Vágólapra másolva!
Jakabos Zsuzsanna 2:05.58 perces idővel aranyérmet szerzett 200 m pillangón az eindhoveni rövidpályás úszó Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. Szintén aranyérmes lett Verrasztó Evelyn, aki 200 m vegyesen hagyott le mindenkit, és a világ idei legjobb idejét elérve megvédte a címét.

Jó előjelekkel indult az első nap délutánja: Takács Krisztián egyenes ágon bekerült az 50 m gyors döntőjébe a 8. helyen, nem kellett ráúszásban bizonyítania, mint korábban öt alkalommal.

A folytatás lehetett volna jobb, mondjuk egyetlen tizeddel, hiszen Bernek Péter 9 századmásodperccel maradt le a 200 hát bronzérméről: az ifjúsági olimpiai bajnok az utolsó ötven méteren óriásit hajrázott, ám egy hajszál hiányzott - országos csúcsa (1:52.81) így is dicséretes teljesítmény.

Ezután következett az első arannyal kecsegtető szám, a 200 vegyes Verrasztó Evelynnel. A címvédő és Európa-csúcstartó már délelőtt is a legjobb időt úszta, délután pedig kétség sem férhetett ahhoz, hogy meglesz az első magyar siker. Fokozatosan húzott el a többiektől, már a hátúszást követően vezetett, mellen sem tudták megszorongatni, gyorson pedig faképnél hagyta az egész mezőnyt, és végül három másodperces előnnyel lett első.

Nem sokkal később már a második Európa-bajnoki címet ünnepelhette a magyar tábor, miután Jakabos 200 pillangón bizonyult a legjobbnak. Sokkal izgalmasabb verseny volt, mint Verrasztó Evelyné, az olasz vetélytársak ugyanis igancsak szorongatták a 4-es pályán tempózó magyart.

Giacchetti fordulói sokkal hatékonyabbnak tűntek, pillangózásban viszont Jakabos egyértelműen gyorsabb volt. Fokozatosan közelített az olaszhoz, aki ugyan az utolsó huszonöt méterre is némi előnnyel indult, ám ezt könnyedén eltüntette a budapesti Eb ezüstérmese, és végül élete első felnőtt Európa-bajnoki címét ünnepelhette. Ugyanebben a számban Mutina Ágnes a negyedik helyen végzett.

A férfiak 200 méteres vegyesúszó számában Verrasztó Dávid egyéni legjobbjával lett hetedik, míg Takács Krisztián az 50 gyors fináléjában a nyolcadik helyen zárt. A nap krónikájához tartozik, hogy a délelőtt kifejezetten biztató formában úszó Molnár Ákos délutánra belázasodott, így vissza kellett léptetni a 100 mell elődöntőjéről.

Verrasztó Evelyn: "Nem voltam feszült, tudtam, hogy én vagyok az esélyes. Nem volt gond, hogy nem igazán tudtak velem jönni, biztos voltam abban, hogy tudok egyedül úszni. Amikor az utolsó százra fordultunk, már sejtettem, nem lesz gond, hiszen ketten tudnak hasonlóan jót gyorson, és ők nincsenek itt. Valami hasonló időt terveztünk, bár az edzőim azt mondták, ha 2:07-en belül megyek, akkor igazán boldogok lesznek. Azért remélem, így sem szomorúak. Most egyébként még messze nem vagyok annyira gyors, van idő a világbajnokságig, hogy tovább javuljak, és a maximumot tudjam adni."

Jakabos Zsuzsanna: "Sikerült a terv szerint haladni, azaz végig az olasz lánnyal mentem, aki az átlagosnál sokkal jobban fordul, azaz hosszan tapadnom kellett rá, és abban bízni, hogy a végén le tudom hajrázni. Ez végül is sikerült. A mai napon minden úgy alakult, ahogy akartam: sikerült megdöntenem az egyéni legjobb időmet, pedig azt tavaly szuperdresszben úsztam. Kérdezték, miért nem örülök látványosan annak, hogy végre aranyat nyertem. Nos, én tényleg iszonyúan örülök - csak itt belül."

Kiss László szövetségi kapitány: "Azt kaptuk az első naptól, amit vártunk: miközben a fiatalok fokozatosan szokják a nagy versenyek légkörét, és egyre jobban beépülnek a csapatba, a klasszisok jóvoltából folytatódott a nyári kiváló sorozat. Evelyn és Zsu úgy úszott, ahogy a nagykönyvben meg van írva, egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy nyernek. Kifejezetten tetszett Mutina Ági és Bernek Peti úszása, és Verrasztó Dávid is biztatóan jött, azaz kifejezetten elégedett lehetek."

eredmények, férfiak:
400 m gyors:
1. Paul Biedermann (Németország) 3:39.51 p
...11. Zámbó Balázs 3:48.14

200 m hát:
1. Yannick Lebherz (Németország) 1:51.74
...4 BERNEK Péter 1:52.81 - új országos csúcs (régi: 1:52.94)

200 m vegyes:
1. Markus Deibler (Németország) 1:53.25 p
...7. Verrasztó Dávid 1:56.98

50 m gyors:
1. Steffen Deibler (Németország) 20.98 mp
...8. TAKÁCS KRISZTIÁN 22.09

4x50 m vegyesváltó:
1. Németország 1:33.40 p

nők:
200 m vegyes:
1. VERRASZTÓ EVELYN 2:07.06 p

200 m pillangó:
1. JAKABOS ZSUZSANNA 2:05.58 p
...4. MUTINA ÁGNES 2:07.29

50 m mell:
1. Dorothea Brandt (Németország) 30.40 mp