Vágólapra másolva!
Ahogy a pekingi olimpiának jelképévé vált a Madárfészeknek nevezett stadion, úgy a téli játékokat rendező Vancouver is készült hasonló látványossággal, a gyorskorcsolyaversenyeknek otthont adó Olympic Oval egy gém kiterjesztett szárnyát szimbolizálja. Kuriózum, hogy a megnyitó és a záró ünnepséget egy hatvanezer nézőt befogadó fedett stadionban rendezik meg, az NHL-es Vancouver Canucks csarnokát pedig kénytelenek átnevezni az olimpia idejére. Bemutatjuk a játékok helyszíneit.

Amikor a NOB 115. ülésén, 2003. július 3-án Prágában eldőlt, hogy Pjongcsangot és Salzburgot legyőzve Vancouver lett a XXI. téli olimpia házigazdája, a döntéshozók előtt sokat nyomott a latban, hogy a félmilliós lakosságú (az agglomerációt tekintve kétmilliós) város már akkor is jól állt a létesítmények terén. Vancouver a tőle 120 kilométerre fekvő Whistlerrel közösen rendezi meg az olimpiát, ilyesmire már korábban is volt példa, hiszen négy éve az alpesi sí versenyeit sem Torino központjában bonyolították le. A 2010-es téli olimpián Vancouver a jégkorong, a műkorcsolya, a rövid pályás gyorskorcsolya és a curling, Nyugat-Vancouver a hódeszka és a síakrobatika, Richmond a gyorskorcsolya, Whistler pedig az északi és alpesi sí, a bob, a szkeleton és a szánkó versenyeinek ad otthont.

Az eddigi olimpiákhoz képest újdonság, hogy a megnyitó és záróünnepélyt fedett stadionban rendezik meg. A 60 ezer fős befogadó képességű BC Place Kanada második legnagyobb ilyen létesítménye, a British Columbia Lions amerikaifutball-csapat otthona. (A montreali "Big O" előzi meg, oda 66 ezren férnek be.) Az 1983-as világkiállításra építették, és átadásakor a világ legnagyobb olyan fedett stadionja volt, amelynek tetejét magas nyomású levegő tartja. Ez a konstrukció veszélyeket is rejt magában, 2007 januárjában a ponyva kiszakadt, s mivel a lyukon keresztül a levegő elillant, teljesen beomlott. A helyreállításhoz fél évre volt szükség.

Forrás: AFP

Vancouver másik gyöngyszeme az NHL-es Vancouver Canucks sportcsarnoka, a General Motors Place. Természetesen a 19 300 fős befogadóképességű létesítmény lesz a jégkorongtorna fő színhelye, a kisebb UBC Thunderbird Arenában főleg női meccsekre kerül sor. A csarnokot 1995-ben adták át egy Bryan Adams koncerttel, 2001-ben pedig itt rendezték a műkorcsolya világbajnokságot. Az olimpiai létesítmények között Canada Hockey Place néven szerepel, mert a General Motors mint a szponzor nem szerepelhet az elnevezésben.

Forrás: AFP

Az olimpia műkorcsolya, valamint a számunkra különösen fontos rövid pályás gyorskorcsolya versenyeit a Pacific Coliseumban rendezik meg 14 200 néző előtt. Mielőtt a GM Place megépült, 1968-95 között a Vancouver Canucks itt játszotta a hazai mérkőzéseit, és a csarnokban két Stanley-kupa döntőt is rendeztek.

Forrás: AFP

A versenyhelyszínek közül a leginkább figyelemre méltó a Vancouvertől 15 kilométerre délre fekvő Richmondban 2006-2008 között 178 millió kanadai dollárból épült Olympic Oval, ahol a nagy pályás gyorskorcsolyázók köröznek majd. A 7600 nézőt befogadó csarnok közvetlenül a Vancouveri-öböl partján áll. Az épület teteje - amely a legnagyobb fából épült födém egész Észak-Amerikában - egy gém kiterjesztett szárnyát szimbolizálja, a tervezők ezzel tisztelegtek az őslakos salish indiánok előtt, akiknek ez a madár a jelképük. Az építmény jórészt fából és betonból készült, a hatalmas üvegfelület pedig lenyűgözővé teszi az épület természetes megvilágítását.

