Vágólapra másolva!
Három nap után harmadik helyen áll a magyar válogatott az eindhoveni rövidpályás Európa-bajnokság éremtáblázatán, miután szombaton Mutina Ágnes 400 gyorson, Verrasztó Evelyn 100 vegyesen győzött, míg Biczó Bence révén egy bronzérem egészítette ki az immár öt aranyból álló kollekciót.

A délelőtti előfutamok során a 400 gyors nagy esélyese, Federica Pellegrini 150 méternél nemes egyszerűséggel kimászott a medencéből - ennél a számnál néha pszichés problémái támadnak, volt már, hogy a rajtkőről lépett le, s hagyta el az uszodát, most is egy pánikroham tört rá a vízben, emiatt adta fel a versenyt -, Mutina Ágnes lépett elő aranyvárományossá. A Jövő SC-Veolia kiválósága nem is okozott csalódást: rendkívül taktikus versenyzéssel a táv második felében meglépett a ritmust addig diktáló írektől, és végül egy másodperces előnnyel győzött (4:01.25 p). Ugyanebben a számban Kapás Boglárka negyedik helyen végzett - ha nem a 800 méteres szám másnapján van a viadal, valószínűleg egy újabb éremre is esélye lett volna az ifjúsági olimpiai bajnoknak.

Alaposan felborította a várakozásokat a 100 méteres vegyesúszásban Verrasztó Evelyn: mindenki a holland világrekorder, Hinkelien Schreuder sikerére készült, az eredményhirdetéshez a holland sportminisztert és a helyi szövetség elnökét írták be - ehhez képest meglehetős csönd ülte meg az uszodát, amikor Verrasztó csaknem egy testhossznyi hátrányát ledolgozva a táv második felében parádézott. Mellen utolérte Schreudert, a gyorsúszóversenyt pedig megnyerte egy jó benyúlással, s 59.53 mp-cel diadalmaskodott. Verrasztó Evelyn Schreudert négy századdal verte meg, majd - akárcsak a 200 vegyes sikere után - kezével szívet formálva üzent kedvesének.

A férfiak között egy újabb ifjúsági olimpiai bajnok tette le a névjegyét: Biczó Bence remek versenyzéssel lett bronzérmes (1:53.75 p) - ugyanezen a távon Verrasztó Dávid hetedikként zárt.

Az utolsó napra kvalifikálta magát Dara Eszter és Jakabos Zsuzsanna 100 pillangón (bár utóbbinál elsősorban a 400 vegyesre kell figyelni), míg a szingapúri ifiolimpiai érmesek közül Bernek Péter 14. lett 100 háton, Zámbó Balázs pedig 11. 1500 gyorson.

"(Verrasztó) Zoli bácsi keményen rám rakta a terhet, miután a döntő előtt közölte: végigvette az összes lehetséges verziót, és mindegyikben én nyertem. Nem voltam nagyon ideges. Úgy gondolom, sikerült úgy úsznom, ahogy elterveztem, igaz, az utolsó hossz már nagyon-nagyon fájt, de azt hajtogattam magamban, csak nem érnek utol. Külön öröm, hogy itt, Eindhovenben sikerült megnyernem életem első felnőtt Európa-bajnoki címét, hiszen két éve ugyanebben az uszodában szereztem az első érmemet" - mesélte Mutina Ágnes.

Verrasztó Evelyn a testvérére gondolt mellúszás közben: "Azt sejtettem, hogy Schreuderék nagyon keményen elkezdik az elején, bár azért kicsit jobban elmentek, mint számítottam. Ma viszont a mellúszás nagyon összejött - leginkább azért, mert közben Dávidra gondoltam. Neki ugyebár nagyon jól megy, folyamatosan úszik, akkor meg nekem is valami hasonlót kell csinálnom. Egyébként amikor harmadszor úszom a távot, már teljesen összeáll a ritmus, és az is rengeteget nyom a latban, hogy egyre pihentebben tudok versenyezni. Az Eb előtt gyakorlatilag teljes edzésprogramot csináltunk, teljes terheléssel, azaz úgy leszek egyre oldottabb, ahogy telnek a napok, különösen ma számított ez, hiszen délelőtt nem volt versenyem, tudtam pihenni, kicsit technikázni. Érdekes, tavaly mindenáron meg akartam nyerni ezt a számot, de nem sikerült, most annyira nem izgatott, és összejött. Boldog vagyok, holnap meg nekimegyek a kétszáz gyorsnak, szerintem bármi lehet."

Biczó Bence edzői gratulációt remél: "Életem első felnőtt versenyén érmes lettem: ennél szebbet nem is kívánhatnék magamnak. Sikerült megjavítanom a legjobb eredményemet, a fordulóim kivételesen egytől egyig kijöttek, azaz minden úgy jött össze, ahogy kellett. Tudtam, hogy Dinko (Jukic) el fog menni, végig azt figyeltem, hogy legalább a derekánál legyek, aztán tudjak hajrázni - ez sikerült, azaz szerintem az edzőm gratulálni fog, ha találkozunk."

Verrasztó Zoltán maga is meglepődött tanítványa futamán: "Huszonöt méter után azt mondtam, vége ennek a versenynek. Ötvennél pláne. Amit viszont Evelyn utána művelt mellen, az valami egészen elképesztő volt, még én is csak meresztettem a szemeimet. Csodálatosan versenyzett, hazai pályán győzte le a világcsúcstartót, úgy gondolom, ez igazán nagy tett. Ahogy egyre pihentebb, úgy lesz egyre jobb - az, hogy ma sikerült négy századdal megelőznie a hollandot, annak is köszönhető, hogy imád versenyezni, egyszerűen ég a vágytól, hogy ott legyen, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa."

Kapás Boglárka szerint ez a mezőny még túl erős neki: "Titokban reménykedtem abban, hogy érmet tudok szerezni, de ez a mezőny még erős volt nekem. Meg aztán az is szerepet játszott abban, hogy ma nem ment annyira jól, hogy már éjfél is elmúlt, mire elaludtam a pénteki ezüstérem után, annyira fel voltam pörögve. Ettől függetlenül elégedett vagyok, hiszen négy másodpercet tudtam javítani az egyéni legjobb eredményemen."