Élő:
Vágólapra másolva!
A magyar női súlyemelő-válogatott a remélt kettő helyett egyetlen olimpiai kvótát sem tudott szerezni a vasárnap zárult franciaországi világbajnokságon, és nem élt az eséllyel a két férfi induló sem. A megbízott szövetségi kapitány, Bökfi János két ember kivételével amatőröknek tartja a magyar válogatott tagjait.

A női csapatnak minden esélye megvolt a kvótaszerzésre, olyannyira, hogy Nagy Nikoletta és Krutzler Eszter majdnem megfelelő, s Bazsó Bianka kevésbé jó teljesítménye nyomán az utoljára fellépő magyar, Magát Krisztina szereplése előtt még az éppen két kvótát érő 21. pozícióban állt a csapatversenyben. Ekkor Magát balszerencséjére három remek szakítás után egyetlen lökésgyakorlatot sem tudott végezni, mert a gyakorlata előtt begörcsölt a vádlija.

Lökéseredmény híján pedig nem lett neki összetett eredménye, ami beszámít a csapatversenybe, pedig már egyetlen érvényes fogással meglett volna a kétemberes indulási jog a jövő nyári játékokra. Így viszont egyetlen sovány esély maradt: a tavaszi, törökországi Európa-bajnokság, ahol a női csapatnak az első hatban, a férfi válogatottnak pedig az első hét között kell végeznie.

A férfiaknál a szakvezetés a tavalyi, első kvalifikációs vb-hez hasonlatosan ezúttal sem küldött teljes csapatot, mert nem látott reményt ütőképes csapat kialakítására. Gyurkovics Ferenc és Nagy Péter egyéni indulóként mutathatta meg, hogy mit tud. Pontosabban Gyurkovics csak mutathatta volna, mert még az edzőteremben, bemelegítés közben a derekához kapott, és sérülés miatt visszalépett a versenytől.

Pedig Gyurkovics előtt úgy nyílt esély, hogy az Aján Tamás személyében magyar elnök irányította nemzetközi szövetség, az IWF - korábbi rigorózus szabályán enyhítve - előtte is felnyitotta a sorompót, az olimpián megbukott súlyemelőket immár nem örökre eltiltva további ötkarikás szerepléstől.

Gyurkovics a 2004-es athéni olimpián elkövetett doppingvétsége miatt nem lehetett ott a 2008-as pekingi játékokon. Hogy Londonba eljut-e, egyfelől azon múlik, hogy produkál-e olyan szintű összeredményt, ami alapján a hazai szövetség esetleg mellette teszi le a voksát, ha egy magyar férfiemelő is indulhat a 2012-es olimpián. Másfelől azonban pillanatnyilag egyértelműen az ólomsúlyú Nagy Péter a legjobb magyar súlyemelő, aki idei Universiade-győzelme után most, a vébén is bizonyított: szakításban az ötödik, lökésben a tizedik, összetettben pedig a nyolcadik helyet megszerezve a roppant erős mezőnyben.

"Nagy Peti és Krutzler Eszti az, akivel elégedett lehetek, ők ketten megtették, ami elvárható volt tőlük. Rájuk a jövőben is számítani és építeni tudok, s ha most lenne az olimpia, én az ő indulásukat támogatnám" - nyilatkozta Bökfi János megbízott szövetségi kapitány a vb zárultával. "Sajnos a többiek, anélkül, hogy bárkit is meg akarnék bántani, azt kell mondjam: amatőrök. Már most nyomban el kell kezdeni odahaza az edzést, a készülést az áprilisi Eb-re, hogy megcsípjük a lányoknál és a fiúknál is azt az egy kvótát, amire még lehetőségünk maradt."