Forrás: AFP

A versenyzők számára azonban ennél is lényegesebb, hogy a lehető legjobb minőségű jeget készítik itt a korcsolyázók számára, így minden körülmény adott lesz a világcsúcsok megjavítására.

Forrás: AFP

A síakarobatika és hódeszka versenyszámaiban indulók Vancouvertől 25 kilométerre nyugatra, a Cypress-hegységben mérik össze tudásukat, ahol az utolsó napokban komoly gondot okozott a hóhiány.

Forrás: AFP

Az északi sízés, a sífutás, a síugrás és a biatlon versenyszámainak otthont adó Whistler Olympic Park tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a környező erdő megóvására, ezért a sípályák az idősebb erdőterületeket el is kerülik. A létesítmények a tengerszint fölötti 840 és 930 méteres magasságban fekszenek, ahol minden évben jelentős hómennyiség hullik. A hó megléte olyannyira biztos, hogy az olimpiai játékok szervezői a sípályák mellé nem is telepítettek hóágyúkat.

Forrás: AFP

Whistler központtal a elnevezésű helyszínen rendezik meg az alpesi sízés versenyszámait, a cél 810 méter magasban helyezkedik el.

Forrás: AFP

A bob, a szánkó és a szkeleton versenyeit a Whistler Sliding Centre-ben rendezik. A pálya és a kapcsolódó létesítmények építése 2005-ben a környezetvédelmi hatóság hozzájárulása után kezdődhetett el, a munkálatok során itt is kiemelt szempont volt a környezetvédelem. Az energiahatékonyság érdekében árnyékolórendszert építettek a pályán, s több helyen természetes árnyékolást alkalmaznak: a pálya vonalát fák takarják el a nap elől, így csökkentve a jégteknőt olvasztó napfény erejét. A pálya külső és belső felületeit fehérre festették, hogy az a lehető legkevesebb hőt nyelje el.

Forrás: AFP

A versenyzők számára logikusan két olimpiai falu épült, a vancouveri 2730, a whistleri 2840 fő befogadására. A városiban 3-14 emeletes modern épületekben, a hegyi faluban legfeljebb négyemeletes apartman házakban szállásolják el az olimpikonokat. A huszonnégy hektáros whistleri falu megtervezésénél is maximálisan érvényesült a környezetvédelem: ezen a helyen korábban szeméttelep működött, amit felszámoltak, és a szemét által generált metángázt felfogva megoldották az épületek energiaellátását.

Az olimpia helyszínei

Vancouver

BC Place

a megnyitó és a záró ünnepség színhelye
az átadás ideje: 1983
férőhely: 55 ezer fő.

Canada Hockey Place (General Motors Place)
az átadás ideje: 1995
sportág: jégkorong
férőhely: 19 300 fő

Vancouver Olympic Centre
az átadás ideje: 2007
sportág: curling
férőhely: 5600 fő

Pacific Coliseum
az átadás ideje: 1968 (2007-ben felújítva)
sportágak: műkorcsolya, rövid pályás gyorskorcsolya
férőhely: 14 200

UBC Thunderbird Arena
az átadás ideje: 2008
sportág: jégkorong
férőhely: 6800

Cypress-hegység (Nyugat-Vancouver)
sportágak: síakarobatika, hódeszka
férőhely: 8000 fő (hódeszka - félcső), 12 000 (hódeszka, síakrobatika)

Richmond

Richmond Olympic Oval

az átadás ideje: 2008
sportág: gyorskorcsolya
férőhely: 7600 fő

Whistler

Whistler Olympic Park

az átadás ideje: 2008
sportágak: biatlon, sífutás, síugrás, északi összetett
férőhely: 12 000 fő

Whistler Creekside
az átadás ideje: 1966 (2008-ban felújítva)
sportág: alpesi sí
férőhely: 7700 fő

Whistler Sliding Centre
az átadás ideje: 2007
sportágak: bob, szánkó, szkeleton
férőhely: 12 000 fő