Vágólapra másolva!
Másfél évtizedes profi teniszkarrierje legfontosabb győzelmét aratta csütörtökön, csak az utolsó pillantokban hitte el, hogy nyerhet a korábbi világelső, wimbledoni, párizsi és melbourne-i bajnoknő, Marija Sarapova ellen. Arn Gréta pénteken, magyar idő szerint hajnali fél kettő tájban a német Julia Goergesszel a négy közé jutásért játszik az aucklandi, 220 ezer dollár összedíjazású, ASB Classic elnevezésű tornán.

Pedig a közvetlen felkészülés nem alakult ideálisan, Arn egyik bőröndje több mint egy hét késéssel érkezett meg Új-Zélandra, nyolc napon keresztül a helyszínen vásárolt néhány pólóból és sortból állt a ruhatára. "Szerencsére a teniszütőm nem kallódott el, tudtam edzeni és játszani, a jelek szerint nem is rosszul, mert az eddigi három fordulóban csupa nálam magasabban rangsorolt teniszezőt győztem le" - mondta az [origo]-nak Arn, magyar idő szerint csütörtök délelőtt az aucklandi hotelszobájából.

Az első fordulóban a cseh Zuzana Ondrasková esett áldozatul, igen simán (6:1, 6:0), a másodikban a nyolcadik helyen kiemelt, de a visszalépések következtében valójában ötödiknek rangsorolt svéd Sofia Arvidsson, a világranglista 53. helyezettje (4:6, 7:5, 7:5), aki ellen Arn öt meccslabdát is hárítva győzött.

"Ondrasková csak picivel állt előttem, ellene nem volt gond. Arvidssonnal három éve játszottam legutóbb, és akkor könnyedén legyőztem, ezért nem gondoltam, hogy ő lenne az esélyesebb. Az önbizalom rengeteget számít, hatalmas küzdelemben sikerült legyőznöm" - idézte fel Arn a Sarapováig vezető út állomásait.

A 23 éves egykori világelső (jelenleg 18.) aztán másfél óra alatt kapitulált ellene, a magyar játékos 6:2, 7:5-re verte.

"Marija már az első szervagémjét elbukta, majd még egy bréket csináltam, és máris megvolt az első szet. "A másodikban 4:2-re elhúzott, aztán innen sikerült fordítanom. Kétségtelenül a kezemre játszott ellenfelem számos kettős hibája, ezzel éppen a legerősebb fegyvere, a bombaadogatás nem funkcionált igazán."

A 31 éves Arn ennek ellenére csak a legvégén hitte le, hogy legyőzheti a világsztárt. "Én adogattam 40:0-nél, vagyis három meccslabdám volt. Az első szervám nem volt jó, második adogatás következett, amit nyesve középre ütöttem, ő pedig hosszúra ütötte vissza. Nem is vitás, hogy ez életem legnagyobb skalpja. Két éve már majdnem megvertem Venus Williamst az acapulcói tornán, 2002-ben pedig az akkor fénykorát élő Mary Pierce-t győztem le. De a Sarapova elleni siker mindenképpen az eddigi csúcs" - tette hozzá Arn, aki számításai szerint a következő hetet már a világranglista hetvenedik helye környékén fogja kezdeni, ami karrierrekord (eddig 81. volt a legelőkelőbb helyezése).

Forrás: AFP

Arn az elődöntőben a német Julia Goergesszel csap össze, őt nagyon jól ismeri.

"Még németországi életemből, és azt is tudom, hogy nagyszerű játékos, amit nem csak a világranglista-helyezése, a 40. hely bizonyít. Most sem én vagyok az esélyes, de hát ritkán vagyok az. Ha győznék, le kellene mondanom a következő, 700 ezer dolláros sydney-i versenyt, mert ott a kvalifikációban kellene indulnom, de erre akkor már nem lenne időm. Soha nagyobb gondom ne legyen" - jegyezte meg a 31 éves, aki Sydney után Melbourne-be utazik, az ausztrál nyílt bajnokságra.

Sarapova rezignáltan fogadta vereségét: "Vannak ilyen napok, amikor az a labda, amely máskor be szokott menni, egy hajszállal a vonalon kívül esik le. Szándékosan mondtam le a bemutató tornákat, tétmeccsekkel akarok készülni az ausztrál nyílt bajnokságra, bízom benne, hogy addigra formába lendülök" - nyilatkozta az orosz, aki mostanában nem annyira a játékával került a sportújságok címlapjára, hanem azzal, hogy eljegyezte magát Sasha Vujaciccsal, a Los Angeles Lakers szlovén kosarasával.