Vágólapra másolva!
A kisváltó- és a váltósúly után nagyváltósúlyban is profi ökölvívó-világbajnoki címet szerzett a Puerto Ricó-i Miguel Cotto azzal, hogy szombat éjszaka technikai KO-val legyőzte az izraeli Yuri Foremant. A cirkálósúlyú Steve Cunningham a padlóról felkelve gyűjtötte be az IBF vb-övét.

Szombat éjszaka harmadik súlycsoportjában is vb-címet szerzett Miguel Cotto. A New York-i Yankee-stadionban, amelybe 34 év elteltével tért vissza a boksz, Cotto volt a kezdeményező a WBA címvédőjével szemben, ezzel együtt sokáig nem történtek különösebb dolgok.

A hetedik menetben azonban Foreman kétszer is megcsúszott, emiatt a jobb térde megsérült, innentől kezdve pedig már nem tudott megfelelően mozogni. A nyolcadik szakaszban ismét tett egy rossz lépést, ezután egy törölköző repült a ringbe, de a mérkőzésvezető nem vetett véget az összecsapásnak, mert nem tudta, melyik fél dobta be, ráadásul úgy ítélte meg, hogy Foremen még képes küzdeni.

A kilencedik menetben aztán egy nagy Cotto-ütés nyomán egyértelművé vált a helyzet: az izraeli a kötelekre támaszkodva jelezte, hogy befejezte.

Cotto ezzel a 35. győzelmét aratta két vereség mellett, míg Foreman - aki tavaly novemberben kaparintotta meg a címet - a 29. mérkőzésén először kapott ki.

A padlóról felkelve lett világbajnok Cunningham

Az amerikai Steve Cunningham gyűjtötte be az IBF betöltetlen cirkálósúlyú világbajnoki címét, miután az ötödik menetben TKO-val legyőzte a The Contender című bokszvalóságshow korábbi győztesét, a 34 éves kanadai Troy Rosst. Az övet pár évvel ezelőtt rövid ideig birtokló amerikai bunyós a negyedik menetben váratlanul padlóra került, de a számolást követően is kézben tartotta az összecsapást, a fordított alapállású Ross bal szeme pedig egy ütés következtében súlyosan felszakadt, ami meg is pecsételte az esélytelenebbnek tartott öklöző sorsát, akit a mérkőzésvezető leléptetett. A 33 éves Cunningham ezzel a sikerrel 2008 év végi címvesztését követően ülhetett fel újra az IBF szervezet cirkálósúlyú trónjára, Ross pedig profi karrierje második vereségét kön yvelhette el.

Sylvester döntetlennel védte meg vb-címét

Szoros mérkőzésen, mindössze döntetlennel tudta megvédeni másodízben IBF középsúlyú világbajnoki címét Sebastian Sylvester. A Hurrikán művésznevű német a hivatalos kihívó Roman Karmazinnal nézett farkasszemet, és ahogy arra előzetesen is számítani lehetett, a korábbi nagyváltósúlyú világbajnok orosz öklöző a találkozó egyes fázisaiban alaposan megnehezítette a címvédő dolgát. A taktikus, feszült légkörű mérkőzésen a 37 éves veterán Karmazin volt valamivel aktívabb, de az orosz bunyós támadásait precíz védekezéssel és hatékony ellen-, illetve megelőző akciókkal kompenzálta a címvédő. Az összecsapás folyamán leütés nem történt, viszont a záró gongot követően kisebb botrány alakult ki a zsűriasztalnál, ugyanis Karmazin csapatának egyik tagja szerette volna lefotózni a pontozólapokat, amiből egy rövid ideig tartó lökdösődés is kialakult, de végül sikerült összesíteni az eredményeket. A pontozók döntése szerint döntetlennel zárult a mérkőzés, ami a címet védő Sylvesternek kedvezett, aki a szabályok szerint megtarthatta világbajnoki övét.

Aydin megosztott pontozással szerezte meg a WBC Silver címét

A török Selcuk Aydin derekára került a WBC ideiglenes világbajnoki címét felváltó úgynevezett Silver bajnoki öv. A veretlen bunyós a szombat esti isztambuli Arena-gálán a szintén makulátlan mérleggel rendelkező román Ionut Dan Ionnal csapott össze. A váltósúlyú mérkőzést a hazai pálya előnyét élvező Aydin kezdte jobban, azonban román riválisa gyorsan magára talált, és sorra nyerte a meneteket. A remek napot kifogó Ion ügyesen kezelte le távoli akciókkal az agresszív belharcos hírében álló Aydint, aki nem tudott rést találni ellenfele taktikáján és védelmén, és erőfeszítései ellenére képtelen volt idő előtt lezárni a küzdelmet. A 12 menetes összecsapást végül Aydin megosztott pontozással abszolválta, azonban több hírforrás szerint a döntés erősen vitatható, és Ion győzelme lett volna az igazságos.

www.profiboksz.hu