, a harmadikat egy pörgetett fonákkal hárította. Sőt, ha már így belejött, be is húzta a játékot.

Nadal a szokásosnál is hevesebben ünnepelt a meccset megmentő egyenlítés után, de nem jött jól neki, hogy eleredt az eső, így nagyjából 10 percig állt a játék, amíg behúzták a Rod Laver-stadion tetejét. Az újrakezdés után Djokovic nagyon simán hozta a saját adogatását, az utolsó pontot egy egészen bravúros tenyeressel nyerte meg. Mivel egyikük sem engedte ki a kezéből az adogatójátékát, rövidítés döntött a szettről, 5-4-nél Djokovic ziccerben a hálóban püfölte a labdát, Nadal pedig megérezte a vérszagot, és kicsikarta a döntő szettet, jött is a vamos, meg az ökölrázás.

Forrás: AFP/Paul Crock
A képre kattintva galéria nyílik!

A mindent eldöntő szett elején mindketten hozták az adogatásukat, bár Djokovicnak 1:2-nél nem volt künnyű dolga, Nadal 15:30-ig eljutott. Közben beléptek a hatodik órába, Djokovic mozgásán meg is látszódtak a fáradtság jelei, ami teljesen érthető volt, mivel a Murray elleni elődöntő is maratoni meccs volt. Hogy ez volt-e az oka, nem biztos, mindenesetre Nadal brékelte Djokovicot, és 4:2-nél két játékra került a győzelemtől. Akik azt hitték, eldőlt minden, tévedtek: Nadal 30:15-nél ziccert rontott, Djokovic pedig brékelt, majd egyenlített.

Ekkor már minden idők leghosszabb AusOpen-meccsét játszották a felek, megelőzve az eddigi rekorder Nadal-Verdasco elődöntőt 2009-ig, amely 5 óra 14 percig tartott. 5:5-nél Djokovic bréklabdáig jutott, és a másodiknál Nadal nyesése a hálóban landolt, így a meccs megnyerésének küszöbére került a szerb.

Mégis Nadalnak volt bréklabdája, de nem tudta megcsinálni, nem úgy Djokovic, aki az első meccslabdáját értékesítette, és ezzel harmadszor nyert Australian Opent, egyben megvédte a címét. Ez volt a világelső ötödik GS-sikere, a legutóbbi hármat - Wimbledont, US Opent, és az AusOpent - egyaránt ő nyerte, és mindannyiszor Nadalt verte, akit zsinórban hetedszer győzött le.

"Jó reggelt mindenkinek! Ez volt pályafutásom legkeményebb meccse, és örülök hogy részese lehettem ennek a nagy csatának" - nyilatkozta Nadal a meccs után.

"Rafa, ma tenisztörténelmet írtunk, és sajnos csak egy győztes lehetett. Remélem, még sok döntőben találkozunk. Ez volt karrierem legnagyobb sikere Wimbledonnal együtt, ahol mindig is nyerni akartam. Büszke vagyok arra, hogy hat órán át játszottam Nadallal, és a történelem része lehettem. Sírni tudnék, de a fájdalom és a szenvedés mellett csodálatosan érzem magam" - értékelt Djokovic.