Vágólapra másolva!
Soha nem tapasztalt titoktartás előzi meg a pénteken kezdődő vancouveri téli olimpia - magyar idő szerint szombat hajnali - megnyitóünnepségét. A szokás szerint monumentálisnak ígérkező show-ról semmilyen részlet nem szivárgott ki, bár azt tényként kezelik az újságírók, hogy a kanadai hokis legenda, Wayne Gretzky gyújtja meg a lángot.

Két éve a pekingi nyári játékokon egy önkéntes titokban filmre vette a megnyitó próbáit, és feltette az internetre, most azonban csak egy helyi újság munkatársainak benyomására hagyatkozhatnak azok, akik bármit meg akarnak tudni a ceremóniáról.

Lisa Bettany viszont mindössze annyit árult el az ünnepségről, hogy "lélegzetelállító, mozgalmas, könnyfakasztó és büszke" lesz. A téli játékok történetében először fedett térben, az 1983-ban épült BC Place-stadionban rendezik a megnyitót, amelyet 55 ezren tekinthetnek meg a helyszínen. Az előadásban 4000 önkéntes vesz részt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokolláris előírásai mindössze három pontban kötik meg a rendezők kezét: ez a versenyzők bevonulása, a békegalamb szabadon engedése és a híres mondat elhangzása: "A játékokat megnyitom." Ezt a bejelentést Vancouverben - az államfő, II. Erzsébet képviseletében - Kanada főkormányzója, Michaelle Jean teszi majd meg.

A brit királynő ugyanis nem lesz jelen a megnyitón, miként Barack Obama amerikai elnök sem. Az Egyesült Államokat Joe Biden alelnök képviseli a számos magasrangú politikus és híresség között.

Az is kiderült, hogy külön-külön vonulnak fel a két Korea sportolói a megnyitóünnepségen. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése szerint Szöul és Phenjan képviselői nem tudtak dűlőre jutni a közös csapat, így az együttmasírozás kérdéseiben, s ki-ki saját zászlaja alatt, önállóan vesz részt a ceremónián.

A megosztott Koreai-félsziget két állama, az ötvenes évek elején háborúzó, s a konfliktust fegyverszünettel, nem pedig békeszerződéssel lezáró, ennél fogva jogilag máig hadban álló Koreai Köztársaság és Koreai NDK az olykori egymáshoz közeledés jegyében közös csapatban vonultatta fel versenyzőit a 2006-os téli olimpián, Torinóban, ahogyan két nyári ötkarikás csúcsesemény, a 2000-es sydneyi, és a 2004-es athéni játékok megnyitóján is. Viszont legutóbb Pekingben, 2008-ban már elmaradt a hasonló közösködés.

Dél-Koreát amúgy 46 sportoló képviseli Vancouverben, míg Észak-Korea küldöttsége mindössze egy műkorcsolyázóból és egy gyorskorcsolyázóból áll.